Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Lékó kikapott, Kramnyik maradt a világbajnok

2004.10.18. 21:15
Nem sikerült a bravúr Lékó Péternek, az utolsó fordulóban kikapott Vlagyimir Kramnyiktól a klasszikus sakkvilágbajnoki döntő 14., azaz utolsó partijában. A magyar nagymester a találkozó után úgy értékelt, lesz ő még világbajnok.
A svájci Brissagóban a klasszikus sakkvilágbajnoki döntő 14., azaz utolsó partija előtt a kihívó Lékó Péter közel két percet késett, ami a magyar nagymestert ismerve nem trehányság, sokkal inkább egy kis játék Kramnyik idegeivel. A két nagymester egyébként is roppant feszült volt a találkozó előtt. A magyar nagymester úgy ülhetett asztalhoz, hogy számára a döntetlen is világbajnoki címet jelent

Begyakorolt védelem

Kramnyik a negyedik lépésben h4-et lépett, mely a számítógép szerint jó lehet számára, hiszen Lékó legalább tizenöt éve játszott ilyen partiban. A folytatásban azonban Kramnyik nem az eddig megszokott h5-öt lépte - ami érthető is az eddigi eredménytelenséget nézve -, hanem egy új, huszár d2-vel próbálkozott.

Lékó helyszínen tartózkodó apósa ekkor úgy értékelt, ez nem lehet gond, hiszen ezt a Caro-Kann védelmet sokat gyakorolták a felkészülés során. (Rossz előjel volt azonban, hogy az após a parti közepén rágyújtott, ami az őt ismerők szerint gondot jelent.)

Elmaradt tisztcserék

A 16. lépésben került sor a vezércserére, majd a folytatásban a magyar nagymester "elcserélte" a sötét futóját egy huszárra. Ezután azonban nem erőltette a sorozatos tisztcseréket, mely után egy jóval egyszerűbb végjáték alakulhatott volna ki. a folytatásban Kramnyik tisztjeinek szabadabb mozgása, több tere volt.

A középjátékban egy erőltetett támadás után Lékó zavarba került, úgy tűnt, mint ha terv nélkül ült volna asztalhoz. Kramnyik roppant feszült volt a parti alatt végig, többször is felállt, kisétált, és az eddigi partikhoz képest többször is hosszabban gondolkodott a szokottnál.

Kramnyik remekelt a végjátékban

A 35. lépés után a helyszínen lévő oroszok kisebb örömujjongásba törtek ki, a magyar szurkolók azonban bíztak Lékó remek végjátékában. A végjátékban aztán Lékó több kisebb hibát is vétett, futója "beragadt", Kramnyik pedig kegyetlenül kihasználta ezeket a hibákat és agresszív támadásának köszönhetően remek végjátékkal megnyerte a találkozót.

A világos huszár betört d6-ra, és az előőrs megbénította a sötét állását, a döntő gyalogáttörés, a királyvándorlás pedig megpecsételte Lékó sorsát. Érdekesség, hogy a címvédő világelső a nyitó- és a zárójátszmában tudta legyőzni kihívóját. A győzelem pillanatában Kramnyikból felszabadultak az indulatok, boldogan bokszolt a levegőbe.

A világbajnoki döntő így 7-7-es döntetlennel ért véget, ez azonban azt jelenti, hogy a címvédő megvédte címét. Az esemény összdíjazása egymillió svájci frank volt, amely az előzetes tervek szerint 60-40 százalékban került volna elosztásra a győztes javára, a döntetlen miatt azonban 50-50 százalékban osztoznak a felek a díjon.

Lékó: Leszek én még világbajnok
A sajtótájékoz előtt kedélyesen beszélgetett egymással a két résztvevő, a magyar sakkozón nem látszott, hogy rosszkedvű lenne. Ezt ő is így értékelte.

Lékó Péter: Semmi rosszkedvűség nincs bennem. Nem volt ma egy nagy napom, de egy nagyon érdekes parti volt, amiben végül alulmaradtam. Vegyes érzések vannak bennem, hiszen a 7-7 összességében jó eredmény, de mondanom se kell, nem vagyok elégedett, nem vagyok boldog. Nagy küzdelem volt és ezúton szeretném megköszönni a magyar szurkolóknak a szeretetüket, segítőimnek pedig a munkájukat. Nagyon fontos tapasztalatokkal gazdagodtam, 25 éves vagyok, úgy érzem a jövőben még lehetek világbajnok.

Vlagyimir Kramnyik: Nehéz ezekben a pillanatokban beszélni, keressük a szavakat mert egy különösen nehéz páros meccsen és egy különösen nehéz mai partin vagyok túl. A Lékó elleni meccs keményebb volt, mint a Kaszparov elleni csata, hiszen ott egyszer sem kaptam ki, ezúttal viszont nagyon megkellett küzdenem a sikerért. A mai csatát és az egész összecsapást a rutin döntötte el, ez pedig mellettem állt és sikerült is kihasználnom. Sok sikert kívánok Péternek további pályafutásához.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.