Kaszparov bejelentette visszavonulását

2005.03.11. 14:24
Felhagy a versenyzéssel a sakkozás jelenlegi legnagyobb alakja, Garri Kaszparov, aki döntését győzelme után személyesen közölte a spanyolországi nemzetközi viadalt követő sajtótájékoztatóján. A linaresi eseményen jelen volt a világranglistát vezető orosz nagymester édesanyja is, aki könnyezve fogadta fiának visszavonulásról szóló bejelentését.
A sakkozók világranglistáját vezető, korábbi világbajnok Garri Kaszparov pénteken váratlanul bejelentette, abbahagyja a játékot. A világklasszis játékos 1963. április 13-án született Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. Hétéves volt, amikor meghalt édesapja, és ő sokáig ingadozott, hogy a zenei pályát vagy a sakkot válassza hivatásául, végül az utóbbi mellett döntött.

Karpov ellen szerezte meg a világbajnoki címet

Tizenhét esztendősen érdemelte ki a nemzetközi nagymesteri titulust, és huszonkét évesen, az orosz Anatolij Karpov legyőzésével lett világbajnok. Az akkori FIDE-elnök, Florencio Campomanes félbeszakította már hathónapja tartó hat győzelemre menő első párosmeccsüket - Karpovnak már csak egy hiányzott -, a másodikon pedig már nem volt ellenszere Kaszparov újításokkal teli és szellemes játékának.

1990-ben megvédte címét az afféle örök ellenségként kezelt, Kaszparov szemében a szovjet hatalmat megszemélyesítő Karpovval szemben. Sajátságos módon aztán Bakuból politikai okokból elmenekülve mégis Moszkvában kötött ki, ahol felvette az orosz állampolgárságot.

Nyíltan szemben áll Putyin elnökkel

Garri 
                        Kaszparov
Garri Kaszparov
1985-től volt világelső, mígnem 1993-ban ranglistavezető létére megvált a Nemzetközi Sakkszövetségtől (FIDE), amellyel amúgy folytonos vitában állt, és megalakította saját, a profi versenyzők egy részét tömörítő szervezetét. Ez utóbbinak élén kapott ki aztán három sikeres döntő után 2000-ben, és veszítette el nem hivatalos világbajnoki címét honfitársával, Vlagyimir Kramnyikkal szemben. (Kramnyikkal ily módon küzdhetett meg tavaly Lékó Péter, aki 7-7-re végzett az orosz nagymesterrel, miáltal Kramnyik megőrizhette klasszikus világbajnoki titulusát.)

Kaszparov sok száz tornagyőzelmet aratott versenyévei alatt, az utóbbi időben azonban, különösen pedig a trónfosztását követően, már egyre kevesebb viadalon indult. Idejét inkább az írásnak szentelte, Zseniális elődeim címmel például hatkötetes műben összegezte a sakkvilágbajnokok históriáját. A politikai újságíráshoz is közelebb került, különösen azután, hogy csatlakozott a Szabad választások 2008 elnevezésű, az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal szembenálló csoportosuláshoz. A New York-i Wall Street Journalben hetente megjelenő cikkeinek egyikében Putyint "Moszkva Caligulájának" minősítette.

Kaszparov megalázottnak érezte magát

Ami a sakkot illeti, egészen mostanáig úgy tűnt, hogy Kaszparovot ha nehezen is, de csak sikerül hosszú ideje tartó különútjáról visszacsábítani a kalmük politikus, Kirszan Iljumzsinov vezette FIDE címegyesítési kísérletének főszereplői közé.

Kaszparovnak már 2003-ra világbajnoki döntőt ígért Iljumzsinov a kieséses rendszerű címvédővel, az ukrán Ponomarjovval. A találkozó elmaradt, az idei év elejére beígért Kaszimdzsanov elleni összecsapás pénzdíjáról - 1,65 millió dollárt szántak rá állítólag - pedig kiderült, hogy semmi alapja nincs. Hamarosan egy isztambuli döntőt körvonalai rajzolódtak ki, de úgy tűnik, ez sem volt megalapozott. Kaszparov ekkor jelentette ki, hogy megalázottnak érzi magát, és a helyzetet, amibe került, és többé már nem alkuszik.

Kaszparov szorgalmazta a körmérkőzéses tornát

Véglegesen viszont nem zárkózott el attól, hogy világbajnoki címért megmérkőzzön. Kaszparov mindig azt szorgalmazta, hogy egy a legjobbak meghívásával rendezett körmérkőzéses tornán döntsék el, ki a világbajnok. A sakkozók úgy tartják, azt tekintik legitim legjobbnak, aki legyőzi Kaszparovot, aki pár napja jelezte is, kész harcba szállni, pár nap alatt viszont meggondolta magát, és pénteken váratlanul bejelentette visszavonulását.

A friss linaresi bejelentés nyomán viszont alighanem már nélküle rendezik meg a sakkvilág közös trónusának tulajdonosáról határozó vb-meccseket. Hacsak meg nem gondolja magát.

Győztes vereséggel fejezné be?

Kaszparov a linaresi tornán nyolc ponttal diadalmaskodott úgy, hogy már utolsó mérkőzésének nem volt tétje, nem forgott veszélyben győzelme. Kaszparov ekkor alulmaradt a bolgár Topalovval szemben, talán épp ezért is valószínűtlen, hogy ne gondolja meg magát, és ne térjen vissza, hiszen példátlanul sikeres pályafutása méltatlanul, vereséggel érne véget. A nagymester sajtótájékoztatóján édesanyja könnyezve fogadta fia szándékát.