Világklasszis sportolók túszdrámái

2005.03.17. 15:20
Az elmúlt hónapokban három brazil futballista édesanyját rabolták el, pár napja a BL-címvédő Porto klasszis csatára, Luis Fabianóét. Az élsportolók elleni támadások tekintélyes múltra tekintenek vissza, az ötszörös Forma-1-es világbajnokot, Juan Manulel Fangiót Fidel Castro ejtette fogságba Kubában '58-ban, a Real kétszeres aranylabdását, di Stefanót Venezuelában rabolták el, a Barca válogatott támadóját, Quinit Zaragozában. A profi ökölvívó világbajnok, Johnny Tapia anyját a szeme láttára kötözték meg és hurcolták el, később az országút mellett találták holtan. Összeállításunkból kiderül, az orosz és grúz sportolók közül ki vált célponttá, és hogy Beckhamék kitervelt túszul ejtése csak a bulvársajtó műve volt.
A jól kereső sztársportolók egyre több országban élnek egyre komolyabb veszélyben az emberrablók rendszeres fenyegetései és akciói miatt. Igaz, a hírességek már régen céltáblává váltak családtagjaikkal együtt, kivált néhány latin-amerikai országban, ám úgy tűnik, az elmúlt években fejlődött iparággá az ellenük való ismétlődő támadássorozat.

Castro emberei szállodájából vitték el Fangiót


Tekintse meg képeinket!
A világhíres sportolók közül elsőként - legalábbis akiről kitudódott és bevallotta - az argentinok ötszörös Forma-1-es világbajnoka, Juan Manuel Fangio esett fogságba. A pilóta a kubai nagydíjon vett részt 1958 februárjában, amikor Fidel Castro és mozgalmárai úgy határoztak, hogy a Batista-rezsimre csapást mérhetnek azáltal, hogy elrabolják az államelnök által a futam népszerűsítése céljából az országba csábított híres pilótát.

A verseny előtt egy nappal szállodai szobájából hurcolták el a versenyzőt, egy autóba kényszerítették, és a hegyek között meghúzódó bázisukra szállították. Fangio talán maga sem volt egészen tisztában azzal, mi játszódik körülötte, hiszen a tömeg ujjongva fogadta, még autogramot is kértek tőle a lázadók, mire ő kijelentette: még nem evett, így azonnal megvendégelték. Mint a pilóta emlékirataiból kiderült, a felkelők nem kötötték be a szemét, nem bántalmazták, és mindössze huszonhét órát töltött fogságban. A versenyt Fangio távollétében is megtartották, ezen egyébként az autók kisodródása után hatan hunytak el, és negyvenen sebesültek meg. A futam után rögtön szabadon engedték, a Batista-diktatúra pedig '59-ben összeomlott, Castro hatalomra került, amit még jelenleg is őriz.

Di Stefanót elengedték, Riquelme fizetett öccséért

Pár évvel később a Real Madrid argentin klasszisát, Puskás Öcsi egykori csapattársát, Alfredo di Stefanót - később megkapta a spanyol állampolgárságot - játékospályafutása végén ejtették rabul Venezuelában, néhány hét múlva szabadon távozhatott az Aranylabdát kétszer is kiérdemlő csatár.

Lizarazu forradalmi adója
Az ETA baszk terrorszervezet 2001-ben erősítette meg hivatalosan először, hogy pénzt követel Bixente Lizarazutól, a Bayern München francia válogatott labdarúgójától. A szakadár csoport körlevele szerint más élsportolókat is zsarolnak, ám az ő nevüket nem hozták nyilvánosságra. A világ- és Európa-bajnok védőnek - megfenyegetett társaival együtt - "forradalmi adót" kell(ene) fizetnie, mert egy elnyomó állam színeiben játszik. A baszk származású Lizarazunak azt a prémiumot kellene átutalnia, amelyet a válogatottbeli szereplésért kap. Ő azonban visszautasította az ETA követeléseit. A terrorszervezet nyomatékosította: ha Lizarazu nem fizet, akkor "szembe kell néznie a következményekkel". Következmény eddig nem volt, igaz arról sem tudni, hogy a játékos hozzájárult-e a szervezet költségvetéséhez. Az eset után nem sokkal viszont otthagyta a baszk Athletic Bilbaót és a Bayern Münchenhez igazolt, ahol ma is játszik.

Noha egyik kiválóságot sem szülőföldjén érte atrocitás, Argentínában továbbra is rendszeresek a támadások sportolók, illetve hozzátartozóik ellen. Bár 2004-ben háromra esett vissza az esetek száma az előző évi tízről.

