Tavasszal lesz Kaszparov vb-döntője

2004.12.08. 14:33
A sakkvilágbajnoki címegyesítés folyamatának újabb részeként biztosan megtartják Garri Kaszparov és Rusztam Kaszimdzsanov páros csatáját, de nem januárban és nem Dubaiban, hanem új helyszínen, valamikor tavasszal.
Az orosz és az üzbég nagymester párosmeccsének "eltolásáról" a nemzetközi szövetség, a FIDE kalmük elnöke, Kirszan Iljumzsinov számolt be az ITAR-TASZSZ-nak azt követően, hogy befejeződtek a keddi tárgyalások a FIDE és az arab emírség illetékesei között.

A helyszínt még nem jelölték ki

A felek közötti szakítás várható volt, hiszen Dubai nem tudta, vagy nem akarta előteremteni a megadott időpontra a Kaszparov-Kaszimdzsanov csata díjalapját, és a halogatást követően a nemzetközi szövetség az elmúlt vasárnapot jelölte meg végső határidőnek. Ekkorra kellett volna a házigazda tisztére vállalkozó arab ország képviselőinek biztosítani az eredetileg ígért egymillió kétszázezer dolláros díjalapot. (Az összeget még az üzbég nagymester is kevesli.) Az elmúlt napokat Moszkvában tárgyalásokkal töltötték a felek, de nem jött létre a megállapodás.

Iljumzsinov nyilatkozata szerint immár végleges, hogy a két nagymester nem január közepén, hanem 2005 tavaszán, és nem Dubaiban, hanem "valamelyik másik országban" csap össze.

Kramnyikot kell legyőzni az egyesített címért

A világranglista-vezető Kaszparovnak egyébként a tavaly szeptemberre kitűzött döntője elmaradt - az éppen aktuális világbajnokkal, az ukrán Ponomarjovval kellett volna asztalhoz ülnie -, mert akkor sem tudtak megegyezni a díjalapról. Az a mérkőzés inkább Ponomarjov makacskodása miatt hiúsult meg, ő ugyanis kevesebb pénzt kapott volna, mint a korábbi világbajnok.

A Kaszparov-Kaszimdzsanov párosmérkőzés győztese az egyesített vb-címért azzal az orosz Vlagyimir Kramnyikkal ülhet majd asztalhoz, aki Lékó Péterrel szemben 7-7-es döntetlennel védte meg klasszikus világbajnoki titulusát októberben, Svájcban. Kramnyik az egymillió svájci frankos pénzdíj felét tehette zsebre.