Doppinszereket találtak a legjobb német atlétika-edzőnél

2004.09.30. 13:11
Doppingszereket találtak a legsikeresebb német atlétika-edző, Thomas Springstein lakásában szerdán, miután a trénert följelentette az egyik fiatal tanítványa. A rendőrség tiltott szerekkel való visszaéléssel gyanúsítja a trénert, aki - ha a gyanú bizonyossággá válik - akár tízéves börtönbüntetést is kaphat. Az olimpia előtt Springstein sportolóit is névtelen levélben vádolták doppingolással, csakúgy mint Annust és Fazekast.
Tiltott szereket találtak a rendőrök Thomas Springstein, az egyik legsikeresebb német atlétika-edző lakásán - jelentette csütörtökön az AP hírügynökség.

A házkutatás során a nyomozók nagy mennyíségű teljesítménynövelő szerre, továbbá anabolikus szteroidokra bukkantak a tréner otthonában.

A fiatal feljelentőt kirúgták a klubtól

A vizsgálat azután kezdődött, hogy a szakember egyik fiatal tanítványa feljelentette Springsteint, aki elmondása szerint doppingszerek használatára akarta rávenni.

A hatóságok nyomozást indítottak a szakember ellen, a vád doppingszerrel való visszaélés, amely ha bebizonyosodik, akár tízéves szabadságvesztéssel is büntethető.

Az edző klubja, a SC Magdeburg közlémenyét adott ki: "Springsteint azzal vádolják, hogy doppingszerekkel kevert teljesítménynövelő készítményeket adott a tanítványainak".

A fiatal lányt, aki az információt szolgáltatta a rendőrségnek, az SC Magdeburg azonnali hatállyal elbocsátotta.

A kilencvenes évek elején egyszer már megbukott

Springsteint 2002-ben az év edzőjévé választották Németországban. Karrierje a kilencvenes évek elején kezdődött, amikor egyik leghíresebb pártfogoltja, Katrin Krabbe az 1991-es vb-n megnyerte a 100 és a 200 méteres síkfutást is. Néhány hónappal a bajnokság után viszont lebukott egy doppingellenőrzésen Springstein másik tanítványával, a kétszeres négyszáz méteres Eb-győztes Grit Brauerrel együtt.

A sportolókat és edzőjüket is eltiltották, Krabbe visszavonult, de Breuer letöltötte három és fél éves, Springstein tizenegy hónapos büntetést, és sikerrel vissza is tértek.

Breuer 1997-ben a 4x400-as váltó tagjaként világbajnok lett, így Springstein pályája is újra egyenesbe került. A 2000-es olimpiára ő készítette fel a nyolcszáz méteres síkfutás későbbi aranyérmesét, Nils Schumannt. Két éve, miután Breuer - aki az élettársa is - második lett az Eb-n kedvenc számában, illetve a 4x400-as váltó tagjaként egy újabb aranyat is nyert, hazájában az év edzőjének választották 46 éves trénert.

Úgy jelntették fel tanítványait, mint Annust és Fazekast

A Német Atlétikai Szövetség egyelőre nem kommentálta az esetet. Az athéni olimpia előtt viszont a szervezet hivatalos közleményben tiltakozott az NOB-nál (Nemzetközi Olimpiai Bizottság), mert más atléták névtelenül többször is megpróbálták felhívni a nemzetközi szövetség figyelmét Springstein sportolóira, akik szerintük nem megengedett eszközökkel készültek a versenyekre.

Az eset hasonlít a Fazekas-Annus ügyre, hiszen a magyar nehézatlétákat szintén névtelenül, levélben jelentették fel a NOB-nál, melyben doppingolással gyanúsították őket.

Athénban nem bukott le német atléta dopping miatt, míg a két olimpiai bajnok magyartól szabálytalan mintaadás, illetve a mintaadás megtagadása miatt elvették az aranyérmet. Szerdán pedig Fazekas Róbertet és Annus Adriánt is két-két évre tiltotta el a Magyar Atlétikai Szövetség.