Westernlovasok találkozója Ágasegyházán

2005.01.25. 10:48
A hétvégén Ágasegyházán tartott kurzust westernlovasoknak a szakág egyik legjobb magyar oktatója, Istenes Csilla. A Szegezdi-tanyán bárki mindössze háromezer forintért bárki megismerkedhetett az Amerikából származó stílussal, amely hazánkban is egyre népszerűbb.
A hétvégén rendezték a lovas Tavaszi Westernkurzus első napját. Istenes Csilla tréner és Szegezdi Attila ágasegyházi westernlovas kezdeményezése nagy sikert aratott, a résztvevők száma nagyjából harminc lehetett a várt tíz-tizenkettő helyett.

Minden ló megtanítható a westernre

A jórészt fiatal lovasok délelőtt megismerkedhettek a stílus felszereléseivel, jól képzett westernlovakon kipróbálhatták a földről történő nevelés alapfeladatait (vezetőszáron előreléptetés, hátraléptetés, oldalra léptetés, előreküldés), majd körkarámban is megnézhették egy fiatal csikó nevelésének kezdeteit. Mivel a western ágban fontos a csikók korai, földről történő nevelése, ezt már a tanfolyam elején be kellett mutatni. (Ellentétben az angol stílussal, ahol a futószárazás inkább csak az edzés előtti bemelegítésre, mozgatásra szolgál, ebben a stílusban a csikókat már a nyereghez szoktatás előtt is képzik, nevelik a körkarámban, természetesen mindig csak a koruknak megfelelő szinten. Mire a csikóra felül egy lovas, már rengeteg dolgot tud, a lovas az egyetlen újdonság, amivel meg kell barátkoznia.)

Délután a féregtelenítés fontosságáról tartottak egy előadást, ami sok lovasnak nem volt újdonság, de sajnos a magyarországi helyzetet ismerve, ami az EU többi tagországához képest igen rossz, fontos téma.

Hobbilovaglásra alkalmasabb és a lovaknak is kellemesebb

Ezt követően ismét földről való nevelés következett. Egy eddig hobbilóként működő lónak szinte percek alatt megmutatták a helyes fejtartást. A ló fejét először az egyik, utána a másik irányba kikötötték, így hamar rájött, a legjobb pozíció, ha szépen behajlítja a nyakát, azaz beadja a fejét. Természetesen ez a bemutatóban pár perc alatt történt, de a valóságban ezt egy lónak hetekig kell tanítani ahhoz, hogy később pontosan tudja, mit hogyan csináljon. Nem szabad elsietni a nevelés lépéseit, mert - különösen egy fiatal ló esetén - ha kellemetlen élményeket szerez, akkor nagyon nehéz lesz a későbbiekben a helyes irányba nevelni.

A trénerek kiemelték, hogy a westernlovaglásban ezeket a módszereket csikók képzésére alkalmazzák, a már belovagolt állatok ezeket a feladatokat készségszinten tudják. Viszont ezeket az apró nevelési trükköket, módszereket kiválóan lehet alkalmazni olyan lovak esetében, akik már nem csikók, de viselkedésbeli gondok vannak velük, vagy esetleg a gazdájuk át szeretné lovagolni őket ebbe a stílusba.

Minden hónapban lesz westernkurzus Ágasházán

Végül, a nap végén mindenki lóra szállhatott, és a tréner, illetve a vendéglátó Szegezdi Attila mindekinek felmérte a lovaglási szintjét. Következő alkalommal ugyanis mindannyian saját (esetleg ott kapott) lóval fog dolgozni, és ehhez szükség van bizonyos szintű tudásra. Az érdeklődő lovasok nagy része még angol stílusban lovagol, de remélhetőleg a kurzus hatására áttérnek erre a kényelmesebb, hobbilovaglásra sokkal alkalmasabb és a lovaknak is kellemesebb stílusra.

A kurzus összességében nagyon hasznos volt, sokat lehetett tanulni, és az ára is alacsony, így bárki eljöhetett, aki kedvet érzett a tanuláshoz. Aki nem volt ott, az sem maradt még le, ugyanis a következő hónapokban is lesz hasonló foglalkozás, amelyeken mégjobban megismerhetik a Western-stílust az érdeklődők.