Coubertin legjobb tanítványai

2005.02.21. 18:03
Az olimpiai bajnok Pulai Imre a kenut szánkóra cserélte, Zala György bobba szállt át a hajóból. Mindkettőjük célja, hogy nyári játékok után télin is rajthoz álljanak. Nyolc olimpiai aranyérmesünk indult eredeti sikersportágán kívül más számban is, közülük az első bajnok, Hajós Alfréd a váltás után érmet nyert. A birkózó Növényi Norbert kick-boxban Eb-t nyert a kétszeres bajnok Biros Péter a vízilabda előtt kézilabdában is a válogatottságig vitte. A rekorder azonban a szerb nemzetiségű Tapavicza Momcsilló három sportággal és három pontszerzéssel, még 1896-ból.
Egy év múlva ilyenkor már befejeződik a torinói téli olimpia, de már azelőtt kiderülhet, hogy két olimpiai érmes volt kenus, a 2000-ben párosban bajnok Pulai Imre, és a '92-ben valamint '96-ban egyaránt a harmadik helyig jutó Zala György részt vehet-e rajta. A tervük ugyanis a részvétel kiharcolása: velük együtt már tizenegy olyan magyar sportoló lenne, akinek sikerült a bravúr, és mindkét játékokra kvalifikálta magát.

Béres Alexandra is próbálkozni fog

Béres Alexandra
Béres Alexandra
Zala a négyes bobcsapat tagja lehet, Pulai azonban szánkóban, és egyedül állna rajthoz, de nemcsak jövőre, hanem 2010-ben, Vancouverben is. Azon a játékokon venne részt a fitneszben világbajnok Béres Alexandra is, a magyar curlingcsapat egyik húzóemberként.

"Sohasem idegenkedtem a téli sportágaktól, a közvetítéseket imádtam nézni, és miután nem jutottam ki az athéni olimpiára, csak az lebeg a szemem előtt, hogy Torinóban ott lehessek" - fedte fel terveit az Indexnek Pulai, aki a ruhán kívül már megkapta teljes versenyfelszerelését.

Kanadai és japán edzőtábor a sikerért

Pulai olyannyira komolyan gondolja, hogy márciusban öt héten át Buday Tamás - korábbi világbajnok és olimpiai bronzérmes kenus - vendégszeretetét fogja élvezni Kanadában, hogy ott is ismerkedjen a sportággal. Eddig Németországban már négyszer csúszott egyedül, és a nyáron Japánban is szeretne egy edzőtáborfélét összehozni a németekkel együtt. "Ott nyáron is lehet csúszni, és az ország vendégszeretete miatt is szívesen mennék, Japánban ugyanis nagy tisztelet övezi az olimpiai bajnokokat" - értékelt.

Pulai Imre
Pulai Imre
Nem tagadta, félt kezdetben, és nehezen múlik riadalma, kivált, mert épp a napokban hallotta, hogy a torinói olimpiai pályán - amely tudomása szerint rendkívül gyors - az egyik versenyző hatalmasat bukott, és kómába került. Az egyesben világbajnoki címet is szerző kenus azért a szánkót választotta, és nem a bobozást, mert az izomzatának a szánkó felel meg legjobban - a rajtnál maximálisan ki tudja használni adottságait. A bobnál vagy a szkeletonnál az atletikus képességekre egyszersmind a futásra szükség van, a szánkónál nincs.

A kenusból lett szánkós úgy gondolja, hogy még a legjobb hat közé is bekerülhet néhány éven belül a világbajnokságokon, egyelőre viszont a kijutás lehet a maximális célja, és persze, hogy ne legyen utolsó Torinóban.

Zala utálta a telet

A bobozás mellett tette le a voksot Zala György, bár korábban igencsak utálta a telet, vagy amikor szakadó hóesésben kellett eveznie a Dunán. A volt kenus pár hete, az olaszországi Cortina d'Ampezzóban egy Európa-kupa-viadalon esett át a tűzkeresztségen, de idén már több versenyen nem indul.

