Sorsdöntő meccset hozott döntetlenre Lékó

2004.10.14. 19:41
A brissagói sakk-világbajnoki döntő 12. partijában közel négyórás csatában a 34. lépés után egyezett meg döntetlenben a kihívó Lékó Péter, és a címvédő Vlagyimir Kramnyik. Ezúttal az orosz nagymester ajánlotta fel a remit, amit Lékó elfogadott. A szegedi versenyző így őrzi előnyét, két játszmával a vége előtt 6.5-5.5 arányban vezet.
A Magyar Sakk-szövetség szakmai igazgatója, Kállai Gábor sorsdöntőnek nevezte a sakk-világbajnoki döntő 12. partiját, mert a hátrányban lévő címvédőnek, Kramnyiknak meg kellett ragadnia azt az előnyt, hogy világossal játszik.

Lékó újra meglepte Kramnyikot

Egyértelmű volt, hogy az orosz klasszisnak kockáztatnia kell, míg Lékó valamelyest passzívabb maradhat, elég "csak" a védekezésre összpontosítania.

Kramnyik e4-es nyitólépésére Lékó a finálé során először c6-ot húzott és a Caro-Kann védelmet választotta. (A két kiválóság a találkozót értékelő nagymesterek szerint még soha nem játszotta ezta felállást.) Az első tizennyolc lépést gyorsan - alig több mint negyedóra alatt - megtették a küzdő felek, aztán Kramnyik újított, és vezérét h7-re helyezte.

Két gyalogelőnye lett a végére Lékónak

Lékó gondolkodott, majd helyes megoldást választott, bár a számítógép értékelése szerint árnyalatnyi hátrányba került. A folytatásban Kramnyik továbbra is nyíltan és bátran támadott, de a magyar nagymestert mindez nem zavarta meg, és higgadtan védekezve a végjátékra esélyt sem hagyott Kramnyiknak. Két gyalogelőnyt is szerzett, igaz az f-vonalon megduplázta gyalogjai számát.

Az idő vészesen fogyott, Kramnyiknak már csak három és fél perce volt hátra hat lépés megtételére - Lékónak viszont nyolc perc húsz másodperc -, így jobbnak látta, ha felajánlja a döntetlent. Ezt Lékó elfogadta, noha a nem mindig megbízható számítógép szerint már nála volt némi előny. (Kramnyik ugyanakkor szabadgyaloggal rendelkezett a d-vonalon.)

Szombaton Lékó lesz világossal

Ezzel a szegedi nagymester őrzi előnyét, és ha a hátralévő két partiban nem kap ki, akkor - első magyarként - övé lehet a világbajnoki cím. Szombaton Lékó vezetheti a világos bábukat, az utolsó meccsen Kramnyiké a megnyitás joga. A döntetlen Kramnyiknak kedvez.

"Nagyon nehéz parti volt, világos kezdeményezését veszélyesnek ítéltem, kellemetlenül éreztem magam a pozícióban, de megtaláltam a legjobb védőlépéseket. Jobb volt ezt a játszmát remiajánlattal befejezni" - értékelt Lékó a meccs után.

Kramnyik volt csalódottabb

Kramnyikon látszott a csalódottság, ismét közel volt az áhított teljes pont megszerzéséhez, de Péter keresztülhúzta a számításait. A parti után a nagymesterek gyors elemzésbe kezdtek egymás között, egyeztették a változatokat, és kiderült, hogy egyformán értékelték az egyes lépések erejét és gyengeségét.