Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Spanyolországé a Davis Kupa

2004.12.05. 20:40
A vasárnap délben kezdődő harmadik egyéni mérkőzés eldöntötte az idei tenisz Davis Kupa sorsát. A spanyol Moyá három szettben verte az amerikai Roddickot, így a hazai válogatott már behozhatatlan, 3:1-es előnyre tett szert. Négy év után nyertek újra a spanyolok, az amerikaiak '95-ben diadalmaskodtak utoljára.
Miután Spanyolország adhatott otthont a Davis Kupa idei fináléjának, várható egyszersmind érthető volt, hogy salakon rendezik meg a mérkőzést. Moyáék ugyanis ezen a felületen a legjobbak, míg az amerikaiak ezen a leggyengébbek. A papírforma ennek megfelelően hazai győzelmet ígért, és a sevillai drukkerek nem is csalódtak.

Pénteken kulcsfontosságú meccset veszített Roddick

Már a pénteki két egyes után 2:0-ra vezettek a spanyolok. Moyá könnyedén, három játszmában intézte el Fish-t, a második győzelem azonban némileg váratlan volt. A mindössze tizennyolc éves Rafael Nadal ugyanis felülmúlta a világranglista második helyén álló, és bombaszerváiról híres - igaz ezen a borításon ennek koránt sincs akkora jelentősége - Andy Roddickot.

A három óra harmincnyolc perces csatában az első szett utáni rövidítésben Roddick volt a higgadtabb és előnybe került. A második játszma azonban gyors Nadal-sikert hozott, hogy aztán a harmadikban ismét fej-fej mellett haladjon a két rivális, de végül a tie-breaket ezúttal a spanyol bírta jobban, pedig Roddicknak volt játszmalabdája. A negyedik szettben aztán esélye sem volt amerikainak a megtáltosodott Nadal ellen, és 6:2-re kikapott. (Mint később kiderült, Nadal lett a Davis Kupa történetének legfiatalabb győztes játékosa.)

Moya sikere hozta meg a csapatgyőzelmet

A párosban a világbajnok amerikai Bryan-fivérek hihetetlenül pontos játékuknak és sima sikerüknek köszönhetően visszahozták az esélyt a vendégeknek, de a vasárnapi egyesekben nagy bravúrra lett volna szüksége a jenkiknek, hogy fordítsanak.

Ez a bravúr elmaradt, mert Moya és Roddick ütközetéből előbbi került ki győztesen. Az első játszma simán a spanyolé lett, a második és a harmadik viszont csupán a rövidítésben. Igaz előbb mindössze egy pontot engedélyezett Moya, majd 8:6-ra lett övé az egyéni siker mellett a csapatgyőzelmet is jelentő harmadik szett.

Spanyolország története során először 2000-ben szerezte meg a Davis Kupát, akkor is salakon játszhattak, és csak annyi volt a különbség, hogy akkor Barcelonában ünnepelhettek a játékosok. (A tét nélküli ötödik meccset az amerikaiak nyerték.)

Jegyzőkönyv:
Spanyolország-Egyesült Államok 3-1 - állás az utolsó egyes előtt
Pénteken:
Moyá-Fish 6:4, 6:2, 6:3
Nadal-Roddick 6:7 (6-8), 6:2, 7:6 (8-6), 6:2
Szombaton:
Robredo, Ferrero-M. Bryan, B. Bryan 0:6, 3:6, 2:6
Vasárnap:
Moyá-Roddick 6:2, 7:6 (7:1), 7:6 (7:5)
Robredo-Fish 6:7 (8-10), 2:6

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!