Fazekast egy évre eltiltották, Annust felmentették

2004.11.24. 18:34
A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége, mint fellebbviteli testület szerdán egy évre eltiltotta a versenyzéstől a diszkoszvető Fazekas Róbertet, a hozzá hasonlóan athéni olimpiai aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott kalapácsvető Annus Adriánt pedig felmentette.
A MASZ szerdai döntésére azután került sor, hogy a szerdai tárgyaláson mindkét versenyző szóban megerősítette: folytatni kívánja pályafutását.

Mindketten folytatni akarják

Korábban Annus a nemzetközi szövetségnek írásban is jelezte, hogy befejezi a versenyzést, kedden pedig Fazekas is bejelentette ugyanezt, jelezve, hogy így akarja elkerülni az eltiltást. Kormányrendelet alapján ugyanis a már visszavonult sportolók ellen nem folytatható fegyelmi eljárás.

"Kedd este fordulat történt az ügyben, erről azonban nem kívánok részletesen beszámolni" - válaszolta az MTI-nek Pál T. Gábor, a két szombathelyi atléta sajtótitkára arra a kérdésre, hogy Fazekas és Annus miért változtatta meg korábbi, visszavonulásra vonatkozó elhatározását.

Nem akarattal vétett az előírások ellen

Az elnökség a szerdai ötórás tárgyalás során meghallgatta Nagy Zsigmondot, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi titkárát, aki Fazekast képviselte az athéni tárgyaláson és Mérei László szakmai igazgatót is. Ezt követően a testület úgy határozott, hogy Fazekas kétéves eltiltását egy évre csökkenti (öten szavaztak így, ketten a felmentésre, egy elnökségi tag pedig a kétéves büntetésre voksolt), mivel nem szándékosan követett el doppingvétséget. Az elnökség úgy látta, hogy a vizsgálat körülményei és az ezt követő eljárás további menete is bizonyítja: a diszkoszvető nem akarattal vétett az előírások ellen. Amennyiben Fazekas fellebbezni kíván a határozat ellen, ezt polgári peres úton teheti meg.

Fazekas fellebbez

Annus felmentésének oka az, hogy nem nyert bizonyítást, miszerint a kalapácsvető hivatalos formában megkapta volna az értesítést, hogy Athénból elutazva újabb ellenőrzésen kell megjelennie, ezért megilleti az ártatlanság vélelme (hatan szavaztak a felmentésre, ketten az egyéves eltiltásra).

"Annus esetében korrekt ítélet született, Fazekas ugyanakkor fellebbez, azaz polgári peres útra tereli az ügyet" - kommentálta a döntéseket Pál T.

A MASZ fegyelmi bizottsága szeptember 30-án két évre tiltotta el Annust és Fazekast, akik fellebbeztek a döntés ellen. Az elnökség november 10-én hallgatta meg először a két versenyzőt, majd két héttel elhalasztotta a döntést. Fazekast elégtelen mintaadás, Annust utólagos mintavétel megtagadása miatt zárták ki az athéni olimpiáról és fosztották meg első helyétől. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) Fazekast január 12-13-án, Annust pedig február 8-9-én hallgatja meg.