Annus hajlandó visszaadni aranyérmét

2004.10.21. 10:02
A kalapácsvető Annus Adrián hajlandó visszaadni az athéni olimpián nyert aranyérmét, amelytől doppingvétség miatt megfosztották, de csak személyesen Schmitt Pál MOB-elnöknek és csak abban az esetben, ha az ügyben hátrány érheti a többi magyar sportolót.
"Bár többször hangoztattam: nem adom vissza olimpiai aranyérmem, tettem egy ígéretet is. Amennyiben a többi magyar sportolót hátrány érheti emiatt, visszaszolgáltatom a tőlem jogtalanul elvett olimpiai címhez járó medaliont" - fogalmaz levelében Annus.

Csak ha megkapja a NOB felszólítását

"A hírek szerint most a NOB az én ügyem miatt a többi magyar sportoló megbüntetésére készül. Mivel azonban a MOB eddig is rengeteg dezinformációt juttatott el a magyar közvéleményhez, elhatározásom csak akkor érvényes, ha a NOB ultimátumát - mely a szankciókat is tartalmazza - írásban eljuttatják hozzám."

A NOB szerdán újabb levelében felszólította a MOB-ot, hogy szolgáltassa vissza az érmet, különben a "testület mérlegeli a megfelelő intézkedést, amely magában foglalja Annus Adriánnal és a Magyar Olimpiai Bizottsággal szembeni megtorló intézkedéseket." Ezek között szerepelhet bizonyos pénzügyi, illetve nem financiális támogatások visszatartása, emellett a NOB dönthet úgy, hogy az adott országból senkit semmilyen elismerésben nem részesít, illetve felfüggesztheti a nemzeti ötkarikás szervezet NOB-tagságát.

Csak Schmittnek hajlandó átadni az érmét

"Továbbra is fenntartom: amennyiben csak engem érhet hátrány, akár a börtönbüntetést is vállalom, a többi magyar sportolót azonban nem fogom hátrányos helyzetbe hozni" - szögezi le Annus. - "Az ötkarikás játékokon az aranyérmet a MOB elnöke, Schmitt Pál akasztotta a nyakamba. Azóta azonban egyszer sem keresett, nem segített, sőt nyilatkozataival érthetetlen módon engem hozott hátrányos helyzetbe. Hát vigye is el ő! Úgy döntöttem, egyedül neki, személyesen vagyok hajlandó visszaadni az aranyérmet. A MOB elnöke talán szakít időt egy ilyen, a többi magyar sportolónak is fontos ügyre. Ráadásul végre alkalmam lesz neki elmondani érveimet, mert eddig csak a WADA és a NOB illetékeseinek meghallgatására tudott időt szakítani."

Gyurkovics már visszaadta érmét

Annust utólagos mintaadás megtagadása, a diszkoszvető Fazekas Róbertet elégtelen mintaadás miatt zárták ki az athéni olimpiáról és fosztották meg aranyérmétől. (Fazekas esetében még a díjkiosztó előtt született döntés, így meg sem kapta az aranyat.)

A szintén doppingvétség miatt ezüstérmétől megfosztott súlyemelő Gyurkovics Ferenc október 7-én visszaadta az ötkarikás játékokon nyert medált.