Magyar díjazottak a súlyemelők centenáriumi ünnepségén

2005.03.03. 16:30
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség centenáriumi ünnepségén a magyar szövetség vezetői nem vettek részt, noha két magyar is elismerésben részesült. A magyar szövetség vezetése és a nemzetközi testületet dirigáló Aján Tamás között még az athéni olimpián kirobbant doppingbotrány után mérgesedett el a helyzet.
Isztambul egyik patinás szállodája szolgált kulisszaként a száz esztendeje életre hívott, Aján Tamás révén 2000 óta magyar elnök irányította Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) csütörtöki, centenáriumi ünneppé emelt kongresszusának, amelyen díszvendégként volt jelen és szólalt fel Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) belga elnöke. Az eseményen díjazták az elmúlt 100 év legjobb versenyzőit, akik között a nőknél Takács Mária a harmadik, a férfiaknál Földi Imre a hetedik helyen végzett.

Rogge, Aján és a Queen

A mára 172 tagországot a soraiban tudó IWF különleges jubileumi eseményének nyitányán Aján és Rogge, megannyi olimpiai és világbajnok, nemzetközi sportszövetségi vezető társaságában együtt vonult be, miközben a Queen örökzöldje - We are the Champions - szólt, megadva az alaphangulatát az összejövetelnek. Súlyemelő klasszisok közreműködésével megérkezett a NOB és az IWF zászlaja is, majd a megemlékezés bő három órája következett a Ceylan InterContinental több száz vendégre berendezkedett különtermében.

Szövetségek köszöntője

Aján köszöntője és Rogge beszéde között a súlyemelőkénél idősebb négy sportági világszövetség közül csupán az evezősöké nem képviseltette magát, a korban, vagyis az alapítást illetően legöregebb - 124 éves - Nemzetközi Torna Szövetség, továbbá a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (előbbinek a nevében az olasz Bruno Grandi, utóbbiéban a holland Hein Verbruggen elnök) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség reprezentánsai azonban mind fontosnak tartották, hogy üdvözöljék a 100 esztendős IWF-et.

Köszöntőt mondott a sportok királynőjének, az atlétikának az első embere, az IAAF elnöki tisztét ellátó szenegáli Lamine Diack is, a magyar sportdiplomácia "külügyi" szolgálói közül pedig Kamuti Jenő szólalt fel, mint a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

Ünnepség magyarok nélkül

Ugyanakkor hiába kereste bárki is asztalánál a Dolovai Tamás elnök irányította Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) delegáltjait: a kongresszus nyitányakor két üres szék jelezte, hogy az athéni olimpia magyar doppingügyei miatt Dolovai és Aján között elmérgesedett viszony "utóéletet él". Vagyis miután az MSSZ elnöksége a múlt év végén többségi döntéssel úgy határozott, hogy nem támogatja Aján újjáválasztását az IWF élére, a mostani centenáriumi kongresszusra sem delegált senkit.

Más és fontosabb kérdés, hogy ugyanakkor a súlyemelővilág szemmel látható és füllel hallható módon Aján Tamás mellett-mögött áll, mi több: egyértelmű állásfoglalásnak tekinthető az ötkarikás világmozgalom vezetőjének, Jacques Rogge-nak a beszéde is.

A NOB Aján mellett

A NOB-elnök tudniillik, miközben kitért a sportág olimpiai doppingeseteire is, hangsúlyozva, hogy a jövőben még több tesztre, még keményebb fellépésre, egyszersmind még több felvilágosításra van szükség, méltatta az IWF doppingellenes politikáját. "A szövetség példásan üldözi a doppingot" - jelentette ki, majd leszögezte: "Aján Tamás kiemelkedő szerepet tölt be a nemzetközi ötkarikás mozgalomban, az általa vezetett IWF az egész világot behálózza, a súlyemelés szerte a világon elterjedt, minden sportágnak az alapja, s fundamentális része a sporttörténetnek."

Már csak ezért is szinte teljesen bizonyosra vehető, hogy bár formailag a nemzeti szövetség ajánlása is szükségeltetik, ennek elmaradása dacára az IWF elnökét a következő négy évben is Aján Tamásnak fogják hívni.

Takács Mária és Földi Imre a díjazottak között

A csütörtöki, filmbejátszásokkal színesített megemlékezések után az ünnepség zárásaként osztották ki a különböző elismeréseket, s két magyar emelő is bekerült a díjazottak közé. Az IWF korábbi elnöke, az osztrák Gottfried Schödl készítette táblázathoz képest - amely alapján a női mezőnyben Takács Mária az első helyen, a férfiaknál Földi Imre másodikként végzett - a World Weightlifting, az IWF szaklapja szerint mindketten "rontottak" helyzetükön. A más számítási mód miatt, amely például külön pontokkal jutalmazza a világcsúcsokat is, a 33 vb-éremig jutott, s jelenlévő Takács a harmadik, a két ötkarikás ezüst után a magyar súlyemelés első olimpiai bajnoki címét megszerző, s egészségügyi okok miatt távolmaradó Földi pedig a hetedik lett a 100 év legjobb súlyemelőinek rangsorában.