Kaszparov nem indul a vb-címért

2005.01.19. 16:51
Garri Kaszparov megunta a több mint két és fél éve tartó huzavonát és bejelentette: nem indul harcba a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) világbajnoki címéért.
"Ideje, hogy visszakapjam az életemet" - mondta Garri Kaszparov, aki a tervek szerint április 25. és május 14. között Isztambulban ült volna asztalhoz az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) világbajnoki címéért, bár a meccs időpontjáról és helyszínéről még nem született hivatalos megállapodás.

Megunta a FIDE töketlenkedését

Kaszparov a FIDE-hez, illetve a török szövetséghez eljuttatott közleményében kifejti, hogy az elmúlt közel három esztendőben - általában pénzügyi nehézségek miatt - négy alkalommal is elhalasztották a párosmérkőzést, amelyen eredetileg az ukrán Ruszlan Ponomarjov lett volna az ellenfele. Ő - ahogy fogalmazott - mindannyiszor megszakította napi rutinját, és megpróbált felkészülni ezekre az összecsapásokra. Mint írja: az anyagi veszteség mellett pszichésen is megviselték a történtek, amelyek szakmailag is kárt okoztak a számára. A sztár azt is felrója a FIDE-nek, hogy nem tájékoztatta őt megfelelően, arról nem is beszélve, hogy fel sem merült anyagi kártérítés vagy bocsánatkérés lehetősége.

Szomorú, mert nem játszhat Lékóék ellen

Kaszparov elárulta: az utolsó cseppet a pohárban az jelentette, hogy a hollandiai Wijk aan Zee-ben - Lékó Péter és Polgár Judit részvételével is - zajló szupertornán sem vehet részt, mert korábban úgy volt, hogy ebben az időpontban kell majd asztalhoz ülnie a vb-címért Dubajban.

"Megszakad a szívem, hogy csak külső szemlélőként lehetek részese ennek a nagyszerű viadalnak. Úgy gondolom, hogy ez a sportágnak sem tesz jót" - írja a világranglistát éppen húsz éve vezető orosz nagymester, aki hozzátette: keserűsége ellenére mindenképpen folytatja a sakkozást.

Az eredeti tervek szerint a Kaszparov-Kaszimdzsanov párosmérkőzés győztese az egyesített vb-címért azzal az orosz Vlagyimir Kramnyikkal ülhetett volna asztalhoz, aki Lékó Péterrel szemben 7-7-es döntetlennel védte meg klasszikus világbajnoki titulusát októberben, Svájcban.