Férfi a sikeres zimbabwei atlétanő

2005.02.10. 11:47
A tizennyolc esztendős Samukalis Sithole évekig volt Zimbabwe legtehetségesebbnek tartott atlétanője. Nemrég lelepleződött: az erős combjai és olykor-olykor feltűnő borostái miatt csúfolt sportoló ugyanis férfi. A valószínűleg hermafroditának született Sithole azzal védekezett, hogy egy félresikerült varázslat miatt nőtt vissza eltűntetettnek hitt férfi nem szerve.
Lebukott a zimbabwei atlétika egyik gyöngyszeme. Samukalis Sithole remek eredményeket, fantasztikus csúcsokat ért el a hölgyek között, nemrég azonban kiderült, hogy férfi.

Az álruha sem segített

Sithole egy vonaton bukott le, amikor egyik gyerekkori pajtása ál(nő)ruhája ellenére felismerte. Ezt megtudta egyik versenyzőtársa, akivel rendszeresen együtt öltözött át és a sértett nő jelentette a rendőrségen, hogy ruhátlanul nézte meg őt egy férfi. Ezután Sitholét őrizetbe vették, és egy orvosi bizottság megállapította, hogy kétségtelenül férfiú.

Az ügyben a rendőrség mellett a helyi szövetség is vizsgálatot indított, s amennyiben bebizonyosodik, ami már eddig is ismertté vált, az atléta kénytelen lesz visszaszolgáltatni összes eddig megnyert medáliáját. A szövetségben pedig azzal érveltek, hogy az emberek nemét csak a születési igazolványból, az útlevélből és az iskoláktól kapott papírokból állapítják meg, így ők nem végeztek semmilyen vizsgálatot. Versenyzői engedélyét egyelőre nem függesztették fel.

Azért pedig bíróság előtt kell felelnie, mert férfi létére illetéktelenül lesett meg női bájakat.

Félig sikerült varázslat

Az esetről beszámoló Herald Zimbabwe tudósítása szerint a feltehetően hermafroditának - férfi és női nemi szervekkel - született Sithole azzal védekezett, hogy gyermekkorában a család kérésére a törzs varázslója eltűntette péniszét. De miután nem fizették meg neki a kialkudott összeget, az "akció" csak félig-meddig sikerült és egy idő után visszanőtt hímtagja.

Erős lábak és borosta

A hararei angol nyelvű lapnak nyilatkozó edzői azt mondták, nem tűnt fel nekik semmi különös Sitholéval kapcsolatban. Igaz ugyan, hogy gyakran volt vicc tárgya kifejezetten erős lába és többen is néha borostásnak vélték, ezeknek a jeleknek nem tulajdonítottak különös jelentőséget.

A tizennyolc esztendős álnő több számban is jeleskedett hazájában, így hármasugrásban, gerelyhajításban, súlylökésben és több vágtaszámban is szinte verhetetlen volt. Rendre együtt edzőtáborozott a "valódi" hölgyekkel, akik gondtalanul öltöztek-vetkőztek és fürdőztek előtte.