Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Remek magyar teljesítmény a Kontinentális Kupán

2005.01.08. 21:39
A remekül küzdő házigazda Alba Volán-FeVita minimális különbséggel kapott ki a szlovák Zvolentől a jégkorong CIB Lízing Kontinentális Kupa székesfehérvári négyesdöntőjének második fordulójában. A torna fő esélyesének számító Dinamo Moszkva a vártnál lényegesen nehezebben nyert az olasz Milano Vipers ellen.
A nap első találkozóján az NHL-es világsztárokkal teletűzdelt Dinamo agresszív letámadással nyitott, s ezt már a 99. másodpercben siker koronázta: Mirnov közelről talált be. Aztán kisvártatva egy kipattanóból a svéd Rickmo egyenlített. Paprikás volt hangulat, az első harmadot három verekedés színesítette.

Verekedések, ütközések, büntetések

Az olaszok - főleg tengerentúli és skandináv hokisaik révén - sokat ütköztek, megakadályozták, hogy a rivális lendületbe kerüljön. Emiatt aztán a moszkvaiak egyre idegesebbek lettek, és sorra kapták a kisbüntetéseket. Igaz, a Viperák nem éltek a lehetőséggel. Az első szünet előtt a Dinamo is létszámfölénybe jutott - mégpedig kettősbe -, de ez sem hozott gólt.

Nem úgy a második harmad legeleje, amikor emberhátrányban volt az orosz bajnokság listavezetője: a Detroit Red Wingsszel 2002-ben Stanley Kupa-győztes, egy éve az All Star-gálán fellépő Dacjuk csente el a korongot, majd a kapust elfektetve szerzett újból vezetést együttesének. Még ebben a periódusban a szintén NHL-es Markov létszámfölényben bombázott távolról a hálóba.

Megtartotta előnyét a Dinamo

A záró játékrész gyors olasz találattal kezdődött, de szemvillanás alatt a világ egyik leggyorsabb hokisa, Afinogenov visszaállította a korábbi különbséget. Ez nem keserítette el a Milánót, és emberelőnyben Smith távolról a jobb felső sarokba bombázott.

Furcsa módon a folytatásban is az olaszok veszélyeztettek többet, ostrom alatt tartották Jeremenko kapuját, már majdnem egyenlítettek, amikor egy ellentámadás végén Rosa kaparta be a pakkot, és ezzel elszálltak a Vipers reményei.

Gyors szlovák gól az elején

A nap magyar vonatkozású mérkőzésén az első két helyzet a hazaiak előtt adódott, de aztán egy gyors ellentámadás végén Török látványos csel után megszerezte a vezetést. Nem játszott alárendelt szerepet a Volán, sőt, a harmad derekáig sokkal többet is lőtt kapura, csak éppen Krizan mindent védett. Később a vendégek átvették az irányítást, mezőnyfölényüket azonban nem tudták újabb gólra váltani, mert Budai remekelt.

A magyar kapus bravúrjaira a továbbiakban is szükség volt, mert záporoztak feléje az erős és jól helyezett lövések. A 25. percben viszont már ő sem segített, mert Jasecko emberelőnyben betalált.

Váratlan magyar szépítés

Annyira nagy volt a tudásbeli különbség a két csapat között, hogy csodának számított, hogy csak két góllal vezet az NHL-es sztárokkal és világbajnokokkal felálló szlovák éllovas, amelynek edzője az a Jan Jasko, aki korábban az Alba Volánnál, illetve a magyar válogatott élén dolgozott 2003 nyaráig.

Mivel a vendégkapus ebben a szakaszban alig kapott lövést, ezért gyaníthatóan "elaludt", és alaposan elnézte Kövér kísérletét, így szépítettek a székesfehérváriak! A záróharmadban sem változott a játék képe, javarészt a szlovákok támadtak, míg az Alba Volán a kontrákra hagyatkozott.

Dicséret a hazaiaknak

Viszont a 3000 hazai szurkoló örömmel látta, hogy kínálkozott esély az egyenlítésre. Óriási, magyar pályákon szokatlanul magas volt az iram, de a vendéglátó - igazolva, milyen sokat fejlődött a honi hokisport - bírta a tempót. Az utolsó percre Budai helyett is mezőnyjátékos korcsolyázott a jégre, de nem sikerült kialakítani helyzetet.

A vereség ellenére az Alba Volán minden dicséretet megérdemel, hiszen a 2002-es világbajnok pontvadászat jelenlegi éllovasa ellen nyújtott sokáig emlékezetes produkciót. A zólyomiak számára így is csalódás az eredmény, de elmondhatják: legalább nem kaptak ki, mint válogatottjuk 2003 őszén Budapesten.

Kontinentális Kupa négyesdöntő, 2. forduló:
Dinamo Moszkva (orosz)-Milano Vipers (olasz) 5-3 (1-1, 2-0, 2-2)
gól: Mirnov (2.), Dacjuk (21.), Markov (25.), Afinogenov (45.), Rosa (55.), illetve Rickmo (5.), Savoia (44.), Smith (48.)

Zvolen (szlovák) - Alba Volán-FeVita 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)
gól: Török (5.), Jasecko (25.), illetve Kövér (36.)

Az állás: 1. Dinamo Moszkva 4 pont (13-3), 2 Zvolen 4 (8-2), 3. Milano Vipers 0 (4-11), 4. Alba Volán-FeVita 0 (1-10)

Vasárnap:
Milano Vipers - Alba Volán-FeVita 17 ó
Dinamo Moszkva-Zvolen 20:30

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.