Lékó újra világbajnoki esélyt kaphat

2005.02.17. 15:42
Ha az orosz világranglista-vezető, Garri Kaszparov nem hajlandó játszani az áprilisi világbajnoki döntőben, akkor a helyettese Lékó Péter is lehet. A magyar nagymester legutóbbi sikerének köszönhetően a harmadik a ranglistán, az indiai Anand megelőzi ugyan, de ő sem lelkes híve a címegyesítésnek.
Kirszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke szerint az ex-világbajnok Garri Kaszparov távolmaradása esetén akár Lékó Péter is szembeszállhatna a jelenlegi FIDE-világbajnok üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval áprilisban.

Kaszparov jövő szombatig kapott haladékot

A kalmük vezető legutóbb már 1 650 000 dolláros pénzdíjjal próbálta asztalhoz csábítani a világelső orosz nagymestert, aki azonban a hosszadalmas huzavonára, illetve két korábbi mérkőzésének elhalasztására hivatkozva továbbra sem adja be a derekát. (A Kramnyik-Lékó vb-döntő díjazása egymillió svájci frank volt.)

"A jövő szombati, tbiliszi elnökségi ülésig adunk időt Kaszparovnak, hogy jelezze részvételét az isztambuli csúcstalálkozón, amelyet vele vagy nélküle, de biztosan megrendezünk. Ha lemondja, Viswanathan Anand vagy Lékó Péter léphet a helyébe" - jelentette be moszkvai sajtótájékoztatóján Iljumzsinov, hozzátéve: Törökország mellett Katar és az Egyesült Arab Emírségek is lebonyolítaná a meccset.

Kaszparov édesanyja nyilatkozott

Kaszparov képviseletében édesanyja csak annyit fűzött hozzá, hogy a FIDE az utóbbi három évben többször megalázta a fiát, aki ezt nem hajlandó tovább eltűrni. Kaszparovnak 2003-ban már volt egy kitűzött fináléja, de az nem valósult meg az ukrán Ruszlan Ponomarjovval szemben.

A párosmérkőzés győztese az egyesített vb-címért azzal az orosz Vlagyimir Kramnyikkal ülhet majd asztalhoz, aki Lékóval szemben 7-7-es döntetlennel védte meg klasszikus világbajnoki titulusát októberben, Svájcban.

Anand sem lelkes híve a címegyesítésnek

Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója szerint teljesen megalapozott a Kaszparov-Anand-Lékó sorrend, hiszen a magyar klasszis a januári, Wijk aan Zee-i tornán aratott diadalával tizenöt Élő-pontot szerzett, ezzel - a bolgár Veszelin Topalovot és Kramnyikot megelőzve - az ötödikről a harmadik helyre lépett előre a világranglistán.

"A jövő hét keddjén kezdődő, hagyományosan erős linaresi szupertornán mindhárman ott lesznek, és eredményeikkel megerősíthetik pozícióikat. Péter számára most köszön vissza a brissagói 7-7, amely óriási szakmai siker volt. Tudomásom szerint Anand sem lelkesedik igazán a címegyesítésben való részvételért, de a pénzdíj tudatában lehet, hogy megváltoztatja a véleményét" - mondta.

Kállai az Indexnek kifejtette, Törökország európai integrációja szempontjából kimeleten kezeli a sporteseményeket, nem véletlen, hogy Forma-1-es futamot is rendeznek idén. Azt sem titkolta, a linaresi tornán Lékó Anand elé kerülhet, bár ennek igen kevés az esélye, ugyanakkor biztató, hogy legutóbbi tornagyőzelmekor sötéttel verte indiai riválisát.