Cseh László világcsúcsra pályázik

2004.12.18. 15:37
A hétvégén a bécsi rövidpályás úszó Európa-bajnokságon aranyérmet szerző Cseh László elégedett idei teljesítményével, még ha az olimpián a bronzéremnél többre is vágyott. Négy hónapnyi fizetésével még mindig tartozik neki a klubja, de ez nem hátráltatja felkészülésében, és jövőre világcsúcsot akar úszni.
Az athéni olimpia előtt bő három héttel lábközépcsont-törést szenvedő Cseh László sérülése ellenére nemcsak rajthoz állt a görög fővárosban, de legjobb számában, a négyszáz méteres vegyesúszásban nagy küzdelemben a harmadik lett. Akkor még bánkódott, mert titkon abban reménykedett, hogy a második helyet is elcsípheti. "Ma már úgy gondolok vissza Athénra, hogy az lett volna igazán tragédia, ha nem nyerek érmet" - emlékezett vissza.

Valamennyi éremre büszke

#alt#Összességében sikeresnek ítéli idei esztendejét, és lelkileg is helyrebillent, amiben kétségtelenül jelentős szerepet játszott, hogy a bécsi rövidpályás Európa-bajnokságon három érmet is a nyakába akaszthattak. "Azt hiszem, a tengerentúlon is volt visszhangja ennek a versenynek, és odafigyeltek az eredményeimre. Valamennyi érmemre büszke vagyok, arra pedig még inkább, hogy érzésem szerint sokat fejlődtem" - kommentálta szereplését.

Cseh négyszáz vegyesen aranyat, kétszáz vegyesen ezüstöt, száz háton pedig bronzot nyert. Elárulta, ha többet versenyezne rövidebb medencében, nemcsak egy idényben egyszer, akkor még jobb eredményekre lehetne képes. Nem titkolta, teljesen más körülményekhez kell alkalmazkodnia rövid pályán.

Ezerötszáz eurót kapott a sikerért

A tizennyolc éves magyar klasszis 400 vegyesen aratott győzelmekor alig maradt el a világcsúcstól - pillangón kezdett lassabban -, és mint mondta, nem tett le arról, hogy megdöntse egyszer. Ugyanez a vágya ötvenes medencében is, és a kapitány, Kiss László elmondása alapján már idén képes lett volna rá, ha nem jön közbe sérülése. "Meglátjuk, mit hoz a következő év, ha egészségesen készülök fel, de az ideinél csak jobb jöhet. A cél nem változott, első akarok lenni, mégha ehhez az amerikai Michael Phelpst is kell legyőznöm." - jegyezte meg.

Bécsi sikeréért egyébként ezerötszáz eurót, vagyis 368 ezer forintot kapott, ami különösen jól jön számára, mert egyesülete, a Bp. Spartacus négy hónapnyi fizetéssel tartozik neki. "Ígéret van arra, hogy ezt kézhez kapjuk, remélhetőleg így is lesz. Jövőre új alapokon, függetlenül kezdi a szakosztály életét, és talán végleg megoldódnak anyagi problémáink" - mondta.

Elitalakulatba került

Cseh a tavalyi Év sportolója választáson a második helyen lett, idén azonban olimpiai harmadik helye ellenére sem tudott a legjobb hat közé bekerülni.

Cseh sikerére felfigyelt a Gatorade is, és közvetlenül a verseny után kétéves szerződést kötött vele. Így Cseh olyan csapatba kerülhetett, amelyiket az egyetlen magyar NBA-játékos, Dávid Kornél vagy a legjobban jegyzett magyar teniszező, Mandula Petra fémjelez. Rajtuk kívül az egyaránt olimpiai ezüstérmes kajakozó Bóta Kinga, és a súlyemelő Krutzler Eszter is élvezi a sportital-márka támogatását.