Nem jutottak ki az Eb-re a magyar kosarasok

2004.09.25. 21:04
A magyar férfi kosárlabda-válogatott utolsó csoportmérkőzésén hét ponttal kikapott Ukrajnában, így nem jutott ki a jövő évi szerbiai Európa-bajnokságra. Egy esély még van, mert egy hely még kiadó, igaz kilencen pályáznak rá. A nőknek nem sikerült a tisztes búcsú a litvánok ellen.
A magyar férfi kosárlabda-válogatott miután két fölényes hazai győzelem után a múlt szombaton kikapott Belgiumban és a németeket sem tudta legyőzni Budapesten, igen nehéz helyzetbe került.

A második negyedben húztak el az ukránok

Utolsó Eb-selejtezőjén nyernie kellett Ukrajnában, ami nem ígérkezett könnyű feladatnak, annál is inkább, mert az ukránok kijutottak a két évvel ezelőtti kontinensbajnokságra, a magyarok azonban nem.

Czigler kosarával kezdődött a mérkőzés, de gyorsan megérkezett a hazaiak válasza. A mieink ezek után összeszedetten játszottak, és elhúztak 12-6-ra két remek triplával, Simon és Fodor szerezte.

Az ukrán időkérés azonban megállította a magyar lendületet, és hét pontot kaptunk zsinórban. A negyed végére elillant az ukránok idegessége, és hárompontos előnyre tettek szert.(19-16)

A hajrára zárkózott fel a csapat

A második tíz percben érkezett el a magyar válogatott a holtpontra, pontatlanok voltak a dobások, a védekezés kétségbeejtővé vált - rengeteg támadó lepattanót szereztek az ukránok -, sorozatos labdaeladások tarkították a támadójátékot, és hirtelen tizenhat pont lett a két gárda között a különbség. A félidőre Németh révén ez szűkült valamelyest.(44-31)

A harmadik negyedben közelebb zárkózott a magyar csapat, noha a bírók ekkor is inkább a riválist segítették, de istenigazából a negyedikben kapta el a játék fonalát, akkor két pontra csökkent a hátrány.(61-63)

Németh dobása lejött, és végleg elment a meccs

Az egyenlítésre viszont nem sikerülhetett, mert ismét buta hibákat követettel a társulat, mi több ismét tíz pont lett a különbség. A hajrában Czigler kosaraival ismét sikerült a felzárkózás, 73-70 lett oda. Az utolsó percben Németh dobása azonban lejött a gyűrűről, míg a másik oldalon a büntetők bementek, így odalett a győzelem.

A szerbiai Eb-re való kijutás azonban még nem reménytelen, mert egy hely még kiadó. Erre azonban kilenc együttes pályázik, és borzasztó nehéz lesz kivívni a továbbjutást.

Jegyzőkönyv:
Ukrajna-Magyarország 77-70 (19-16, 25-15, 16-22, 17-17)
Juzsnij
Magyar pontszerzők: Németh 16, Czigler 16, Simon 11, Kálmán, Sitku 8-8, Fodor, Kámán 5-5, Góbi 1

Utolsó csoportmérkőzésén két ponttal kikapott a magyar női kosárlabda-válogatott Litvániától, így egy győzelemmel és öt vereséggel zárta az Európa-bajnoki középdöntőt. A csoport első, vagy második, azaz továbbjutó helyére már a találkozó előtt is esélytelen magyar csapat végig remekül küzdött, és a lefújásig nyílttá tudta tenni a mérkőzést.

Rátgéber László sérülésektől tizedelt együttese az utolsó pilanatokban veszítette el a Kaposváron mérkőzést.

Jegyzőkönyv:
Magyarország-Litvánia 78-80 (22-23, 18-13, 23-30, 15-14)
Kaposvár
legjobb dobók: Iványi 17/9, Károlyi 16/6, Kajdacsi 10, Vajda 9/3, Csákány 9/9,