Az atléta-vezetőknek is elege van

2004.10.01. 16:14
A doppingügyek ellenére a Magyar Atlétikai Szövetség sikeresként értékelte az athéni olimpiai szereplését. Az elnök, dr. Rábold Gusztáv azt mondta: egyetért azokkal a vezetőkkel, akiknek elege van a doppingügyekből, és most már a sikerekkel kellene foglalkozni.
A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) vezetői ünnepélyes keretek között köszöntötték az athéni olimpián sikeresen szerepelt versenyzőiket, és egyben értékelték a válogatott teljesítményét.

Nem terelhetik el a figyelmet a doppingügyek

A sajtó képviselői előtt rendezett budapesti eseményen a három pontszerzőnek, a diszkoszvetésben ezüstérmes Kővágó Zoltánnak, a kalapácsvetésben ötödik Pars Krisztiánnak és a tízpróbában hatodik Zsivoczky Attilának, valamint a sorozatban harmadik olimpiáján is nyolcadik távolugrónak, Vaszi Tündének adott át ajándékot Rábold Gusztáv, a MASZ elnöke.

A sportvezető természetesen szóban is méltatta a négy kiválóságot, és összességében a várakozásoknak megfelelőnek értékelte a magyar válogatott athéni teljesítményét, kiemelve, a nyolc megszerzett ponttal az atlétika a sportágak versenyében az 5-6. helyen végzett. Ugyanakkor elismerte, hogy az eredményeket beárnyékolják a doppingügyek (Annus-, Fazekas-ügy), amelyek azonban szerinte nem terelhetik el a figyelmet a tisztességesen elért sikerekről. (Mindkét versenyző kétéves eltiltást kapott csütörtökön a szövetségtől.)

Barcelona és Atlanta szintjén

Rábold külön kiemelte, hogy maga is egyetért az "Elég volt!" című nyílt levelet aláíró szövetségi kapitányokkal és edzőkkel abban, hogy a sajtóban a tiszta eszközökkel küzdőkkel és nem a doppingolókkal kellene foglalkozni, azt ugyanakkor nehezményezte, hogy a szerzők az atlétika berkeiből senkit sem kerestek meg.

Mérei László szakmai igazgató az eredmények részletesebb értékelésekor elmondta, a csapat produkciója nem tekinthető kiemelkedőnek, ám a sikertelen, pont nélküli sydneyi szereplésnél mindenképpen jobb, a barcelonaival (1992) és az atlantaival (1996) pedig a pontszámot tekintve megegyezik.

Nagyon szűk a magyar élvonal

A legnagyobb problémának - ahogy korábban is - azt látja, hogy az aktuális csapat jelentős része a nagy versenyen képtelen kihozni magából a maximumot. Athént illetően így arról beszélt, hiába teljesítették sokan a kifejezetten nehéz kvalifikációs szintet, a játékokon többen elmaradtak a várakozásoktól. Mint mondta, szintén gond, hogy nagyon szűk a magyar élvonal, ám az mindenképpen biztató, hogy vannak tehetséges fiatalok, például Pars Krisztián, aki 22 évesen is képes volt az egész évben kiemelkedően dobni.

Mérei - aki külön köszönetet mondott a támogatóknak és az edzőknek - a négy sikeres sportoló mellett a diszkoszvetés döntőjében tizenegyedik helyezett Máté Gáborral és további tíz atlétával volt elégedett. Egyben reményének adott hangot, a sikereket fel lehet majd használni arra, hogy a nehéz helyzetű egyesületek támogatókat találjanak. A szakmai igazgató jelezte, a pekingi olimpiára új stratégiával kell felkészülni, elsősorban a jelenleg U23-as versenyzőkre és a Heraklész-programban atletizálókra építve.

Az eseményen a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Aján Tamás dicsérte a MASZ-t, amiért elsőként köszöntötte ilyen keretek között eredményes versenyzőit.