Spanyolországé a Davis Kupa

2004.12.05. 20:40
A vasárnap délben kezdődő harmadik egyéni mérkőzés eldöntötte az idei tenisz Davis Kupa sorsát. A spanyol Moyá három szettben verte az amerikai Roddickot, így a hazai válogatott már behozhatatlan, 3:1-es előnyre tett szert. Négy év után nyertek újra a spanyolok, az amerikaiak '95-ben diadalmaskodtak utoljára.
Miután Spanyolország adhatott otthont a Davis Kupa idei fináléjának, várható egyszersmind érthető volt, hogy salakon rendezik meg a mérkőzést. Moyáék ugyanis ezen a felületen a legjobbak, míg az amerikaiak ezen a leggyengébbek. A papírforma ennek megfelelően hazai győzelmet ígért, és a sevillai drukkerek nem is csalódtak.

Pénteken kulcsfontosságú meccset veszített Roddick

Már a pénteki két egyes után 2:0-ra vezettek a spanyolok. Moyá könnyedén, három játszmában intézte el Fish-t, a második győzelem azonban némileg váratlan volt. A mindössze tizennyolc éves Rafael Nadal ugyanis felülmúlta a világranglista második helyén álló, és bombaszerváiról híres - igaz ezen a borításon ennek koránt sincs akkora jelentősége - Andy Roddickot.

A három óra harmincnyolc perces csatában az első szett utáni rövidítésben Roddick volt a higgadtabb és előnybe került. A második játszma azonban gyors Nadal-sikert hozott, hogy aztán a harmadikban ismét fej-fej mellett haladjon a két rivális, de végül a tie-breaket ezúttal a spanyol bírta jobban, pedig Roddicknak volt játszmalabdája. A negyedik szettben aztán esélye sem volt amerikainak a megtáltosodott Nadal ellen, és 6:2-re kikapott. (Mint később kiderült, Nadal lett a Davis Kupa történetének legfiatalabb győztes játékosa.)

Moya sikere hozta meg a csapatgyőzelmet

A párosban a világbajnok amerikai Bryan-fivérek hihetetlenül pontos játékuknak és sima sikerüknek köszönhetően visszahozták az esélyt a vendégeknek, de a vasárnapi egyesekben nagy bravúrra lett volna szüksége a jenkiknek, hogy fordítsanak.

Ez a bravúr elmaradt, mert Moya és Roddick ütközetéből előbbi került ki győztesen. Az első játszma simán a spanyolé lett, a második és a harmadik viszont csupán a rövidítésben. Igaz előbb mindössze egy pontot engedélyezett Moya, majd 8:6-ra lett övé az egyéni siker mellett a csapatgyőzelmet is jelentő harmadik szett.

Spanyolország története során először 2000-ben szerezte meg a Davis Kupát, akkor is salakon játszhattak, és csak annyi volt a különbség, hogy akkor Barcelonában ünnepelhettek a játékosok. (A tét nélküli ötödik meccset az amerikaiak nyerték.)

Jegyzőkönyv:
Spanyolország-Egyesült Államok 3-1 - állás az utolsó egyes előtt
Pénteken:
Moyá-Fish 6:4, 6:2, 6:3
Nadal-Roddick 6:7 (6-8), 6:2, 7:6 (8-6), 6:2
Szombaton:
Robredo, Ferrero-M. Bryan, B. Bryan 0:6, 3:6, 2:6
Vasárnap:
Moyá-Roddick 6:2, 7:6 (7:1), 7:6 (7:5)
Robredo-Fish 6:7 (8-10), 2:6