Lékó halálhíréről cikkeztek

2004.09.24. 10:19
Lékó Péter autóvezetés közben az egyik győztes partiját elemezte zsebsakkján, amikor összeütközött egy másik kocsival és a helyszínen meghalt - írta honlapján Sam Sloan, az amerikában élő ismert sakkszakértő. A hírből semmi nem igaz, de könnyen lehet, hogy sikerül vele nyugalmából kizökkenteni a Kramnyik elleni világbajnoki döntőre készülő Lékót.
Sam Sloan, a kétséges elmeállapotú, de tekintélyes sakkszakértő honlapján megjelent hír szerint Lékó Péter halálos kimenetelű autóbalesetet szenvedett. A cikk részletsen beszámolt az állítólagos karambol körülményeiről is: a baleset pillanatában a magyar nagymester éppen dortmundi világbajnok-jelölti verseny egyik legszebb mérkőzését, a spanyol Sirov elleni győztes partiját elemezte zsebsakkján, ezért nem tudott figyelni a forgalomra.

A történetnek ugyan egyetlen pontja sem igaz, de az MTI értesülései szerint a teljesen megalapozatlan híradás felbolygatta a sakkvilágot, Lékóék egész éjjel aggódó telefonokra válaszoltak. A távirati irodát Lékó Péter felesége tájékoztatta: minden rendben van, szerencsére szó sincs balesetről.

A halálhírt közlő honlap ugyan tematikájában és szerkesztésében is elég kaotikus (Sloan hosszasan elemzi például a szélsőséges keresztény csoportok befolyását az USA Izrealt támogató politikájára, ugyanakkor libertariánus elkötelezettséggel áll ki valamennyi kábítószer legalizációja mellett), de a szerző sakk-körökben kivívott komoly szaktekintélye miatt elég széles körben tűnhetett hiteles történetnek a Lékóról szóló rémhír, amit egyébként Sloan több sakkozónak e-mailben is elküldött.

Az olimpián ezüstérmes magyar válogatott elsőtáblása, a Vlagyimir Kramnyik elleni világbajnoki döntőre készülő Lékó és stábja értetlenül áll a történettel szemben, egyelőre senki nem tudja, hogy mi volt a cikk célja. Szakértők ugyanakkor elképzelhetőnek tartják, hogy Sloan (vagy valaki, aki őt is félrevezette) éppen Lékó felkészülését szerette volna megzavarni.

Nem is hallottam még eddig arról a szakíróról, aki halálhíremet keltette. Talán érthető, hogy ezek után nem is vágyom rá, hogy megismerjem - mondta később Lékó Péter az MTI-nek. - Mindenki azt mondja, hogy akinek halálhírét keltik, az sokáig fog élni. Engem nem érintett meg különösebben ez az ügy. Sőt, jól esett, hogy sok aggódó telefont kaptam. A fő célom továbbra is, hogy nyugodtan készüljek a Vlagyimir Kramnyik elleni világbajnoki döntőre, és remélem, még ebben a hónapban eldől a mérkőzés helyszíne és pontos időpontja.