Sima pécsi Euroliga-győzelem

2005.02.23. 12:04
Két magyar csapat volt érdekelt a női kosárlabda Euroliga két sikerig tartó nyolcaddöntőjében. Az első találkozón a Pécs magabiztosan verte ukrán ellenfelét, míg a Sopron huszonhárom pontos vereséget szenvedett Lengyelországban.
A korábbi évektől eltérően idén nem a negyeddöntőkkel, hanem a nyolcaddöntőkkel folytatódik a női kosárlabda Euroliga. A hérom magyar résztvevő közül a Pécs és a Sopron jutott tovább ebbe a szakaszba, az idény közben meggyengült Szolnok a csoportkörben befejezte a küzdelmeket.

A két győzelemig tartó nyolcaddöntő első meccsén az A-csoportjot mindössze egy vereséggel megnyerő MiZo-Pécsi VSK kezdett jobban, míg a legjobb hatodikként épphogy továbbjutott Zaporizzsja öt perc elteltével még csak három pontnál tartott. A hazaiak gyors támadásait az ukrán bajnok a palánk alatt próbálta ellensúlyozni, főként a 202 centis Aljoskina révén. A nagyszünetben 43-25 volt az állás.

Megnyugtató előny

Fordulás után a házigazdák kissé kiengedtek, miközben az ellenfél védekezése valamelyest feljavult, így meglepően kiegyenlített küzdelem folyt a pályán. A túloldalon Piszmennik távolról remekelt, míg a PVSK-ban Iványi és Béres vitte a prímet.

A tét nélküli zárónegyedben - melynek tizennyolc pontos pécsi előnnyel vágtak neki a csapatok - már nem következett be váratlan fordulat, így a tavalyi bronzérmes együttes a papírformát igazolva 1-0-lal várja a folytatást.

A lengyelországi botlás

A másik versenyben maradt magyar csapat, az MKB-Euroleasing Sopron a lengyelországi Gdyniába látogatott. zerencsétlen incidens vezette fel a találkozót, ugyanis a kirendelt FIBA-ellenőr a csarnok közelében megcsúszott a jégen, és a vállát törte.

Hasonlóan indult a soproniak számára is a rájátszás, hiszen az első öt percben egyedül Kovacevic talált a gyűrűbe, miközben a túloldalon a 213 centis Dydek és centertársa, Kobryn szórta a kosarakat. A félidőben 42-36 volt az állás.

A második 20 perc is rosszul indult a Hejkova-együttes számára, miután Dydek és a másik amerikai légiós, Powell ismét felhozta a riválist. Bár Nolan kipontozódott, a különbség a harmadik játékrész lefújásakor már 17 pontosra nőtt, ami sorsdöntőnek bizonyult.

Az utolsó felvonásban már semmi sem fenyegette a tavalyi, pécsi Final Fouron ezüstérmes lengyelek sikerét, akik így 1-0-ra vezetnek a nyolcaddöntőben.

A párharcok második mérkőzéseit pénteken, az esetleges harmadik találkozókat jövő csütörtökön rendezik.

Női kosárlabda Euroliga, nyolcaddöntő, első mérkőzések
MiZo-Pécsi VSK - Zaporizzsja (ukrán) 81-55 (22-11, 21-14, 19-19, 19-11)
Pontszerzők: Hlede 14, Béres 12, Iványi 11, Branzova 9, Vilipic 9, Károlyi 8, Fegyverneky 7, Lisina 6, Dapo 5, illetve Ljaskova 14, Fenko 11, Piszmennik 11, Aljoskina 9, Gorbunova 4, Habarova 2, Kiricsenko 2, Mascsenko 2
Gdynia (lengyel) - MKB-Euroleasing Sopron 90-67 (21-19, 21-17, 28-17, 20-14)
További eredmények
Vilnius (litván)-Namur (belga) 80-70
Dinamo Moszkva (orosz)-Kraków (lengyel) 65-58
Szamara (orosz)-Kosice (szlovák) 96-40
Brno (cseh)-Parma (olasz) 89-54
Bourges (francia)-Tarbes (francia) 69-67
Valencia (spanyol)-Valenciennes (francia) 65-59