Vizsgálatot indít a NOB Hamilton ügyében

2004.09.25. 17:20
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi bizottsága vizsgálatot indít annak kiderítésre, ki a felelős, hogy Tyler Hamilton amerikai kerékpáros doppingtesztjének A-próbája pozitív, a B pedig negatív lett.
Az egyéni időfutam ötkarikás bajnoka - mivel nem bizonyosodott be egyértelműen bűnössége - megtarthatja aranyérmét. Az más kérdés, hogy később, a hétvégén záruló spanyol körversenyen, a Vueltán ugyancsak vétett a doppingszabályok ellen, és ezért eltiltásra számíthat.

Svéd és görög vita az amerikai arany ügyében

Arne Ljungqvist, a NOB orvosi bizottságának elnöke szerint Athénban vélhetően személyi hiba történt, mivel Hamilton vérét nem fagyasztották le időben, és ez amiatt következhetett be, mert a laboratórium nem tudta tartani a munkatempót a sok ellenőrzés miatt.

Kosztasz Georgakopulosz, a görög fővárosban berendezett, a nemzetközi szabványoknak maradéktalanul megfelelő labor igazgatója visszautasítja Ljungqvist vádjait.

Nagy körültekintés

"Minden esetben, így Hamilton mintáival is a legnagyobb körültekintéssel jártunk el. Nincs személyi hiba, nem volt gond a munkával sem" - jelentette ki.

Az amerikai klasszistól azután vettek vért, hogy megnyerte az időfutamot. Az A-próba szerint azonban transzfúzión esett át, a B-teszt viszont ezt nem tudta igazolni, mert az újabb ellenőrzésénél a mintában már nem lehetett megtalálni vörösvértesteket, ezek ugyanis idővel elpusztulnak. Mivel így a versenyzőről nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy csalt, ezért megtarthatja érmét.

Hamilton ártatlannak tartja magát

Hamilton ezt követően elindult a Vueltán, és ott megint rajtakapták, szintén vérátömlesztés miatt. Ráadásul ebben az esetben a B-próba is ugyanazt az eredményt hozta, mint az A-teszt.

Ha beigazolódik a magát ártatlannak valló 33 esztendős kiválóság bűnössége, akkor kétéves eltiltásra számíthat.