Ambrus
-7 °C
3 °C

Magyar díjazottak a súlyemelők centenáriumi ünnepségén

2005.03.03. 16:30
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség centenáriumi ünnepségén a magyar szövetség vezetői nem vettek részt, noha két magyar is elismerésben részesült. A magyar szövetség vezetése és a nemzetközi testületet dirigáló Aján Tamás között még az athéni olimpián kirobbant doppingbotrány után mérgesedett el a helyzet.
Isztambul egyik patinás szállodája szolgált kulisszaként a száz esztendeje életre hívott, Aján Tamás révén 2000 óta magyar elnök irányította Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) csütörtöki, centenáriumi ünneppé emelt kongresszusának, amelyen díszvendégként volt jelen és szólalt fel Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) belga elnöke. Az eseményen díjazták az elmúlt 100 év legjobb versenyzőit, akik között a nőknél Takács Mária a harmadik, a férfiaknál Földi Imre a hetedik helyen végzett.

Rogge, Aján és a Queen

A mára 172 tagországot a soraiban tudó IWF különleges jubileumi eseményének nyitányán Aján és Rogge, megannyi olimpiai és világbajnok, nemzetközi sportszövetségi vezető társaságában együtt vonult be, miközben a Queen örökzöldje - We are the Champions - szólt, megadva az alaphangulatát az összejövetelnek. Súlyemelő klasszisok közreműködésével megérkezett a NOB és az IWF zászlaja is, majd a megemlékezés bő három órája következett a Ceylan InterContinental több száz vendégre berendezkedett különtermében.

Szövetségek köszöntője

Aján köszöntője és Rogge beszéde között a súlyemelőkénél idősebb négy sportági világszövetség közül csupán az evezősöké nem képviseltette magát, a korban, vagyis az alapítást illetően legöregebb - 124 éves - Nemzetközi Torna Szövetség, továbbá a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (előbbinek a nevében az olasz Bruno Grandi, utóbbiéban a holland Hein Verbruggen elnök) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség reprezentánsai azonban mind fontosnak tartották, hogy üdvözöljék a 100 esztendős IWF-et.

Köszöntőt mondott a sportok királynőjének, az atlétikának az első embere, az IAAF elnöki tisztét ellátó szenegáli Lamine Diack is, a magyar sportdiplomácia "külügyi" szolgálói közül pedig Kamuti Jenő szólalt fel, mint a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

Ünnepség magyarok nélkül

Ugyanakkor hiába kereste bárki is asztalánál a Dolovai Tamás elnök irányította Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) delegáltjait: a kongresszus nyitányakor két üres szék jelezte, hogy az athéni olimpia magyar doppingügyei miatt Dolovai és Aján között elmérgesedett viszony "utóéletet él". Vagyis miután az MSSZ elnöksége a múlt év végén többségi döntéssel úgy határozott, hogy nem támogatja Aján újjáválasztását az IWF élére, a mostani centenáriumi kongresszusra sem delegált senkit.

Más és fontosabb kérdés, hogy ugyanakkor a súlyemelővilág szemmel látható és füllel hallható módon Aján Tamás mellett-mögött áll, mi több: egyértelmű állásfoglalásnak tekinthető az ötkarikás világmozgalom vezetőjének, Jacques Rogge-nak a beszéde is.

A NOB Aján mellett

A NOB-elnök tudniillik, miközben kitért a sportág olimpiai doppingeseteire is, hangsúlyozva, hogy a jövőben még több tesztre, még keményebb fellépésre, egyszersmind még több felvilágosításra van szükség, méltatta az IWF doppingellenes politikáját. "A szövetség példásan üldözi a doppingot" - jelentette ki, majd leszögezte: "Aján Tamás kiemelkedő szerepet tölt be a nemzetközi ötkarikás mozgalomban, az általa vezetett IWF az egész világot behálózza, a súlyemelés szerte a világon elterjedt, minden sportágnak az alapja, s fundamentális része a sporttörténetnek."

Már csak ezért is szinte teljesen bizonyosra vehető, hogy bár formailag a nemzeti szövetség ajánlása is szükségeltetik, ennek elmaradása dacára az IWF elnökét a következő négy évben is Aján Tamásnak fogják hívni.

Takács Mária és Földi Imre a díjazottak között

A csütörtöki, filmbejátszásokkal színesített megemlékezések után az ünnepség zárásaként osztották ki a különböző elismeréseket, s két magyar emelő is bekerült a díjazottak közé. Az IWF korábbi elnöke, az osztrák Gottfried Schödl készítette táblázathoz képest - amely alapján a női mezőnyben Takács Mária az első helyen, a férfiaknál Földi Imre másodikként végzett - a World Weightlifting, az IWF szaklapja szerint mindketten "rontottak" helyzetükön. A más számítási mód miatt, amely például külön pontokkal jutalmazza a világcsúcsokat is, a 33 vb-éremig jutott, s jelenlévő Takács a harmadik, a két ötkarikás ezüst után a magyar súlyemelés első olimpiai bajnoki címét megszerző, s egészségügyi okok miatt távolmaradó Földi pedig a hetedik lett a 100 év legjobb súlyemelőinek rangsorában.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.