'Szeretek a magyarok ellen játszani'

2005.01.27. 17:55
A Prokom Trefl Sopottal a lengyel klubok közül először jutott Európa legjobb tizenhat férfi kosárlabdacsapata közé Németh István. A magyar válogatott irányítója jól érzi magát "Lengyelország Siófokján" a nemzetközi egyletben és élvezi, ha honfitársai ellen léphet pályára a Euroligában.
A férfi kosárlabda Euroligában mutatja meg magát hétről-hétre Németh István, a magyar válogatott irányítója. A körmendiek korábbi népszerű játékosa előbb az olasz sztárcsapatnál, a Trevisónál légióskodott, onnan egyszer még visszatért nevelőegyletéhez, majd a szerbiai Vojvodinát erősítette, hogy múlt nyáron a lengyel bajnok Prokom Trefl Sopothoz igazoljon.

Nemzetközi csapat, lengyelek csak mutatóba

"A Sopot nem volt ismeretlen számomra, hiszen a nemzetközi kupákban évek óta szerepel. Az döntő volt, hogy a csapat idén már az Euroligában indult" - mondta el klubjáról, amely friss egyesületnek számít, hiszen még tízéves sincs. A csapatban nincs is saját nevelésű játékos, sőt, lengyel is csak elvétve akad. "Általában a tíz pályára lépő közül legfeljebb három a lengyel", hiszen a keretben három litván (Masiulis, Maskoliunas és Pacesas is olimpiai bronzérmes volt 1996-ban, illetve 2000-ben), egy-egy amerikai, bosnyák, szerb, szlovén szerepel, de a szintén tengerentúli McNaull például kettős állampolgár. "Nem mondhatom, hogy nagy haverok lennénk, de a hangulat jó. Azonban csak hárman vagyunk harminc alatt, a többiek mind házasok, általában gyerekkel, így ők inkább sietnek haza az edzések után" - mesélt a hangulatról.

Névjegy
Németh István
Született: 1979.11.16.
Magasság/súly: 190 cm/86 kg
Klubja: Prokom Trefl Sopot (lengyel)
Korábbi klubjai: Körmend, Benetton Treviso (olasz), Körmend, Vojvodina (szerb-montenegrói)
Legjobb eredménye: magyar bajnok 2003-ban

"Itt kevésbé profik a körülmények, mint például Olaszországban, de az anyagiakat illetően nálunk minden rendben van, eddig még mindig időben megkaptam a fizetésem" - mondta a feltételekről az irányító, aki szerint Lengyelországban sem sokkal jobb a kosárlabda helyzete, mint Magyarországon. Van három klub, amely erősebb a magyaroknál, de a többieknél ugyanúgy a bizonytalanság jellemző, mint itthon.

A hangulat elmarad a körmenditől

A Körmenden fanatikus táborhoz, fantasztikus szurkoláshoz szokott "Isti" a csapatot övező hangulatról azt mondta, nem túl fergeteges, "nem túl vérmesek a szurkolóink, nincsenek saját dalaik és nem túl nagy a felhajtás körülöttünk". Azért megismerik a magyar válogatott kosarast Sopotban, amely Gdanskkal és Gdyniával együtt az úgynevezett "háromváros"-ban található. Sopot a lengyel tengerpart legismertebb üdülővárosa, az ottani Siófok, ahol Németh feltalálja magát, de azért valószínűsíti, "nem itt fogok letelepedni". A városban jól érzi magát, a barátnője is vele van, az Euroliga-szerepléssel járó sok utazás miatt viszonylag kevés időt tölt itt.

Bár sok játéklehetőséghez jut - az Euroligában a hatodik legtöbb időt töltötte a pályán a keretből és a harmadik legjobb a pontátlagot tekintve -, úgy véli, még jobb teljesítményre van szüksége ahhoz, hogy továbblépjen, és hogy később egy színvonalasabb bajnokságban is kipróbálhassa magát. Erre minden bizonnyal egyre nagyobb az esélye, mert a lengyel bajnok országa klubjai közül elsőször biztosította helyét az európai elitliga legjobb tizenhat csapata között. Ebben Németh jelentős szerepet vállalt, mivel legutóbbi, a spanyol Estudiantes elleni meccsen húsz pontig jutott.

Beszólások a pályán

Németh István
Németh István
Az, hogy az Euroligában jelenleg rajta kívül még három - a spanyol Taúban Dávid Kornél, a görög Olympiakoszban Gulyás Róbert, a horvát Cibonában Báder Márton - magyar pattogtat, Németh szerint nem csak a honi kosárlabdának jó hírverés, de ő külön is várja az ismerősök elleni meccseket. "Amikor Báder Marciékkal játszottunk Zágrábban, előtte este és utána is nagyon jót beszélgettünk, sőt, még a mérkőzés közben is mentek a beszólások" - idézte fel. A "magyar" rangadókból kijutott idén Némethnek, hiszen a Prokommal szintén egy csoportban szereplő Olympiakosz idény közben igazolta le Gulyást, aki nemrég Lengyelországban járt csapatával.

Az Eb-selejtezőt felejtené

A jól sikerült idényben fájó pont Németh számára is a válogatott szereplése: Zsoldos András gárdája nem tudta kivívni egyenes ágon a részvételt a szeptemberi Európa-bajnokságra és idén nyáron a kevés reménnyel kecsegtető pótselejtezőre kényszerül. "Csak négy hetet pihenhettem az idény után, hiszen már júliusban a válogatottal készültünk, nagyon sokat dolgoztunk, ezért volt különösen rossz érzés a kudarc" - mondta.

A válogatott körüli bizonytalanság kapcsán - a szövetség bejelentette, a továbbiakban nincs pénze a nemzeti együttesek működtetésére - Németh csak annyit jegyzett meg, hogy az esetleges Eb-re jutásért és a selejtezőben aratott győzelmekért prémiumot ígértek be a játékosoknak, igaz, a nyári felkészülés alatti egyéni utazgatásokért járó benzinpénzt sem fizették még ki nekik. "Ez azonban nem tart vissza attól, hogy pályára lépjek a válogatottban" - tette hozzá.