Elhunyt a titkosügynök olimpiai bajnok vívó

2005.01.13. 14:41
Varsóban hetvenöt éves korában elhunyt Jerzy Pawlowski, olimpiai bajnok lengyel vívó, aki titkosügynökként is hírhedtté vált.
A lengyel Jerzy Pawlowski az 1968-as mexikóvárosi olimpiai játékokon kardban szerzett aranyérmet, emellett többszörös világbajnok volt. Közép-Amerikában már negyedik olimpiáján vett részt, korábban három ezüst- és egy bronzérmet szerzett.

Jerzy Pawlowski
Jerzy Pawlowski
Pawlowski magyar edzővel, Kevey Jánossal készült fel, aki rajta kívül a többi lengyel klasszis edzője is volt. (Kevey a lengyel után az olasz válogatott is felkészítette.)

1975-ben huszonöt év börtönre ítélték, mert kiderült: az amerikai titkosszolgálatnak, a CIA-nak kémkedett. Tíz év múlva a politikai változásoknak köszönhetően szabadult.

Pawlowskit korának egyik legjobb vívójaként tartották számon, nevét annak idején együtt emlegették Gerevich Aladárral, Kovács Pállal és Kárpáti Rudolffal. Az 1956-os melbourne-i olimpia egyéni döntőjében éppen Kárpáti Rudolf győzte le őt. Pawlowski akkor csapatban is második lett, ugyancsak a magyarok bizonyultak jobbnak náluk.