Külföldi példák
Külföldön sem ritka, hogy valaki az érvényesülése, illetve unalma elűzése céljából a sajátja mellett egy másik sportágat is kipróbál. A gyorskorcsolyázó Eric Heiden, a '80-as téli olimpia klasszisa, aki mind az öt egyéni számban nyert, hamarosan rajthoz ált például a Tour de France-on. (Az osztrákoknak aranyat nyert Hunyady Emese is bringázott kiegészítésként, tervbe is vette a 2004-es athéni indulást, kijutnia azonban nem sikerült.) Minden idők egyik legjobb kosarasa, egyébként kétszeres olimpiai bajnok Michael Jordan apja halála valamint három NBA bajnoki cím után a kilencvenes évek közepén a baseball felé fordult, de másfél szezon után visszatért, és utána újabb három bajnoki diadalt aratott a Chicagóval, majd 2001-ben a Washington Wizardshoz szerződött, ahol befejezte pályafutását. A morotosok között valamennyi kategóriában világbajnoki elsőségig jutó olasz Valentino Rossi miután mindent megnyert a ralisok között sem vallott szégyent - hazája bajnokságában futamgyőzelemig jutott -, és sokak szerint a Forma-1-ben is megállná a helyét, már Schumacher Ferrariját is vezethette. Az autóversenyző Jarno Trulli egyszer már teljesítette a maratoni futótávot, ám aztán mégis maradt egy F1-es autó volánjánál. A kilencvenes évek közepén a Stuttgartot erősítő focista, Axel Kruse később az amerikai futballban villogott, a váltásról viccesen azt mondta, "ebben a sportban nem a kapuba, hanem a fölé kell lőni, ami nekem mindig is sokkal jobban ment". A snookerben világbajnok Steve Davis a pókerben is a világ legjobbjai közé tartozik.
"Egyrészt a felkészülés igen jelentős összegeket emésztene fel, így minden erőnkkel a novembertől kezdődő kvalifikációra készülünk, másfelől aktív munkanélküliként a tanulmányait szeretném befejezni" - mondta. A költségeket illetően megjegyezte, egy négyesbob bérlése napi hatszáz eurónál (körülbelül százötvenezer forint) kezdődik, ha valaki pedig még korcsolyát is akar rá vásárolni, az újabb tízezret kénytelen fizetni.

A kenusként három olimpián is résztvevő versenyző nyáron a síkvízi evezést a szlalomra váltja fel, és ha nem sikerülne a vágya, akkor abban a számban kísérletezne az olimpiai kvótaszerzéssel. A bobosoknál huszonkét egység nevezhet, egy országból kettő is, de a Világkupa-futamokon mindenképpen eredményesen kell szerepelni.

Tapavicza Momcsilló, a rekorder

A két kenuson kívül sokan próbálkoztak már több sportágban is, de ilyen meredek váltásra eddig nem sokszor volt példa. Az első olimpián ugyan a szerb nemzetiségű Tapavicza Momcsilló még három sportágban - súlyemelésben és birkózásban pontot szerzett, teniszben bronzot nyert - is rajthoz állt, azóta zömmel rokon sportágak képviselői indultak két versenyszámban.

Miután 1992 óta már kvótát kell szerezni az induláshoz, ami nem ritkán felér egy kisebb győzelemmel, kevesebb duplázó akadt. Az 1980-ban olimpiai bajnok birkózó, a kick-boxban is Eb-címig jutó Növényi Norbert kétszer is nekiveselkedett a visszatérésnek, először siker koronázta fáradozását - ott lehetett a barcelonai olimpián -, másodszor azonban, tavaly, negyvenhat évesen már nem. Növényi akkor úgy nyilatkozott: az idő neki dolgozik, így nem zárható ki, hogy még hallat magáról.

Növényit degradálták

Növényi Norbert
Növényi Norbert
Fotó: TV2
Növényi akkor úgy fogalmazott, naponta edz, folyamatosan készül - azóta is -, innen jött az ötlet, hogy újra kipróbálja az erejét. Többségében pozitívan fogadták a visszatérését, de akadt néhány rosszindulatú megjegyzés is. "Hozzászoktam ahhoz, hogy degradálják az eredményeimet, mondván, a moszkvai olimpia is csonka volt, hogy a kick-box nem is komoly sportág, meg mit akarok én színészként. Pedig az az olimpia ugyanolyan erős volt, mint a többi, kick-boxban pedig sokan próbálkoztak utánam, mégsem nyertek" - jelentette ki.

