Lékó kikapott, Kramnyik maradt a világbajnok

2004.10.18. 21:15
Nem sikerült a bravúr Lékó Péternek, az utolsó fordulóban kikapott Vlagyimir Kramnyiktól a klasszikus sakkvilágbajnoki döntő 14., azaz utolsó partijában. A magyar nagymester a találkozó után úgy értékelt, lesz ő még világbajnok.
A svájci Brissagóban a klasszikus sakkvilágbajnoki döntő 14., azaz utolsó partija előtt a kihívó Lékó Péter közel két percet késett, ami a magyar nagymestert ismerve nem trehányság, sokkal inkább egy kis játék Kramnyik idegeivel. A két nagymester egyébként is roppant feszült volt a találkozó előtt. A magyar nagymester úgy ülhetett asztalhoz, hogy számára a döntetlen is világbajnoki címet jelent

Begyakorolt védelem

Kramnyik a negyedik lépésben h4-et lépett, mely a számítógép szerint jó lehet számára, hiszen Lékó legalább tizenöt éve játszott ilyen partiban. A folytatásban azonban Kramnyik nem az eddig megszokott h5-öt lépte - ami érthető is az eddigi eredménytelenséget nézve -, hanem egy új, huszár d2-vel próbálkozott.

Lékó helyszínen tartózkodó apósa ekkor úgy értékelt, ez nem lehet gond, hiszen ezt a Caro-Kann védelmet sokat gyakorolták a felkészülés során. (Rossz előjel volt azonban, hogy az após a parti közepén rágyújtott, ami az őt ismerők szerint gondot jelent.)

Elmaradt tisztcserék

A 16. lépésben került sor a vezércserére, majd a folytatásban a magyar nagymester "elcserélte" a sötét futóját egy huszárra. Ezután azonban nem erőltette a sorozatos tisztcseréket, mely után egy jóval egyszerűbb végjáték alakulhatott volna ki. a folytatásban Kramnyik tisztjeinek szabadabb mozgása, több tere volt.

A középjátékban egy erőltetett támadás után Lékó zavarba került, úgy tűnt, mint ha terv nélkül ült volna asztalhoz. Kramnyik roppant feszült volt a parti alatt végig, többször is felállt, kisétált, és az eddigi partikhoz képest többször is hosszabban gondolkodott a szokottnál.

Kramnyik remekelt a végjátékban

A 35. lépés után a helyszínen lévő oroszok kisebb örömujjongásba törtek ki, a magyar szurkolók azonban bíztak Lékó remek végjátékában. A végjátékban aztán Lékó több kisebb hibát is vétett, futója "beragadt", Kramnyik pedig kegyetlenül kihasználta ezeket a hibákat és agresszív támadásának köszönhetően remek végjátékkal megnyerte a találkozót.

A világos huszár betört d6-ra, és az előőrs megbénította a sötét állását, a döntő gyalogáttörés, a királyvándorlás pedig megpecsételte Lékó sorsát. Érdekesség, hogy a címvédő világelső a nyitó- és a zárójátszmában tudta legyőzni kihívóját. A győzelem pillanatában Kramnyikból felszabadultak az indulatok, boldogan bokszolt a levegőbe.

A világbajnoki döntő így 7-7-es döntetlennel ért véget, ez azonban azt jelenti, hogy a címvédő megvédte címét. Az esemény összdíjazása egymillió svájci frank volt, amely az előzetes tervek szerint 60-40 százalékban került volna elosztásra a győztes javára, a döntetlen miatt azonban 50-50 százalékban osztoznak a felek a díjon.

Lékó: Leszek én még világbajnok
A sajtótájékoz előtt kedélyesen beszélgetett egymással a két résztvevő, a magyar sakkozón nem látszott, hogy rosszkedvű lenne. Ezt ő is így értékelte.

Lékó Péter: Semmi rosszkedvűség nincs bennem. Nem volt ma egy nagy napom, de egy nagyon érdekes parti volt, amiben végül alulmaradtam. Vegyes érzések vannak bennem, hiszen a 7-7 összességében jó eredmény, de mondanom se kell, nem vagyok elégedett, nem vagyok boldog. Nagy küzdelem volt és ezúton szeretném megköszönni a magyar szurkolóknak a szeretetüket, segítőimnek pedig a munkájukat. Nagyon fontos tapasztalatokkal gazdagodtam, 25 éves vagyok, úgy érzem a jövőben még lehetek világbajnok.

Vlagyimir Kramnyik: Nehéz ezekben a pillanatokban beszélni, keressük a szavakat mert egy különösen nehéz páros meccsen és egy különösen nehéz mai partin vagyok túl. A Lékó elleni meccs keményebb volt, mint a Kaszparov elleni csata, hiszen ott egyszer sem kaptam ki, ezúttal viszont nagyon megkellett küzdenem a sikerért. A mai csatát és az egész összecsapást a rutin döntötte el, ez pedig mellettem állt és sikerült is kihasználnom. Sok sikert kívánok Péternek további pályafutásához.