Szafin hazájában győzte le Hewittot

2005.01.31. 07:58
Az orosz Marat Szafin nyerte a Melbourne-ben rendezett ausztrál nyílt teniszbajnokság (Ausztrál Open) férfi egyes döntőjét: a döntőben négy játszmában győzött a hazai pályán szereplő Leyton Hewitt ellen.
Az orosz Marat Szafin nyerte a Melbourne-ben rendezett ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyes döntőjét, az esztendő első Grand Slam-tornáján, miután négy játszmában, 2 óra 45 perc alatt diadalmaskodott a hazai közönség előtt szereplő Lleyton Hewitt ellen.

Hewitt kezdett jobban

A nyitó, mindössze 23 perces játszmában villámrajtot vett a helyi közönségkedvenc, az önmagához képest akkor még nagyon pontatlanul teniszező ellenfelével szemben. Hewitt kétszer is elnyerte Szafin adogatását, akinek szinte esélye sem volt a felzárkózásra, és 6-1-re elveszítette a szettet. Az orosz 13 önhibát vétett, ellenfele csupán egyet. Ráadásul előbbi egyetlen ászt sem tudott ütni.

A folytatásban viszont jelentősen feljavult az orosz, pontosabb volt az alapvonalról, Röptézett is, és eredményesebben adogatott. A negyedik gémben elnyerte ellenfele adogatását, majd 42 perc elteltével kiegyenlített (6-3).

A harmadik szettben 4-1-re vezetett az ausztrál, mégsem nyert

Az ötvenhét perces harmadik játszmában ismét Hewitt jutott előnyhöz: a második játékban elvette Szafin adogatását. Az ausztrál óriási akaraterővel küzdött, még az elérhetetlennek tűnő labdákat is eredményesen ütötte vissza, 3-0-ra, majd 4-1-re húzott el.

Safin viszont egy rövid ápolás után ismét magához tért, a hetedik gémben három bréklabdához jutott, a harmadikat be is ütötte, és 4:3-ra szépített, majd kiegyenlített. Sőt, ismét elnyerte Hewitt adogatását, és már a szettért adogathatott, amit meg is nyert 6-4-re.

Az utolsó játszmában szinte hibátlan volt Safin

A negyedik felvonás előtt Hewitt kért masszázst, de ez sem segített rajta, mert azonnal elveszítette adogatójátékát. Safin ekkor már ellenállhatatlanul játszott, szinte minden bejött neki. Kis idő múlva már a 4:1-hez is labdája volt, de elrontotta, így az ausztrál nagy nehezen szépített (3-2). Bár mindent megpróbált, gyenlíteni nem tudott, az orosz továbbra is hibátlannak bizonyult, 5:4-nél már a mérkőzésért adogathatott, majd biztosan nyert.

A győztes 18 ászt ütött, a vesztes hetet, és a nyerő ütésekben is a bajnok volt sokkal jobb (54-33).

Az orosz klasszis második GS-diadalát ünnepelhette, az első Grand Slam-tornát 2000-ben a US Openen, az akkori világelső Pete Sampras ellen nyerte.

Marat Szafin (orosz, 4.)-Lleyton Hewitt (ausztrál, 3.) 1:6, 6:3, 6:4,6:4