Miklós
-7 °C
2 °C

Fazekasról is hat héten belül döntenek Lausanne-ban

2005.02.11. 21:30
Az olimpiai aranyérmétől megfosztott diszkoszvető, Fazekas Róbert ügyében - akárcsak a kalapácsvető Annus Adrián esetében - hat héten belül hozza meg döntését a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróság. A védelem Fazekasnál arra alapoz, hogy a doppingellenőrök megsértették emberi méltóságában, ezért nem tudta a szükséges, hetvenöt milliliteres mintát produkálni.
Ezen a héten a magyar dobóatléták athéni doppingügyei foglalkoztatták a lausanne-i székhelyű Sportdöntőbíróságot, a CAS-t: az utólagos mintavétel megtagadása miatt a kalapácsvetés olimpiai elsőségétől megfosztott Annus Adrián után csütörtökön Fazekas Róbert, a játékokról elégtelen mintaadás miatt kizárt diszkoszvető ügyét tárgyalták.

Barátnőjét és édesanyját is meghallgatták

A sportoló és a tanúk, illetve a szakértők meghallgatása csütörtökön kezdődött és pénteken délután fél háromkor ért véget a Hotel de la Paix-ben, ahol Annus eljárása is zajlott. Az első nap többek között dr. Pikó Károly, a sportoló orvosa, valamint a vezető görög doppingellenőr számolt be tanúként arról, hogy szerintük miként zajlott le az athéni ellenőrzés, pénteken pedig szakértőket, továbbá a diszkoszvető családtagjait faggatta a háromfős választott testület.

A háromfős lausanne-i testületbe az atléták egy osztrák szakembert jelöltek, rajta kívül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a CAS képviselője vesz részt a munkájában és döntése kötelező érvényű lesz a NOB-ra, a sportolókra, s az érintett szövetségekre nézve egyaránt.

Nyomós indoka volt nem produkálni

Fazekas ügyvédje, Eva Maria Barki korábban azt mondta: szerinte az augusztusi döntés előtt azt kellett volna vizsgálni, hogy a diszkoszvető miért nem tudott elégséges mintát adni, vagyis az előírt hetvenöt milliliter helyett miért csak huszonötöt produkált. Szerinte a szabályok kimondják: az elégtelen mintaadás csak akkor minősül vétségnek, ha "komoly indok nélkül" történik.

A védelem azt próbálta bizonyítani, hogy Fazekas a megalázó, az őt emberi méltóságában sértő bánásmódból következően nem tudott elegendő vizeletet produkálni.

Beszámítható volt-e Fazekas?

Tanúként hallgatták meg Lausanne-ban dr. Szendrődy Győző bécsi klinikai pszichológust is, aki azt is vizsgálta az esettel kapcsolatban, hogy Fazekas beszámítható állapotban hagyta-e el a helyiséget. Úgy véli, a diszkoszvető beködösödött állapotban, emocionális módon viselkedett és nem tudta mit csinált, nem tudta a következményeit megítélni. "Fazekas elmenekült, de nem arra gondolt, hogy ezzel megfosztják az érmétől, hanem a helyzetből akarta eltüntetni magát" - tette hozzá a Nyugat.hu-nak nyilatkozva.

A diszkoszvető győzelmével véget ért verseny utáni sikertelen vizeletminta-adáson ott volt Pikó Károly, akitől a Nyugat.hu beszámolója szerint azt kérdezték, mit tett volna másképp az ellenőrök helyében. "Három dolgot soroltam fel. Az első, hogy ha gyanúsat észlelek, abbahagyom a procedúrát, és más tanúkat hívok be, klinikára viszem a sportolót, és addig nem folytatom a vizsgálatot. A második: ha a sportolónak kifogása van a tanúk ellen, akkor hívtam volna más tanúkat. Végül az alapdokumentumba leírom, hogy valami gyanús volt. Ebben a dokumentumban semmi nincs" - idézte fel vallomását dr. Pikó, aki szerint a mintavevők nagyon sokat hibáztak.

A meghallgatások után azt közölte a háromtagú testület, hogy akárcsak Annus esetében, Fazekas ügyéről is hat héten belül döntenek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.