Kaszparov újra makacskodik

2004.11.02. 13:12
A világbajnoki címétől 2000-ben megfosztott orosz Garri Kaszparov a jelenlegi állás szerint jövő év elején sem lehet világbajnok, mert eddig nem teremtették elő a vb-döntő díjalapját.
A világranglista-vezető Garri Kaszparov szerint el kell halasztani a január 7. és 24. közé kiírt mérkőzését a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) világbajnoka, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ellen. A 24 éves üzbég Kaszimdzsanov az egyenes kieséses líbiai világbajnokságon bizonyult a legjobbnak az év elején.

Kaszparov nem kezd bele a felkészülésbe

Tavaly úgy tűnt, hogy az akkor még hivatalban lévő ukrán Ponomarjov és Kaszparov mérkőzik, már az időpontot is kitűzték, mi több: már abban is megegyeztek, hogy a kezdőlépést a két ország elnöke végzi el. Akkor inkább Ponomarjovot lehetett elmarasztalni a döntő elmaradása miatt.

"Az elmúlt két évben elmaradt a meccs, és az idén sem látok rá sok esélyt. Határidők jönnek-mennek, még mindig zajlanak a tárgyalások, de ilyen bizonytalan helyzetben senki sem kezd bele a felkészülésbe. Ha novemberig nem biztosítják az egymillió dolláros összdíjazást, én nem ülök asztalhoz Dubaiban" - írta a FIDE-nek múlt szerdán az orosz nagymester.

Megsérülhet a prágai egyezmény

A FIDE október 13-án jelentette be az összecsapás helyszínét és időpontját, valamint azt, hogy 1,2 millió dollár lesz az összdíj. (Lékó és Kramnyik a Centro Dannemann szivargyár jóvoltából egymillió svájci frankért mérkőzött.) Kiderült azonban, hogy az összeg egyelőre nem áll rendelkezésre.

A tervek szerint a nagy érdeklődéssel várt párharc győztese a FIDE egyesített címéért - ez a 2002-es prágai egyezmény lényege - küzdhetne majd meg a klasszikus világbajnokkal, azaz a Lékó Péter ellen októberben címét megvédő orosz Vlagyimir Kramnyikkal.