Mandula továbbjutott az Austral Openen

2005.01.17. 13:38
A legjobban rangsorolt magyar teniszező, Mandula Petra sikeresen mutatkozott be az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután az első fordulóban a harmincadik helyen rangsorolt olasz Pennettát három szettben (3:6, 6:1, 6:3) legyőzte. A másik két magyar kiesett, Kapros Anikó három, Gubacsi Zsófia két szettben.
Mandula Petra a szezon első tenisztornáján megsérült az új-zélandi Aucklanden, még a bemelegítésnél fájdult meg a háta, így célszerűbbnek látta visszalépését. Az orvosi vizsgálatok után kiderült, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon már rajthoz állhat, és megvédheti tavaly szerzett pontjait - a harmadik fordulóig jutott -, így jó esélye maradhat, hogy továbbra is az első százban szerepeljen a világranglistán.

Születésnapi győzelem

A huszonhetedik születésnapját épp hétfőn ünneplő magyar játékos az olasz Pennettát kapta az első fordulóban, akit a Roland Garroson négy éve legyőzött, így jutott be a legjobb nyolc közé. Pennettát a harmincadik helyen emelték ki, így értelemszerűen ő volt az esélyesebb, de fölényét csak az első játszmában tudta érvényesíteni, akkor 6:3 arányban bizonyult jobbnak.

A jelenleg 84. helyen rangsorolt Mandula ekkor sok ki nem kényszerített hibát ütött, aztán lehiggadt, egyre több nyerő ütés került a neve mellé, és simán, 6:1-re hozta a szettet, így egyenlített.

Williams következhet

A döntő játszmában fontos pillanatban vette el ellenfele adogatójátékát, előnyét képes volt megtartani, ami egyszersmind azt jelentette, hogy a második fordulóba került, ahol az ausztrál Watsont búcsúztató indiai Sania Mirza lesz az ellenfele.

Mirza novemberben lesz tizenkilenc éves, egyelőre 166. helyen áll a világranglistán, így Mandulának jó esélye van a továbblépésre. A papírforma alapján a harmadik fordulóban a korábbi világelső, a most hetedik helyen kiemelt Serena Williams lenne az ellenfele a magyar versenyzőnek.

Gubacsi kiesett

A 178. helyen álló Gubacsi Zsófia három meccset nyert a selejtezőben, így életében másodszor lett főtáblás Ausztráliában. Az első körben nem is kapott legyőzhetetlen ellenfelet, hiszen az amerikai Lindsay Lee-Waterst Czink Melinda legyőzte a múlt héten a 110 ezer dollár összdíjazású canberrai torna elődöntőjében.

Gubacsinak viszont nem sikerült nem sikerült a bravúr, mert ugyan tizeneggyel kevesebb ki nem kényszerített hibát ütött, ugyanakkor a nyerő ütésekben hússzal maradt alul. A világranglistán 87. helyezett amerikai a hálónál is jóval otthonosabban mozgott, tizenkétszer járt sikerrel - Gubacsi hatszor ért el pontot -, és mindössze három alkalommal hibázott.

Az első játszma 6:3 arányban lett Lee-Watersé, a másodikban 5:4-es állásnál öt meccslabdát hárított Gubacsi, így egyenlített, ám a következő két gémben nem tudott élni a lehetőséggel és 7:5-re veszített, így nyolcvankét perc alatt kiesett, viszont alighanem húsz helyet javíthat jelenlegi pozícióján.

Kapros hat gémet nyert zsinórban, de ez is kevés volt

A harmadik magyar részvevő, Kapros Anikó sem számíthatott könnyű meccsre, hiszen az orosz Kirilenko ellen egyszer már vereséget szenvedett. Kapros tavaly a negyedik fordulóig jutott - drámai meccsen verte Mandula Petrát -, és a kolumbiai Zuluaga ellen kapott ki, ebből adódóan sok pontot kellett védenie. A 105. helyen álló Kirilenko először indult Melbourne-ben, így a 91. helyezett Kapros rutinjában bízhatott.

Ennek ellenére igen indiszponáltan kezdett a magyar lány, percek alatt veszítette el adogatásait, és riválisa gyorsan elhúzott 5:1-re. Ekkor már egy vasat sem adtak volna Kapros feltámadására, ő azonban nem adta fel, és átlag feletti küzdésének meg is lett az eredménye, előbb egyenlített, majd fordított, és 7:5 nyert. Vagyis: elképesztő bravúrral zsinórban hat játékot nyert, és érződött rajta, hogy rátalált saját ritmusára.

A második szettet viszont egyértelműen az orosz uralta, 6:2-re nyert, ezáltal a harmadik játszmára maradt a döntés. Kapros tökéletesen kezdett, hiszen pontot sem engedélyezett az orosznak a szervagémjében, ám saját adogatását nem tudta hozni. A következő két adogatójátékot egyiken sem tudták megnyerni, 4:4-nél viszont Kirilenko igen, Kapros viszont nem. Az orosz rögtön az első mérkőzéslabdáját értékesítette, így ő készülhet a szerb Ivanovic ellen, Kapros pedig valószínűleg kicsúszik a legjobb száz közül. A 22 éves magyar túl sokat hibázott ahhoz, hogy nyerjen.