Szerdán mutatkoznak be a Fradi NHL-játékosai

2005.02.15. 16:57
Sporttörténelmi pillanat szemtanúi lehetnek azok, akik szerdán megtekintik a Dunaújváros-Invitel - Ferencváros jégkorong ob I mérkőzését, ekkor lép jégre ugyanis a fővárosi csapat frissen igazolt két kanadai világklasszisa, Rob Niedermayer és Jason Strudwick.
Magyar klubban még soha sem szerepelt aktív NHL-es hokis, ezért fokozott figyelem kíséri a tengerentúli kettős minden lépését. A keddi bemutatkozó sajtótájékoztatójukon is rengeteg újságíró vett részt, s vasárnap óta rendre rengeteg szurkoló látogat ki az FTC edzéseire.

Niedermayer közel hétszáz NHL-meccsen játszott

A tavaly világbajnok, kétszer Stanley Kupa-döntős Niedermayer elmondta: a szerdai lesz az első tétmérkőzése a megnyert májusi, prágai vb-finálét követően.

"A kisebb nyári szünet óta végig edzésben vagyok, mivel nem lehetett tudni, megoldódik-e a tengerentúlon zajló NHL-es bérvita. A szülővárosom junior együttesével edzettem, de nem hiszem, hogy a meccshiány befolyásolja majd a teljesítményemet. Nagyon sajnálom, hogy elmarad a profiliga teljes szezonja, így viszont biztos, hogy most már csak a Ferencvárosra kell összpontosítanom" - mondta a kiváló csatár, aki a Florida Panthers, a Calgary Flames és az Anaheim Mighty Ducks színeiben összesen 696 NHL-es találkozón 336 pontot (129 gól, 207 gólpassz) jegyzett.

Felkészültek a provokációra

A New York Islandersben, a Vancouver Canucksban és a Chicago Blackhawksban megfordult, híresen kemény Strudwick tisztában van vele, hogy nagy valószínűséggel provokálni fogják őket az első meccseken.

"Rob és én is tudjuk, mit kell ilyenkor tenni. Nem szabad elveszíteni a türelmünket, mert a büntetőpadon nem tudjuk segíteni a Ferencvárost. Most számunkra az a legfontosabb, hogy a legnépszerűbb magyar klubot győzelemre vezessük" - tette hozzá a kiváló hátvéd, akinek játékjoga - ha az NHL nem szünetelne - a New York Rangersnél lenne.

Szokatlan lesz nyitott pályán játszaniuk

Szergej Oreskin, a zöld-fehérek orosz vezetőedzője viccesen megjegyezte, a két sztár akár 59 percet is a pályán lehet egy-egy összecsapáson, és jövő kedden, az Újpest elleni rangadón pályafutásuk során először nyitott pályán, a Kisstadionban szerepelnek majd.

"Amikor még kissrác voltam, akkor befagyott tavakon hokiztunk, azóta viszont nem. Biztos szokatlan lesz, de profik vagyunk, és ezt is el kell viselnünk" - fűzte hozzá Niedermayer.

Szponzorok fedezik a költségeket

Somos Attila szakosztály-igazgató ezzel kapcsolatosan bejelentette, hogy tárgyalásban állnak a XI. kerületi önkormányzattal, és akár két hónapon belül eldőlhet, ott épül-e fel a csapat új, körülbelül ezerkétszáz férőhelyes fedett pályája.

Kassai György, a Fradi egykori csatára, akinek tulajdonképpen köszönhető, hogy Niedermayer és Strudwick ötven napra Magyarországra jött, kifejtette, a klubnak egyetlen fillérjébe sem kerül a sztárok leigazolása, minden pénzt kanadai és magyar szponzorok fedeznek.

Kevés az esély a döntőbe jutásra

Ami bajnokságot illeti, a Ferencváros már csak akkor juthat be a bajnoki döntőbe, ha a hátralévő hat mérkőzését 3-3 pontot érően hatvan percek alatt megnyeri, és a Dunaújváros nem csak ellene, hanem a többi rivális ellen is botlik.