Judit
3 °C
6 °C

'Idegileg kimerültem'

2004.11.03. 16:25
A legjobban jegyzett magyar teniszező, Mandula Petra túl egy szakításon, de belül a százon a világranglistán, és újra élvezni akarja a teniszt. Kéthónapos kihagyása után hamarosan edzésbe áll, és bízik benne, felfelé ível a pályája, egyszersmind előrelép a 81. helyről.
Mandula Petra idén májusban a harmincadik helyre került előre a világranglistán, ennek megfelelően életében először a Roland Garroson kiemelt lett, ami előtte Temesvári Andreának sikerült csupán. Utána azonban igen mély hullámvölgybe került, június óta mérkőzést sem nyert, így a ranglistán pillanatnyilag, a szezon végeztével a 81. pozíciót foglalja el.

Indokolatlanul sokat versenyzett

Mandula Petra
"Mi tagadás, nem úgy sikerült ez az idényem, ahogy elterveztem, szebbre, jobbra számítottam. Elfáradtam, idegileg kimerültem, de már csak a jövővel foglalkozom. Szerencsére most már, két hónap kihagyás után újra van kedvem teniszezni, a jövő héten el is kezdem a felkészülést a jövő évi szezonra. Nincs más vágyam: csak annyi, élvezni akarom a teniszt, mivel kifelé megyek a sportágból. A ranglista persze fontos, bár engem különösebben sohasem tört össze, ha egy kicsit visszacsúsztam rajta" - mondta délelőtti sajtóbeszélgetésén a legjobban jegyzett magyar teniszező.

Mandula a szezon elején drámai csatában kapott ki az Austral Openen Kapros Anikótól a harmadik fordulóban, majd legyőzte Capriatit, kétszer Dokicot, ám mint edzője, Köves Gábor elismerte, tavasszal talán indokolatlanul sokat versenyzett, ráadásként nem mindig egészségesen. (Az edző, a korábbi Davis-kupa játékos szerint nem lehetett kiszállni, mert pontokra volt szüksége tanítványának.)

Szükséges pihenő

A 26 éves Mandula hozzátette, még sohasem hagyott ki két hónapnál többet - sérülés miatt sem -, de mindenképpen szüksége volt egy kis pihenőre a szeptember eleji amerikai nyílt bajnokság után, hogy rendezze a gondolatait, például, mit akar a tenisztől. Úgy gondolta, nem lett volna értelme a kínlódásnak, hogy nem teljesen felkészülten méresse meg magát.

"Bevallom, kicsit tartok is a visszatéréstől, de bízom benne, hogy technikailag feltétlenül szinten tartottam magam, bár a pályán való mozgásba valószínűleg kell két hét, amíg belerázódom" - magyarázta.

Megviselték az igazságtalan kritikák

Azt sem titkolta, hogy az önbizalma meglehetősen megingott az utóbbi időben, és érte néhány igazságtalan kritika, mondván a válogatott nem fontos számára, amikor egy valós sérülés miatt lemondta a Federation Kupában való részvételt. "Ezek a dolgok megviseltek, kivált, mert egy rossz periódusban voltam, és a magánéletem sem volt kiegyensúlyozott" - mondta.

Mandula kifejtette, tíz perc alatt felidegesítette magát a meccseken, mert fejben nem tudott felkészülni az összecsapásokra. "Idegileg az edzéseken sem voltam beszámítható, kimerültem, és a tenisznek ily módon nincs értelme. Azóta túl vagyok egy szakításon, tisztáztam a dolgaimat" - jelentette ki.

Konditerem, agykontroll

Azt sem rejtette véka alá, hogy kulcsfontosságú év következik számára, hiszen ha már úgy látja, nem jönnek az eredményei, akkor el kell gondolkodnia azon, hogy érdemes-e még folytatnia. "Tizenkét éve vagyok profi teniszező, tizenkét éve vagyok ebben a mókuskerékben, a fiatalokkal pedig egyre nehezebb felvenni a versenyt" - összegzett.

A teniszvilágban nem ritka, hogy valaki egy hosszabb kihagyás után képes visszatérni az elitbe, és Petra is bízik benne, hogy felfelé ível a pályája. Ennek érdekében agykontroll alá veti magát, konditerembe jár, és hamarosan újra napi négy óra tenisz követel helyet az életében.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.