Előnyt szerzett a Pécs a nőikosár-Euroliga negyeddöntőjében

2005.03.15. 21:21
A MiZo-Pécsi VSK hazai pályán aratott diadalával 1-0-ra vezet a francia Bourges ellen a női kosárlabda Euroliga két sikerig tartó negyeddöntőjében.
Harmadik Final Four-szereplésére készül a MiZo Pécsi VSK a női kosárlabda Euroligában és erre nagy eséllyel pályázik most is, mert a csoportkörben mutatott szinte hibátlan teljesítménye (tizenhárom győzelem, egy vereség) a két győzelemig tartó negyeddöntő harmadik meccsét - ha szükség van rá - hazai pályán játszhatja.

Már az ünnepnapi meccs kezdése előtt háromnegyed órával óriási hangulat uralkodott a Lauber Dezső Sportcsarnokban, a környéken ekkor már gyakorlatilag nem lehetett parkolóhelyet találni, míg odabent a hivatalos 3500-nál jó másfél ezerrel többen szorongtak a lelátón. A háromszoros Euroliga-bajnok Bourges kissé megszeppenhetett a viharos fogadtatástól, hiszen a negyedik percben már 13-2-es hátrányban volt. A lett Jekabsone ugyan valamelyest felhozta az ellenfelet, ám a nyitónegyed végén már ismét megnyugtató volt a különbség.

A folytatásban sem lankadt a baranyaiak lendülete, a magas sorokkal operáló vendégek között némi meglepetésre "nagyon élt" a center Vilipics és Béres is. A nagyszünetben 42-32 volt az állás. Az első félidő statisztikájából kitűnt, hogy bár a Bourges hatékonyabban dobta a kétpontosokat (45/50 százalék), húsz perc alatt mindössze egy hármast értékesített a PVSK 4-ével szemben, amely a lepattanócsatát is 17-15-re nyerte.

Térfélcsere után Béres törte meg a kétperces kosárcsendet, majd a franciák 5-0-ás rohamot vágtak le, amire még válaszolt a PVSK, majd a játékrész végén egy 11-0-ás sorozattal 52-49-re felzárkóztak a vendégek.

A nézők legnagyobb megdöbbenésére az ellenfél - a mérkőzés során először - kiegyenlített a zárófelvonás kezdetén, de ekkor jött Branzova és Károlyi, akiknek nem remegett meg a keze a legfontosabb pillanatokban. Az utolsó percnek 65-61-gyel vágtak neki az együttesek, az ellenfél két kísérletet is elrontott, így a házigazdák az idény során harmadszor is legyűrték a franciákat.

A párharc második találkozójára pénteken 20:30 órakor kerül sor Bourges-ban, míg az esetleges 3. összecsapást ismét Pécsett játsszák jövő csütörtökön.

Női kosárlabda Euroliga, negyeddöntő, első mérkőzés
MiZo-Pécsi VSK - Bourges (francia) 70-61 (21-12, 21-20, 10-17, 18-12)
Pécs, 5000 néző, v: de Coster (belga), Gologanov (bolgár)
Pontszerzők: Károlyi 19/6, Iványi 13/3, Branzova 10/3, Béres 10, Dapo 8, Vilipic 6, Fegyverneky 4, illetve Palau 15, Jekabsone 14/3, Bjedov 14/3, Dumerc 12/3, Godin 2, Drljaca 2, Reghaissia 2
Rátgéber László vezetőedző: "Iványin látszott a múlt heti influenzája, a többi szervező játékos pedig nem tudta pótolni őt. Ez a csapat és a közönség diadala volt! A magyar sportban nagyon meg kell becsülni a legkisebb sikereket is, mert a nagy ellenfelek mindenütt védelmet élveznek."
Pierre Vincent vezetőedző: "Nagyon fiatal még a csapatom, néha elkapjuk a fonalat, néha viszont nem jönnek össze a meccsek. A hét végén óriási mérkőzést játszottunk Valenciennes-ben, és az még benn volt a lányok lábában. Remélem, pénteken kiegyenlítünk."