Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Kaszparov újra makacskodik

2004.11.02. 13:12
A világbajnoki címétől 2000-ben megfosztott orosz Garri Kaszparov a jelenlegi állás szerint jövő év elején sem lehet világbajnok, mert eddig nem teremtették elő a vb-döntő díjalapját.
A világranglista-vezető Garri Kaszparov szerint el kell halasztani a január 7. és 24. közé kiírt mérkőzését a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) világbajnoka, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ellen. A 24 éves üzbég Kaszimdzsanov az egyenes kieséses líbiai világbajnokságon bizonyult a legjobbnak az év elején.

Kaszparov nem kezd bele a felkészülésbe

Tavaly úgy tűnt, hogy az akkor még hivatalban lévő ukrán Ponomarjov és Kaszparov mérkőzik, már az időpontot is kitűzték, mi több: már abban is megegyeztek, hogy a kezdőlépést a két ország elnöke végzi el. Akkor inkább Ponomarjovot lehetett elmarasztalni a döntő elmaradása miatt.

"Az elmúlt két évben elmaradt a meccs, és az idén sem látok rá sok esélyt. Határidők jönnek-mennek, még mindig zajlanak a tárgyalások, de ilyen bizonytalan helyzetben senki sem kezd bele a felkészülésbe. Ha novemberig nem biztosítják az egymillió dolláros összdíjazást, én nem ülök asztalhoz Dubaiban" - írta a FIDE-nek múlt szerdán az orosz nagymester.

Megsérülhet a prágai egyezmény

A FIDE október 13-án jelentette be az összecsapás helyszínét és időpontját, valamint azt, hogy 1,2 millió dollár lesz az összdíj. (Lékó és Kramnyik a Centro Dannemann szivargyár jóvoltából egymillió svájci frankért mérkőzött.) Kiderült azonban, hogy az összeg egyelőre nem áll rendelkezésre.

A tervek szerint a nagy érdeklődéssel várt párharc győztese a FIDE egyesített címéért - ez a 2002-es prágai egyezmény lényege - küzdhetne majd meg a klasszikus világbajnokkal, azaz a Lékó Péter ellen októberben címét megvédő orosz Vlagyimir Kramnyikkal.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.