Biros jókor váltott

A már kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Biros Péter hálás lehet a sorsnak, hogy annak idején a kézilabdát "megunta", és a medence partján kötött ki. Biros Veszprémben Kiss Szilárd irányítása alatt korosztályos válogatottságig vitte.

A kerékpárosokra jellemző, hogy kiegészítő sportágként télen a gyorskorcsolyát részesítik előnyben, így Szabolcsi Szilvia is gyakorta feltűnt a Városligeti pályán. Neki azonban eddig "csak" a nyári részvétel sikerült, két olimpikontársa azonban Athénban duplázott.

Tornából rúdra fel

A rúdugró Molnár Krisztina - ő tartja a magyar csúcsot - Barcelonában még a hatodik helyezett tornászcsapatot erősítette, míg a diszkoszvető Kürti Éva Salt Lake City-ben a bobcsapat fékezőembere volt.

Az olimpiai sportághalmozók:
Baronyi András - úszás: 1908, 1912, birkózás: 1912
Bartha Rezső - öttusa, vívás: 1936
Beleznai László - úszás, vízilabda: 1912
Benkő Tibor - öttusa, vívás: 1932
Bodnár András - vízilabda: 1960, 1964, 1968, 1972, úszás: 1960, 1964
Bozsik Anna - sífutás: 1992, biatlon: 1992, 1994, 1998
Csák István - jégkorong, gyeplabda: 1936
Déván István - atlétika: 1912, sífutás: 1924
Fábián László - öttusa: 1988, 1992, vívás: 1988
Farkas Mátyás - atlétika: 1928, jégkorong: 1936
Felkai László - vízilabda: 1960, 1964, 1968, úszás: 1960
Fóti Samu - torna, atlétika: 1912
Gyulai Miklós - bob: 1994, atlétika: 2000
Haán András - kosárlabda: 1964, vitorlázás: 1976
Hajós Alfréd - úszás: 1896, művészeti versenyek: 1924, 1928, 1932
Háray Béla - jégkorong, gyeplabda: 1936
Heinrich Tibor - jégkorong: 1928, vitorlázás: 1928, 1936
Hollósi-Jung Frigyes - úszás: 1924, evezés: 1936
Konrád János - vízilabda: 1960, 1964, 1968, úszás: 1960
Kürti Éva - bob: 2002, atlétika: 2004
Lauber Dezső - tenisz: 1908, művészeti versenyek: 1924
Luntzer György - atlétika, birkózás: 1908
Manno Miltiádész - evezés: 1912, művészeti versenyek: 1932
Mayer Gábor - sífutás: 1988, biatlon: 1984, 1992
Molnár Krisztina - torna: 1992, atlétika: 2004
Oláh István - sífutás, biatlon: 1992
Petneházy Imre - öttusa, vívás: 1932
Sajgó Pál - sífutás, biatlon: 1960
Somfay Elemér - atlétika: 1924, öttusa: 1932
Szamosi Ferenc - jégkorong, gyeplabda: 1936
Szepes Béla - atlétika: 1928, sífutás: 1924
Szívós István - vízilabda: 1948, 1952, 1956, úszás: 1956
Szondy István - öttusa: 1948, 1952, lovaglás: 1956
Tapavicza Momcsilló - tenisz, birkózás, súlyemelés: 1896
Wenk János - úszás, vízilabda: 1912
Zachár Imre - úszás, vízilabda: 1908, 1912
Mint táblázatunkból kiderül, nyolc olimpiai bajnok indult saját versenyszámán kívül más sportágban is. Érmet Hajós Alfréd szerzett mindkettőben, úszásban aranyat, az építészet révén, a művészeti versenyeken ezüstöt. Emellett kétszeres labdarúgó-válogatott is volt az első magyar bajnok. Bodnár András, Felkai László, Konrád János és Szívós István a vízilabda mellett az úszásban is jeleskedett, az öttusázó Fábián László csapatbeli aranya után a párbajtőrcsapat tagjaként a hatodik lett. A szintén öttusázó Szondy István csapattársa, Benedek Gábor Higany nevű lován indult el a stockholmi lovasolimpián, amikor az ausztrálok nem engedték be az állatokat a melbourne-i játékokra.