Eddig egy orvos vállalt felelősséget a doppingügyekért

2004.10.29. 13:32
Két hónappal az athéni olimpia befejezése óta közvetve két, közvetlenül mindössze egy sportorvos felelőssége merült fel az öt doppingeset miatt. Szakvezetők, elnökök, sportvezetők fejében meg sem fordult a lemondás gondolata.
Augusztus tizennyolcadikán, a súlyemelő Kecskés Zoltán doppingvétség miatti kizárásakor még aligha lehetett sejteni, hogy Magyarország dopping-nagyhatalomként fejezi majd be az athéni olimpiát. Kecskés után még két súlyemelőt - Kovács Zoltán és Gyurkovics Ferenc -, és a két aranyérmes atlétát, Fazekas Róbertet és Annus Adriánt érték doppingvétségen. Fazekas nem produkált elégséges mintát, Annus pedig az utólagos ellenőrzést tagadta meg.

A szöuli botrányt sem tárták fel kellő alapossággal

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szeptember harmadiki ülésén határozottan arra kérte a két érintett szövetséget, hogy őszintén tárják fel a tényeket és büntessék meg a felelősöket. (A legutóbbi '88-as botrány után mindez elmaradt, és Szerdahelyi Szabolcs, egykori vezető orvos annak egyenes következményeként állította be a mostani eseteket.)

A sportban érintett szakemberek javarésze úgy vélekedett, hogy legalább hét szinten kell keresni a felelősöket. Nevezetesen: elsőként a versenyzők és azoknak edzőik, orvosaik, és az egyesületi vezetők körében. Ezenkívül a szövetség elöljáróit valamint a MOB illetve a sportminisztérium irányítóit is terheli áttételesen felelősség. "Ha nem tudtak róla, akkor azért, ha tudtak róla, akkor azért kell levonniuk a konzekvenciát" - merült fel többekben.

Tizenhat év magyar doppingkrónikája
Csengeri Kálmán, súlyemelő - két év eltiltás
Szanyi Andor, súlyemelő - két év eltiltás
Kecskés Zoltán, súlyemelő - egy év eltiltás
Likerecz Attila, súlyemelő - két év eltiltás
Divós Katalin, atléta - két év eltiltás
Benedek Tibor, vízilabdázó - nyolc hónap eltiltás
Varga Zsolt, vízilabdázó - egy hónap eltiltás
Gécsek Tibor, atléta - két év eltiltás
Ináncsi Vera, atléta - nem tisztázott az ügy
Szekeres Judit, atléta - két év eltiltás
Dobos Gábor, atléta - két év eltiltás
Varga Roland, atléta - figyelmeztetés
Kerekes Zsombor, futballista - három hónap eltiltás
Hercegfalvi Zoltán, futballista - egy év eltiltás
Balaskó Iván, futballista - felmentették
Katzirz Dávid, kézilabdázó - félév eltiltás
Hegedűs Róbert, kajakos - két év eltiltás
Dankó Ilona, súlyemelő - két év eltiltás
Kecskés Zoltán, súlyemelő - ?
Fazekas Róbert, atléta - ?
Annus Adrián, atléta - ?
Kovács Zoltán, súlyemelő - ?
Gyurkovics Ferenc, súlyemelő - ?

Az azóta eltelt két hónapban a két atlétát - nem jogerősen - két évre eltiltották a versenyzéstől, a súlyemelők ellen azonban eddig nem hoztak szankciókat, mondván: a Nemzetközi Sportbíróság ítélete után teszik meg. (Úgy tűnik, a súlyemelők továbbra is kitartanak amellett, hogy összeesküvés áldozatai lettek.) A sportági elnökök, sportvezetők, edzők fejében meg sem fordult a lemondás gondolata.

Két sportorvos lépett mindössze: a súlyemelő keret orvosa, Mezőfi Miklós egy héttel az olimpia után lemondott, és ugyanezt tette a korábbi elnök, jelenlegi alelnök, László Imre is, akinek pillanatnyilag a versenyzők felkészítéséhez jottányi köze sem volt. László megjegyezte, tettének nincs üzenetértéke, de kórházigazgatóként nem akar tovább "infarktusveszélyben élni", és hogy megviselték az esetek.

Az atléták orvosát felfüggesztették

A MOB elnöksége ugyanakkor felfüggesztette Fazekas és Annus orvosának, Pikó Károlynak a bizottságbeli tagságát, amíg a dobóatléták ügye nem tisztázódik. Vagyis: eddig mindössze egyetlen orvos érezte magát felelősnek a történtekért.

Az Index meg akarta szólaltatni a MOB igazgatóját, Molnár Zoltánt, hogy elégedett-e a szervezet az eddigi eredményekkel, ám ő elhárította érdeklődésünket. Így indokolt: "Miután a tisztességesen küzdő és nagyszerű eredményeket elérő sportvezetők megírták Elég volt! című levelüket, úgy éreztük, igen fontos jelzést kaptunk. Tényleg róluk kellene beszélni, nem pedig az öt botrányt okozóról. Akkor fogalmazódott meg az álláspontunk, miszerint mindaddig nem nyilvánítunk véleményt a doppingügyekről, amíg a sportbíróság jogerős ítéletet nem hoz."

Ábrahám nem hisz a magányos elkövetőkben

A frissen kinevezett sportért felelős államtitkár, Ábrahám Attila nem hisz a magányos elkövetők bűnösségében, de többet ez ügyben eddig nem hallatta a hangját. A megszűnt Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) államtitkára, Mesterházy Attila az olimpia után úgy nyilatkozott, hogy a tárcája nem érez felelősséget a doppingügyek miatt, jóllehet a GYISM égisze alatt végeztek el ezerkétszáz vizsgálatot a játékok előtt, és valamennyi negatív eredménnyel zárult.