Remek magyar teljesítmény a Kontinentális Kupán

2005.01.08. 21:39
A remekül küzdő házigazda Alba Volán-FeVita minimális különbséggel kapott ki a szlovák Zvolentől a jégkorong CIB Lízing Kontinentális Kupa székesfehérvári négyesdöntőjének második fordulójában. A torna fő esélyesének számító Dinamo Moszkva a vártnál lényegesen nehezebben nyert az olasz Milano Vipers ellen.
A nap első találkozóján az NHL-es világsztárokkal teletűzdelt Dinamo agresszív letámadással nyitott, s ezt már a 99. másodpercben siker koronázta: Mirnov közelről talált be. Aztán kisvártatva egy kipattanóból a svéd Rickmo egyenlített. Paprikás volt hangulat, az első harmadot három verekedés színesítette.

Verekedések, ütközések, büntetések

Az olaszok - főleg tengerentúli és skandináv hokisaik révén - sokat ütköztek, megakadályozták, hogy a rivális lendületbe kerüljön. Emiatt aztán a moszkvaiak egyre idegesebbek lettek, és sorra kapták a kisbüntetéseket. Igaz, a Viperák nem éltek a lehetőséggel. Az első szünet előtt a Dinamo is létszámfölénybe jutott - mégpedig kettősbe -, de ez sem hozott gólt.

Nem úgy a második harmad legeleje, amikor emberhátrányban volt az orosz bajnokság listavezetője: a Detroit Red Wingsszel 2002-ben Stanley Kupa-győztes, egy éve az All Star-gálán fellépő Dacjuk csente el a korongot, majd a kapust elfektetve szerzett újból vezetést együttesének. Még ebben a periódusban a szintén NHL-es Markov létszámfölényben bombázott távolról a hálóba.

Megtartotta előnyét a Dinamo

A záró játékrész gyors olasz találattal kezdődött, de szemvillanás alatt a világ egyik leggyorsabb hokisa, Afinogenov visszaállította a korábbi különbséget. Ez nem keserítette el a Milánót, és emberelőnyben Smith távolról a jobb felső sarokba bombázott.

Furcsa módon a folytatásban is az olaszok veszélyeztettek többet, ostrom alatt tartották Jeremenko kapuját, már majdnem egyenlítettek, amikor egy ellentámadás végén Rosa kaparta be a pakkot, és ezzel elszálltak a Vipers reményei.

Gyors szlovák gól az elején

A nap magyar vonatkozású mérkőzésén az első két helyzet a hazaiak előtt adódott, de aztán egy gyors ellentámadás végén Török látványos csel után megszerezte a vezetést. Nem játszott alárendelt szerepet a Volán, sőt, a harmad derekáig sokkal többet is lőtt kapura, csak éppen Krizan mindent védett. Később a vendégek átvették az irányítást, mezőnyfölényüket azonban nem tudták újabb gólra váltani, mert Budai remekelt.

A magyar kapus bravúrjaira a továbbiakban is szükség volt, mert záporoztak feléje az erős és jól helyezett lövések. A 25. percben viszont már ő sem segített, mert Jasecko emberelőnyben betalált.

Váratlan magyar szépítés

Annyira nagy volt a tudásbeli különbség a két csapat között, hogy csodának számított, hogy csak két góllal vezet az NHL-es sztárokkal és világbajnokokkal felálló szlovák éllovas, amelynek edzője az a Jan Jasko, aki korábban az Alba Volánnál, illetve a magyar válogatott élén dolgozott 2003 nyaráig.

Mivel a vendégkapus ebben a szakaszban alig kapott lövést, ezért gyaníthatóan "elaludt", és alaposan elnézte Kövér kísérletét, így szépítettek a székesfehérváriak! A záróharmadban sem változott a játék képe, javarészt a szlovákok támadtak, míg az Alba Volán a kontrákra hagyatkozott.

Dicséret a hazaiaknak

Viszont a 3000 hazai szurkoló örömmel látta, hogy kínálkozott esély az egyenlítésre. Óriási, magyar pályákon szokatlanul magas volt az iram, de a vendéglátó - igazolva, milyen sokat fejlődött a honi hokisport - bírta a tempót. Az utolsó percre Budai helyett is mezőnyjátékos korcsolyázott a jégre, de nem sikerült kialakítani helyzetet.

A vereség ellenére az Alba Volán minden dicséretet megérdemel, hiszen a 2002-es világbajnok pontvadászat jelenlegi éllovasa ellen nyújtott sokáig emlékezetes produkciót. A zólyomiak számára így is csalódás az eredmény, de elmondhatják: legalább nem kaptak ki, mint válogatottjuk 2003 őszén Budapesten.

Kontinentális Kupa négyesdöntő, 2. forduló:
Dinamo Moszkva (orosz)-Milano Vipers (olasz) 5-3 (1-1, 2-0, 2-2)
gól: Mirnov (2.), Dacjuk (21.), Markov (25.), Afinogenov (45.), Rosa (55.), illetve Rickmo (5.), Savoia (44.), Smith (48.)

Zvolen (szlovák) - Alba Volán-FeVita 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)
gól: Török (5.), Jasecko (25.), illetve Kövér (36.)

Az állás: 1. Dinamo Moszkva 4 pont (13-3), 2 Zvolen 4 (8-2), 3. Milano Vipers 0 (4-11), 4. Alba Volán-FeVita 0 (1-10)

Vasárnap:
Milano Vipers - Alba Volán-FeVita 17 ó
Dinamo Moszkva-Zvolen 20:30