Lékó egyenlített a sakk-világbajnoki döntőben

2004.10.02. 23:26
Lékó Péter világossal győzött a klasszikus sakkvilágbajnoki címért zajló párharc ötödik mérkőzésén, s ezzel egyenlített a címvédő Vlagyimir Kramnyik ellen a svájci Brissagóban.
Az első parti óta remiket hozott a Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik közötti sakkvilágbajnoki döntő a svájci Brissagóban. Azt az első meccset a címvédő orosz hozta, így négy játszma után 2,5-1,5-re vezetett Kramnyik a magyar nagymester ellen.

Az ötödik játszma előtt egyértelmű volt, Lékónak újítania kell, hiszen folytatódnak a remik, egyre kisebb lesz az esélye a világbajnoki cím megszerzésére: ha döntetlenre végeznek az október 18-ig tartó párosmeccsen, Kramnyiké marad a trón. Ráadásul a lebonyolítás sajátossága, hogy a szombati parti után következő vasárnapi csatában az előző napi nyertesnek lélektani előnye van.

Az ötödik parti kezdő lépését a svájci párbajtőr olimpiai bajnok, Marcel Fischer tette meg, és sokan arra gondoltak, hogy a vívópáston otthonosabban mozgó bajnok elhibázta, hiszen d4-gyel kezdett. Lékó Péter mosolyogva visszatette a bábút, majd valóban 1.d4-gyel kezdett. A megnyitás vezércsel volt, és a küzdő felek a huszonharmadik lépésig megismételték a két éve Moszkvában látott Karpov-Anand partit. A rapid játszmában az indiai exvilágbajnok remizett, és Kramnyik úgy ítélte meg, hogy további cserékkel a gyaloghátrány dacára kiegyenlíti az állást.

Lékó lépésről-lépésre erősítette pozícióját, és ellenfele kénytelen volt minőséget áldozni. A világos király azonban betört a sötét állásba és a magyar nagymester remek győzelmet ünnepelhetett. A magyar klasszis a 69. lépésben kényszerítette feladásra orosz riválisát. Az állás ezzel 2,5-2,5.

Vasárnap, a 14 játszmás párharc hatodik partijában a magyar klasszis a sötét bábukat vezeti. A csata összdíjazása egymillió svájci frank, amelynek a győztes a 60, a vesztes pedig a 40 százalékát kapja.