Lékó 95 millió forintért sakkozik

2004.09.24. 14:54
A Lago Maggiore partján, a svájci Brissagóban szombaton délután háromkor kezdődik meg a 37. sakk-világbajnoki döntő Lékó Péter, és a címvédő orosz Vlagyimir Kramnyik között. A két fél tizennégy partit vált egymással, döntetlen állásnál Kramnyik marad a bajnok, és neki lehet joga az egyesített első helyért küzdeni. A győztes 600 ezer svájci frankot, a vesztes 400 ezret tehet zsebre.
Magyar sakkozó a világbajnokságok száztizennyolc éves történetében először mérkőzhet a döntőben. Lékó Péter két éve, a dortmundi szupertornán szerezte meg a kihívó jogát, és hogy Vlagyimir Kramnyikkal asztalhoz ülhessen. A találkozó pénzdíjának előteremtése sokáig az Einstein-csoport kezében volt, de a londoni székhelyű társaság nem tudott megfelelő alapot előteremteni, ezért a huszonkilenc éves Kramnyik felbontotta velük a szerződését.

Négy éve több mint kétmillió dollár volt a tét

A mérkőzés időpontja a hosszas huzavona és alkudozás miatt idén szeptemberre került, és a svájci Centro Dannemann szivargyár felajánlásnak köszönhetően rendezhetik meg végre. A brissagói cég egymillió svájci frankot ajánlott fel díjalapnak, amelyiknek hatvan százalékát viheti el a győztes, a fennmaradó negyven százalékot pedig értelemszerűen a vesztes kapja.

Ez az összeg jóval kisebb, mint a legutóbbi pároscsatának a díjazása, hiszen akkor Kramnyik és Kaszparov között 2,4 millió dollár volt a tét. (Ezt a meccset a Tyson-Lewis ökölvívó derbihez hasonlították.)

Lékó szerint ő az esélytelenebb

Annál viszont nagyobb ez a pénz, mint amennyit Magyarország kínálni tudott volna a döntőért, így hiába ígérte meg több vezető politikus is, hogy Lékó hazai környezetben hódíthatja el a világbajnoki címet, végül Svájcban lesz a finálé.

A világranglistán a huszonöt éves Lékó Péter az ötödik, Vlagyimir Kramnyik pedig a harmadik helyen áll. Maga Lékó is úgy tartja, hogy ő az esélytelenebb, igaz nem sokkal, mindössze öt százalékkal, mert 55:45-ös arányt jelölt meg.

Kramnyik majdnem tökéletes

A szakemberek úgy vélik, esélyekről nincs értelme beszélni, hiszen ki gondolt volna arra reálisan, hogy 2000-ben Kaszparov egykori szekundánsa, Kramnyik legyőzi a nagy bajnokot, most mégis mindenki ezt teszi.

Lékó lelkileg nagyon felkészült a meccsre, mert úgy gondolja, esélye sem lehet, ha megtörik egy vesztes parti után. Ugyanakkor érzése szerint lelkileg kell felülkerekednie a címvédőn, mert Kramnyik játéka majdnem tökéletes.

Mikor vállal rizikót Lékó?

Az előreláthatólag biztosnak tűnik, hogy sok olyan játszmát váltanak, amelyikben jó néhány újítás lesz - ennek következtében izgalmas és nem gyors remi -, hiszen mindkét sakkozó kreatív, Lékó támadásaira és próbálkozásaira vélhetően Kramnyik is váratlan dolgokkal fog reagálni.

Lékó elismerte, hogy bármelyik apró hibája végzetes lehet, vagyis nagyon koncentráltan kell kockáztatnia, azt azonban taktikai okokból eddig nem árulta el, melyik partikban fog rizikót vállalni. A hozzáértők azt sem tartják kizártnak, hogy Lékó már rögtön az első játszmában igyekszik meglepni Kramnyikot.

Komplexitás, improvizáció

A Szabadkán született versenyző már tizenegy évesen kijelentette, világbajnok szeretne lenni. Ha viszont nem nyerne, állítása szerint akkor sem dől össze a világ, mert bízik abban, hogy fontos tapasztalatokkal gazdagodhat, és a jövőben majd ezt is kihasználhatja.

Kramnyik nyugodtan és óvatosan készült, és természetesen bele sem gondolt, hogy kikaphat. Bízik komplexitásában, improvizációs képességében, és nem különben abba, hogy ezt elő is tudja hozni a kellő pillanatokban.

Csak Lékónak pozitív a mérlege a címvédővel szemben

Az eddigi klasszikus szabályok szerint lebonyolított játszmáikból huszonhárom döntetlen mellett kétszer Lékó - Belgrádban '95-ben, Tilburgban, sötéttel '98-ban - egyszer pedig Kramnyik nyert, idén márciusban, Linaresben. Annak a partinak az volt az érdekessége, hogy Lékó intézett széleskörű támadást, de egy apró hibájába belebukott, és állása összeomlott.

Ettől még tény: a világ jelenlegi közvetlen élvonalából egyedül Lékónak pozitív a mérlege a címvédővel szemben. Ám ilyenkor szokták hozzátenni, ennek semmi jelentősége sincs.