Másfélmilliárddal emelnék a sportra szánt pénzt

2004.11.11. 11:20
A Nemzeti Sporttanács első munkanapján kiderült, hogy a parlament sportbizottsága az eredeti tervezethez képest 1,5 milliárd forinttal megemelné a sportra 2005-ben szánt összeget. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a jövőben is osztályozhatnak a tornatanárok, a Nemzeti Sportszövetség pedig átadta a tanácsnak nemzeti sportfejlesztési tervet.
A nemzeti sportstratégia tervezetének és a 2005-ös költségvetés sportra vonatkozó fejezetének megbeszélése szerepelt a Nemzeti Sporttanács első munkanapjának programjában a Nemzeti Sporthivatal Hold utcai székházában. Az ülés elején Gyurcsány Ferenc kormányfő, volt sportminiszter a tizenöt fős tanácstól bátor magatartást kért, hogy kellő erővel és meggyőző érvekkel szolgálja a magyar sportot.

Több pénz kell

A miniszterelnök kitért arra, hogy a sportban tevékenykedők közös ügyéről és felelősségéről van szó, ez az egyik oka annak, amiért megalakult a Vitray Tamás vezette Nemzeti Sporttanács. "Abban mindenki egyetért, hogy több pénz kell. A Nemzeti Sporttanács egyik célja, hogy javaslatokat tegyen, miként lehet például az állami költségeken túl forrásokat találni. Ezen kívül átláthatóbbá kell tenni a sportban lévő pénzek felhasználását, mozgását" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Az ülés jó hangulatban kezdődött, miután mindenki számára világossá vált, hogy a parlament sportbizottsága több fontos módosító javaslatot fogadott el. Ezek alapján a sportra szánt összeget az eredeti tervezethez képest 1,5 milliárd forinttal megemelnék. Ebből a meglévő forrásokon túl 750 millió jutna a versenysport működési költségére, 250 millió a Wesselényi és a Gerevich Közalapítvány ösztöndíjának emelésére és 500 millió a szabadidősportra.

Osztályozhatnak a tornatanárok

Ezen kívül a sportbizottság egyhangúlag elfogadta, hogy az iskolai testnevelésórákon továbbra is osztályozhassanak a tanárok. Az Országgyűlés két hét múlva szavaz a módosításról.

Gémesi György (MDF) tanácstag, sportbizottsági tag, a Magyar Vívószövetség elnöke örömét fejezte ki, hogy emelkednek a sportra szánt összegek, de ahogy fogalmazott, "legfeljebb a kivérzés nem olyan nagyságrendű". Szerinte a 2004-es összegre (levonva a kimondottan az athéni olimpiai felkészülésre szánt pénzeket) lenne szükség a szinten tartáshoz.

Az NSSZ átadta a nemzeti sportfejlesztési tervet

Berényi János, a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) elnöke átnyújtotta a jelenlévőknek - többek között Ábrahám Attilának, a Nemzeti Sporthivatal vezetőjének - a 65 sportszövetség által kezdeményezett, az NSSZ révén kidolgozott nemzeti sportfejlesztési tervet. Hangsúlyozta: nem konkurenciaanyag készült el, hanem egy olyan kiadvány, amely a versenysport szereplőinek a magyar sportra vonatkozó jövőképét tartalmazza.

Vitray Tamás ezek után jelezte: hosszú ülés lesz a csütörtöki, amely a sajtó számára nem nyilvános. A Nemzeti Sporttanács délután közleményt ad ki arról, hogy miről tárgyalt az első munkanapján.