Fantasztikus bravúr a jégkorong Kontinentális Kupában

2005.01.09. 19:51
A harmadik helyen végzett a rendező Alba Volán-FeVita a jégkorong CIB Lízing Kontinentális Kupa székesfehérvári négyesdöntőjében, miután a harmadik, utolsó fordulóban szenzációs játékkal 2-1-re legyőzte az NHL-es sztárokkal felálló olasz Milano Viperst.
Az első harmadban csak helyzetekig jutottak el a csapatok, miközben a hazaiak egyszer, a vendégek kétszer kerültek emberelőnybe. A két kapus képességeit ennek ellenére nem igazán tesztelték.

A folytatásban a Milano fokozta a sebességet, de a rivális bírta a tempót. Igaz, Budainak egyre többet kellett védenie, s egy alkalommal szinte mindenki gólt látott, de a székesfehérvári kapus elfeküdve, karjával visszanyúlva óriásit mentett. Később az Alba Volán létszámfölénybe került, s akkor a másik hálóőr sziporkázott.

Két gól negyvenkét másodperc alatt

A záró játékrészben valóságos csodát láthatott a közönség. A harmad közepén Fodor remek passzát Holeczy vágta a rövid felső sarokba. A gól annyira megzavarta az olaszokat, hogy mindössze negyvenkét másodpercet kellett várni a második magyar találatra. Tőkési szerzett korongot, remekül indította Ocskayt, a nemrég még szívbetegsége miatt a visszavonulással "fenyegetett" játékos a kapura vezette azt, majd remek ütemben önzetlenül passzolt Gröschl elé, aki nem hibázott a ziccerben.

Ocskay kihagyott büntetője is belefért

Az olaszok mindent beleadva rohamozni kezdtek, és három perccel később emberelőnyből szépíteni tudtak. A vége előtt négy perccel ismét Gröschl került helyzetbe de kimaradt a lehetőség, igaz akkora ütést kapott hátulról, hogy már az csoda volt, hogy állva maradt. Az egyébként igen indiszponáltan bíráskodó vezetőbíró büntetőt ítélt a magyar csapat javára, ezt azonban Ocskay elhibázta. Az utolsó egy percre a kapusát is lehozta a milánói együttes, de így sem sikerült egyenlítenie.

Ezzel hatalmas sikert ért el az Alba Volán - melyben a parádézó Budai mellett többen is fantasztikusan játszottak -, hiszen a vendégeknél öt egykori NHL- játékos mellett is számtalan klasszis szerepel. A két együttes anyagi helyzetét pedig nem is érdemes összehasonlítani, hiszen a "Viperák" 2.5 millió euróból gazdálkodnak évente.

Kontinentális Kupa, négyesdöntő, 3. forduló:
Alba Volán-FeVita - Milano Vipers (olasz) 2-1 (0-0, 0-0, 2-1)
gól: Holeczy (50.), Gröschl (51.), illetve Felicetti (54.)

"Gratulálok a játékosaimnak, mert többet elértek, mint amire számítottam. Engem is meglepett a csapat teljesítménye, hiszen nagyon jól játszottunk. Úgy érzem ez egy nagyon fontos győzelem volt a magyar jégkorong számára" - értékelte a találkozót a sporttelevíziónak Pat Cortina, a magyar bajnok szakvezetője. Az eset érdekessége, hogy Cortina egykor az olasz válogatott szövetségi kapitánya is volt.