Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Másfélmilliárddal emelnék a sportra szánt pénzt

2004.11.11. 11:20
A Nemzeti Sporttanács első munkanapján kiderült, hogy a parlament sportbizottsága az eredeti tervezethez képest 1,5 milliárd forinttal megemelné a sportra 2005-ben szánt összeget. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a jövőben is osztályozhatnak a tornatanárok, a Nemzeti Sportszövetség pedig átadta a tanácsnak nemzeti sportfejlesztési tervet.
A nemzeti sportstratégia tervezetének és a 2005-ös költségvetés sportra vonatkozó fejezetének megbeszélése szerepelt a Nemzeti Sporttanács első munkanapjának programjában a Nemzeti Sporthivatal Hold utcai székházában. Az ülés elején Gyurcsány Ferenc kormányfő, volt sportminiszter a tizenöt fős tanácstól bátor magatartást kért, hogy kellő erővel és meggyőző érvekkel szolgálja a magyar sportot.

Több pénz kell

A miniszterelnök kitért arra, hogy a sportban tevékenykedők közös ügyéről és felelősségéről van szó, ez az egyik oka annak, amiért megalakult a Vitray Tamás vezette Nemzeti Sporttanács. "Abban mindenki egyetért, hogy több pénz kell. A Nemzeti Sporttanács egyik célja, hogy javaslatokat tegyen, miként lehet például az állami költségeken túl forrásokat találni. Ezen kívül átláthatóbbá kell tenni a sportban lévő pénzek felhasználását, mozgását" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Az ülés jó hangulatban kezdődött, miután mindenki számára világossá vált, hogy a parlament sportbizottsága több fontos módosító javaslatot fogadott el. Ezek alapján a sportra szánt összeget az eredeti tervezethez képest 1,5 milliárd forinttal megemelnék. Ebből a meglévő forrásokon túl 750 millió jutna a versenysport működési költségére, 250 millió a Wesselényi és a Gerevich Közalapítvány ösztöndíjának emelésére és 500 millió a szabadidősportra.

Osztályozhatnak a tornatanárok

Ezen kívül a sportbizottság egyhangúlag elfogadta, hogy az iskolai testnevelésórákon továbbra is osztályozhassanak a tanárok. Az Országgyűlés két hét múlva szavaz a módosításról.

Gémesi György (MDF) tanácstag, sportbizottsági tag, a Magyar Vívószövetség elnöke örömét fejezte ki, hogy emelkednek a sportra szánt összegek, de ahogy fogalmazott, "legfeljebb a kivérzés nem olyan nagyságrendű". Szerinte a 2004-es összegre (levonva a kimondottan az athéni olimpiai felkészülésre szánt pénzeket) lenne szükség a szinten tartáshoz.

Az NSSZ átadta a nemzeti sportfejlesztési tervet

Berényi János, a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) elnöke átnyújtotta a jelenlévőknek - többek között Ábrahám Attilának, a Nemzeti Sporthivatal vezetőjének - a 65 sportszövetség által kezdeményezett, az NSSZ révén kidolgozott nemzeti sportfejlesztési tervet. Hangsúlyozta: nem konkurenciaanyag készült el, hanem egy olyan kiadvány, amely a versenysport szereplőinek a magyar sportra vonatkozó jövőképét tartalmazza.

Vitray Tamás ezek után jelezte: hosszú ülés lesz a csütörtöki, amely a sajtó számára nem nyilvános. A Nemzeti Sporttanács délután közleményt ad ki arról, hogy miről tárgyalt az első munkanapján.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!