Emőke
8 °C
19 °C

Elmaradhat a címegyesítés

2004.10.18. 13:48
Ha Lékó Péter világbajnok is lesz hétfőn, akkor sem biztos, hogy megmérkőzhet a másik nagy sakkszövetség bajnokával az egyesített sakkvilágbajnoki címért, állítja Joel Lautier, a Profi Sakkozók Szövetségének (ACP) elnöke.
Amennyiben Lékó Péter megnyeri az orosz Vlagyimir Kramnyik elleni klasszikus sakkvilágbajnoki döntőt, a tervek szerint a Garri Kaszparov (orosz)-Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég) párharc győztesével ül asztalhoz a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) egyesített vb-címéért. A címegyesítés azonban még nem tekinthető biztosnak, legalábbis Joel Lautier, a Profi Sakkozók Szövetségének (ACP) elnöke szerint.

Tisztázatlanok a címegyesítés szabályai

A francia nagymester ugyanis kétkedéssel fogadta, hogy januárban Dubajban valóban sor kerül a Kaszparov-Kaszimdzsanov csatára 1,2 millió dolláros díjalappal.

"Tavaly tavasszal még úgy volt, hogy Kaszparov az ukrán Ponomarjovval játszik júniusban, Buenos Airesben, majd Szocsi jött szóba helyszínként" - mondta Lautier. - "Közben megfosztották címétől Ponomarjovot, így Kaszparovnak új ellenfele van. Rendezzék meg ezt a mérkőzést, azután meglátjuk, miként tudunk együttműködni a FIDE-vel."

Hozzátette, az ACP készen áll, hogy kidolgozza versenyrendszerét.

"Valószínűleg a különböző tornák eredményeit vennénk figyelembe és a legjobb nyolc mérkőzne meg végül, a teniszben látott szisztémához hasonlóan. Nagyon fontos, hogy a FIDE elismerje egyenrangú partnerként az ACP-t, hiszen szinte valamennyi vezető nagymester tagja a szervezetnek."

Lékó hétfőn világbajnok lehet

Lautier szerint a Kramnyik-Lékó párharc is igazolta, hogy csak klasszikus időkontroll mellett lehet magas színvonalú partikat játszani. Ezért javasolják a FIDE-nek, hogy ezt alkalmazzák a sakkolimpián is. Ezenkívül a gyors remik megakadályozása céljából szükség lenne olyan szabályra, amely szerint a 40. lépés előtt nem lehetne döntetlent kínálni.

A Kramnyik-Lékó vb-döntö utolsó partiját hétfőn délután háromkor kezdik. Amennyiben az egy ponttal vezető magyar nagymester legalább döntetlent ér el orosz riválisa ellen, világbajnok lesz.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!