Tovább húzódik a doppinggyanús görög atléták ügye

2004.10.26. 17:24
Az athéni olimpia előtt doppingügybe keveredett Kosztasz Kenterisz és Katerina Tanu ügyében kedden hozott volna nyilvánosságra adatokat az athéni ügyészség, ám erre nem került sor, mert az egyik koronatanút - egy híres görög újságírót - félholtra verték a múlt héten. A két sztár rejtélyes motorbalesetének szemtanúját, Filipposz Szürigosz botokkal fejbe verték, illetve több helyen késsel megszúrták.
Eredetileg keddre tervezték a doppinggyanúba keveredett két görög atléta, Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu ügyében folytatott nyomozás eredményének nyilvánosságra hozatalát, ám az egyik koronatanú kényszerű távolmaradása miatt erre nem került sor.

Gyilkossági kísérlet áldozata lett a koronatanú

Az ügyészség azért akadt meg egy időre, mert a két sztár rejtélyes motorbalesetének egyik szemtanúját, Filipposz Szürigosz újságírót múlt hét hétfőn életveszélyesen bántalmazták, botokkal fejbe verték, illetve több helyen késsel megszúrták egy szórakozóhelyen, minek következtében állapota jelenleg is súlyos. Egy kollégája szerint Szürigoszt nem megfélemlíteni akarták, hanem gyilkossági kísérlet áldozata lett.

Motorbalesetet találtak ki, hogy mentsék magukat

Kenteriszt és Tanut a játékok megnyitója előtti napon, az olimpiai faluban szerették volna ellenőrizni, ám ők - mivel állítólag nem tudtak róla - nem jelentek meg a doppingvizsgálaton, ami elvileg automatikusan kétéves eltiltást von maga után.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság először az eset másnapján várt magyarázatot a sprinterektől, akik azonban a meghallgatás előtti éjjel - nagyjából azzal egyidőben, hogy ellenőrizni akarták őket - állítólag motorbalesetet szenvedtek, ezért sem akkor, sem a módosított időpontban, három nappal később nem jelentek meg a tárgyaláson.

A férfi 200 m olimpiai bajnoki címvédője és a női 100 m sydneyi ezüstérmese végül az ötnapos "csúszást" követő NOB-meghallgatás után bejelentette, hogy nem indul a játékokon.

Az athéni ügyészség Kenteriszt és Tanut a doppingellenőrzés szándékos kikerülésével, valamint a balesetük körülményeiről és az állapotukról adott hamis közléssel vádolja.

Edzőjük és orvosuk is gyanúba került

Az atlétákon kívül az őket négy napig a kórházban kezelő orvos és volt edzőjük, Hrisztosz Cekosz ellen is eljárás folyik.

A trénert ráadásul doppingszereket tartalmazó táplálék-kiegészítők behozatalával és forgalmazásával is vádolják, miután korábban ilyen készítményeket talált a rendőrség az érdekeltségébe tartozó egyik cégnél.

Az ügy egyik következményeként szeptember 2-án lemondott Odisszeasz Papatolisz, a görög atlétikai szövetség főedzője. A feladatát 1997 óta ellátó Papadolisz többször hangsúlyozta, hogy tájékoztatta a két atlétát a doppingszűrés időpontjáról. Az érintettek azonban tagadják ezt.