Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

'Kramnyik öli a sakkot'

2004.10.04. 18:56
Kedd délután rendezik a sakk-világbajnoki döntő hetedik partiját a svájci Brissagóban Lékó Péter és a címvédő Vlagyimir Kramnyik között. A pároscsatát tizennégy találkozóra tervezik, és Lékónak szombati győzelme után még egyszer felül kell múlnia orosz riválisát, ha világbajnok akar lenni. A "félidő" előtt az Index Almási Zoltán nagymestert kérte értékelésre, aki elmondta: a lehető legjobb pillanatban nyert Lékó, és hogy Kramnyik a jelenlegi állás szerint látványosan "nem akar sakkozni".
A sakk-világbajnoki döntő rosszabbul nem is kezdődhetett volna Lékó Péter számára, hiszen mindjárt az első partiban a világos bábukat vezetve a végjátékban alulmaradt Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Három döntetlen után azonban javított, az ötödik játszmában legyőzte az orosz nagymestert, aki a hatodik játszmában döntetlent ért el. Az állás tehát a hetedik parti előtt 3:3.

Sikeres és időszerű váltás

"Az első játszmát valószínűleg nem veszítette volna el Péter, ha nem egy világbajnoki döntőben ül asztalhoz Kramnyik ellen" - kezdte az eddigi történésekről értékelését a magyar nagymester, Almási Zoltán, aki harmadik táblásként tagja volt a két évvel ezelőtti olimpiai ezüstérmes magyar csapatnak.

Almási hozzátette, Lékó pozíciója kedvező volt, majd egy döntetlenre mindenképpen futhatta volna az erejéből, ha nem hibázik végzeteset a végjátékban. "Úgy éreztem, hogy az ötödik partiban váltania kell Petinek, különben egyre nehezebb helyzetbe kerül, és rossz volt nézni, hogy az orosz huszárjátékban őrlődik. A váltást meg is tette, és ami ennél sokkal fontosabb, nyert. Ez a nagyszerűen megkomponált győzelem a lehető legjobb pillanatban jött a számára, hiszen az önbizalmának kétségkívül jót tett" - magyarázta.

Háromszor ugyanaz

Almási kritikusan közelítette meg Kramnyik eddigi produkcióját. "Nem mondhatom, hogy gyáván, vagy bátortalanul játszik a címvédő, és azt sem tudni most, hogy mit tartogat még, de az tény: nem akar sakkozni. Élhetnék a hazai szakmai igazgató, Kállai Gábor szavaival is, aki szerint öli a sakkot" - jelentette ki. Almási ezt a kijelentését arra alapozta, hogy az eddigi három világos partijánál Kramnyik rendre a spanyol megnyitást választotta, és igazán számottevő újítások nélkül játszotta le.

"Egyelőre nincsenek megbízható információk Kramnyik passzivitására, de furcsának tartom, hogy háromszor is ugyanazt a megnyitást játszotta" - jegyezte meg. Nem vitás ugyanakkor, hogy előnye tudata hozzájárulhatott az enerváltsághoz.

Almási maradna a szombaton sikeres megnyitásnál

Almási felvetésünkre, miszerint ki nem kényszerített hibákat követett-e el Kramnyik a számára vesztes ötödik partiban, úgy válaszolt: fáradtnak tűnt, nem találta a fonalat, és alighanem ez játszott közre koncentrációjának hiányában. "Érzésem szerint Péter az első játszmában önmagát verte meg, míg az ötödikben Kramnyik távol állt a sikertől, és emiatt magára kell vetnie."

Almási úgy véli, hogy a keddi partiban Lékónak maradnia kellene a jól sikerült d4-es megnyitásnál, még akkor is, ha most nyilvánvalóan nem fogja meglepni ez a kezdés annyira Kramnyikot, mint szombaton. (Emellett azt is tudni kell, Lékó ritkán szokta ezt a formát választani, és Kramnyik némileg otthonosabban mozog ezekben az állásokban.)

Lékón nem látszik a fásultság

"Kizártnak tartom, hogy Péter sötéttel legyőzze az orosz nagymestert, ameddig döntetlen az állás. Vagyis: továbbra is kockáztatnia kell. Csak azért szurkolok, hogy ne az orosz védelem kerüljön megint terítékre, vagy legalábbis ne olyan formában, mint eddig kétszer, hanem feljavítva valamelyest, akkor nyerhet Péter" - osztotta meg az Indexszel nézeteit.

Almási nem titkolta, a soron következő partikban nagy szerepe lesz annak, hogy melyikük bírja jobban erővel. "Péternél szerencsére eddig még nyoma sincs a fásultságnak, míg Kramnyiknál láthattunk erre utaló jeleket az elveszített partijában" - összegzett.

Hátrányból nyert Petroszjan

A sakk-világbajnoki döntők történetében már többször előfordult, hogy valaki hátrányba került, mégis nyerni tudott. Tigran Petroszjan is így győzte le Botvinnikot, Garri Kaszparov pedig Karpovot.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.