Elmaradhat Lékó világbajnoki döntője

2004.09.24. 10:16
"Péter és a magyar sakksport számára sorscsapás lenne, ha nem rendeznék meg a vb-döntőt" - mondta az Indexnek Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség főtitkára. Jelenleg azonban nagyon úgy néz ki, hogy elmarad a Kramnyik elleni döntő.
A világranglista negyedik helyén álló Lékó Péter tavaly júliusban, a dortmundi szupertorna megnyerésével vívta ki a jogot, hogy megmérkőzzön az egyik hivatalban lévő világbajnokkal, az orosz Vlagyimir Kramnyikkal. Akkor úgy tűnt, hogy már idén áprilisban összejöhet a meccs, egyúttal Lékó megszerezheti a magyar sakk első világbajnoki elsőségét.

Iraki válság, recesszió

Időközben kiderült, hogy a másik világbajnoki címért az ukrán Ponomarjov valamint a világranglista-vezető orosz Kaszparov fog mérkőzni, és a két összecsapás győzteséé lehet a hosszú idő és viszályok után egyesített első hely.

Jóllehet a FIDE-vezérkar ígéretet tett arra, hogy még februárban megnevezi Lékó döntőjének idejét és helyszínét, azóta is várat magára a kijelölés. A jogokat birtokló Einstein-csoport ugyanakkor bejelentette: nincs elég pénz a fináléra. Az iraki válsággal és a világban érvényesülő gazdasági recesszióval indokolták a forráshiányt.

Egymilliárd embert érdekelne a döntő

Lékó és Kramnyik azóta - jobb híján - vár, és noha mindkettejük menedzsere Carsten Hennsell, a mérkőzés nem jött eddig össze. Pedig a kormány több tízmilliós garanciát adott az esetleges pesti rendezésre. Az Einstein-csoport azonban értelemszerűen minél magasabb áron, egymillió dollárért (233 millió forintért) szeretné értékesíteni a jogokat.

"Várunk, mást nem tehetünk" - mondta az Indexnek Kállai Gábor a hazai szövetség főtitkára. "Várunk, hogy egy befektető megteremti a világ egyik legnagyobb intellektuális eseményének a díjalapját. Közel egymilliárd embert érdekelne ez a találkozó, de eddig nem látott senki fantáziát benne" - folytatta.

Riblinek nem sikerült a nyolcvanas években

Kállai nem titkolta elkeseredettségét, kivált, mert reális annak a veszélye, hogy nem is jön össze a meccs. Szeptember 19-én ugyanis Ponomarjov és Kaszparov elkezdi egymás elleni meccsét - Kucsma és Putyin elnök teszi meg a kezdőlépést -, annak győztese pedig minden további nélkül kihívhatja Kramnyikot. "Péter ily módon könnyen hoppon maradhat, ami sorscsapás lenne neki is és a magyar sakksport számára is" - értékelt Kállai.

A nyolcvanas években Ribli Zoltán politikai okok miatt esett el attól, hogy a vb-elődöntőben megmérkőzzön Szmiszlovval. "Szekundánsként éltem végig Ribli kínlódását, amikor kocsival indult el a határ felé, de semerre sem engedték át. Most főtitkárként legalább annyira szenvedek" - mondta a Kállai.

Kiszolgáltatott helyzet

"A világ szakemberei ma négy kivételes képességű sakkozóról beszélnek: a két döntő négy résztvevőjét sorolják ide. Ezért is lenne elsődlegesen fontos, hogy kiderüljön, melyikük a legfelkészültebb" - magyarázta.

Lékó teljesítményét egyébként érezhetően befolyásolja a hosszú ideje tartó bizonytalanság, mert a linaresi fantasztikus győzelme után Dortmundban legutóbb meglepő vereségeket szenvedett, és nyeretlenül fejezte be a viadalt.

"Mindent megteszünk, hogy Péter ne veszítse el a jogot, hogy ne következzen be törés a pályájában, fejlődésében, de meglehetősen kiszolgáltatott helyzetben vagyunk" - összegzett a főtitkár.