Natália
-3 °C
7 °C

Mandula továbbjutott az Austral Openen

2005.01.17. 13:38
A legjobban rangsorolt magyar teniszező, Mandula Petra sikeresen mutatkozott be az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután az első fordulóban a harmincadik helyen rangsorolt olasz Pennettát három szettben (3:6, 6:1, 6:3) legyőzte. A másik két magyar kiesett, Kapros Anikó három, Gubacsi Zsófia két szettben.
Mandula Petra a szezon első tenisztornáján megsérült az új-zélandi Aucklanden, még a bemelegítésnél fájdult meg a háta, így célszerűbbnek látta visszalépését. Az orvosi vizsgálatok után kiderült, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon már rajthoz állhat, és megvédheti tavaly szerzett pontjait - a harmadik fordulóig jutott -, így jó esélye maradhat, hogy továbbra is az első százban szerepeljen a világranglistán.

Születésnapi győzelem

A huszonhetedik születésnapját épp hétfőn ünneplő magyar játékos az olasz Pennettát kapta az első fordulóban, akit a Roland Garroson négy éve legyőzött, így jutott be a legjobb nyolc közé. Pennettát a harmincadik helyen emelték ki, így értelemszerűen ő volt az esélyesebb, de fölényét csak az első játszmában tudta érvényesíteni, akkor 6:3 arányban bizonyult jobbnak.

A jelenleg 84. helyen rangsorolt Mandula ekkor sok ki nem kényszerített hibát ütött, aztán lehiggadt, egyre több nyerő ütés került a neve mellé, és simán, 6:1-re hozta a szettet, így egyenlített.

Williams következhet

A döntő játszmában fontos pillanatban vette el ellenfele adogatójátékát, előnyét képes volt megtartani, ami egyszersmind azt jelentette, hogy a második fordulóba került, ahol az ausztrál Watsont búcsúztató indiai Sania Mirza lesz az ellenfele.

Mirza novemberben lesz tizenkilenc éves, egyelőre 166. helyen áll a világranglistán, így Mandulának jó esélye van a továbblépésre. A papírforma alapján a harmadik fordulóban a korábbi világelső, a most hetedik helyen kiemelt Serena Williams lenne az ellenfele a magyar versenyzőnek.

Gubacsi kiesett

A 178. helyen álló Gubacsi Zsófia három meccset nyert a selejtezőben, így életében másodszor lett főtáblás Ausztráliában. Az első körben nem is kapott legyőzhetetlen ellenfelet, hiszen az amerikai Lindsay Lee-Waterst Czink Melinda legyőzte a múlt héten a 110 ezer dollár összdíjazású canberrai torna elődöntőjében.

Gubacsinak viszont nem sikerült nem sikerült a bravúr, mert ugyan tizeneggyel kevesebb ki nem kényszerített hibát ütött, ugyanakkor a nyerő ütésekben hússzal maradt alul. A világranglistán 87. helyezett amerikai a hálónál is jóval otthonosabban mozgott, tizenkétszer járt sikerrel - Gubacsi hatszor ért el pontot -, és mindössze három alkalommal hibázott.

Az első játszma 6:3 arányban lett Lee-Watersé, a másodikban 5:4-es állásnál öt meccslabdát hárított Gubacsi, így egyenlített, ám a következő két gémben nem tudott élni a lehetőséggel és 7:5-re veszített, így nyolcvankét perc alatt kiesett, viszont alighanem húsz helyet javíthat jelenlegi pozícióján.

Kapros hat gémet nyert zsinórban, de ez is kevés volt

A harmadik magyar részvevő, Kapros Anikó sem számíthatott könnyű meccsre, hiszen az orosz Kirilenko ellen egyszer már vereséget szenvedett. Kapros tavaly a negyedik fordulóig jutott - drámai meccsen verte Mandula Petrát -, és a kolumbiai Zuluaga ellen kapott ki, ebből adódóan sok pontot kellett védenie. A 105. helyen álló Kirilenko először indult Melbourne-ben, így a 91. helyezett Kapros rutinjában bízhatott.

Ennek ellenére igen indiszponáltan kezdett a magyar lány, percek alatt veszítette el adogatásait, és riválisa gyorsan elhúzott 5:1-re. Ekkor már egy vasat sem adtak volna Kapros feltámadására, ő azonban nem adta fel, és átlag feletti küzdésének meg is lett az eredménye, előbb egyenlített, majd fordított, és 7:5 nyert. Vagyis: elképesztő bravúrral zsinórban hat játékot nyert, és érződött rajta, hogy rátalált saját ritmusára.

A második szettet viszont egyértelműen az orosz uralta, 6:2-re nyert, ezáltal a harmadik játszmára maradt a döntés. Kapros tökéletesen kezdett, hiszen pontot sem engedélyezett az orosznak a szervagémjében, ám saját adogatását nem tudta hozni. A következő két adogatójátékot egyiken sem tudták megnyerni, 4:4-nél viszont Kirilenko igen, Kapros viszont nem. Az orosz rögtön az első mérkőzéslabdáját értékesítette, így ő készülhet a szerb Ivanovic ellen, Kapros pedig valószínűleg kicsúszik a legjobb száz közül. A 22 éves magyar túl sokat hibázott ahhoz, hogy nyerjen.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!