A Barcelona által 2002-ben megszerzett, szintén argentin Juan Roman Riquelme öccséért százhatvanezer dollárt fizetett a gengsztereknek, a Lazióban és más rangos együtteseknél is megforduló Almeyda családjával együtt inkább elhagyta szülőhazáját, mintsem hogy állandó támadásoknak legyen kitéve.

Állandó fenyegetések, Quini drámája

A San Antonio Spurs kosárlabda csapatának bedobója, Manu Ginobili óvintézkedéseinek hála megúszta a támadást, még az FBI is nyomozott fenyegetése ügyében. Az Athénban olimpiai bajnok Ginobili évi három és fél millió dollárt keres, így ideális célpontnak tekintették az argentin bűnözők. A wimbledoni tenisztornán 2003-ban döntőt játszó David Nalbaldian is nagyon komolyan vette az első fenyegetést, családja is sértetlen maradt. A rögbijátékosok közül Federico Virasoro nem volt ennyire szerencsés, de tíz nap után kiszabadult.

Spanyolország di Stefano túszul ejtése után '81-ben döbbent meg ismét emberrablási eseten. A Barcelona csatárát, Enrique Castro 'Quini'-t akkor rabolták el fegyveresek Zaragozában, és huszonöt napi fogság után szabadították ki a rendőrök. Az emberrablók követeléseit nem teljesítették. A támadó karrierje nem tört meg, mert a '78-as világbajnokság után négy év múlva - hazájában is - pályára léphetett a válogatottban.

Kolumbiában a futballvezér esett áldozatul

Kolumbiában a gerillák akciójának köszönhetően kis híján elmaradt a 2001-es Copa America, mert a futballszövetség elnökhelyettesét elrabolták - autójára támadtak rá, és vitték ismeretlen helyre - az esemény előtt pár hónappal. Hernan Mejiáról azóta sem tudni, kiszabadult-e vagy sem. A tornát végül megrendezték, de korántsem meglepő, hogy az argentin válogatott be sem nevezett rá. Az egyetlen kolumbiai Forma-1-es pilóta, Juan Pablo Montoya egyik nyilatkozatában nem titkolta, azért kerüli országát, mert nem tartja biztonságosnak, Monte Carlo sokkal kényelmesebb számára.

Úgy látszik, Brazíliában mintát vettek a szomszédos országról, és három hónap alatt három játékos édesanyját rabolták el. A Real kiszemeltje, a húszéves Robinho fizetett édesanyja szabadságáért, de nem derült ki, mennyit. Negyven napon keresztül élt bizonytalanságban. A rablók számára alighanem az volt kecsegtető, hogy a madridiak évi kétmillió eurós fizetést biztosítanak számára a jövő szezonban. Sokkal jobban járt a Sao Paolo csatára, Grafite, neki csupán egy napra tűnt el édesanyja, a rendőrök ugyanis lekapcsolták a bandatagokat. A hatóság más bűncselekményből adódóan nyomozott az elkövetők ellen.

Luis Fabianótól tizenégymillió dollárt kérnek

A pár napja elrabolt Luis Fabiano édesanyját tizennégymillió dollár fejében engednék szabadon. Őt lakásától nem messze támadta meg két fegyveres, és eddig csak a váltságdíj összegét jelölték meg. A tavalyi Puskás-stadionbeli válogatott mérkőzésen a mieink ellen két gólt szerző Luis Fabiano kedden nem volt olyan lelkiállapotban, hogy vállalni tudja csapata, a Porto vendégszereplését az Inter ellen a Bajnokok Ligájában.

Beckhamékat a sajtó raboltatta volna el
Pár éve a Real Madrid világsztárját, David Beckhamet és családját is el akarták rabolni. A per viszont látványosan összeomlott a tárgyalás kezdetén. A vádlottakat - köztük három román volt - egy brit bulvárlap híre alapján tartóztatták le, de később a vádhatóság elismerte, a koronatanú megbízhatatlan volt. Kiderült, hogy a Koszovóból érkezett tanúnak, aki büntetett előéletű albán bevándorló volt, a News of the World - a The Sun, a legnagyobb brit napi bulvárújság vasárnapi társlapja - annak idején tízezer fontot fizetett a sztoriért. Az ügyben eljáró bíró a per ejtése mellett döntött arról is, hogy a brit főügyész elé terjeszti az esetet, jogi állásfoglalást kérve arról a terjedő gyakorlatról, hogy a brit bulvársajtó komoly pénzeket fizet bárkinek bármilyen sztoriért a nyilvánosság figyelmének középpontjában élő sztárokról.
A világ legtöbbet kereső sportolója, a golfozó Tiger Woods ellen ugyanakkor tényleges bűncselekmény volt készülőben.

Még ennél is többet, tizenötmillió dollárt kértek a Detroit Tigers baseballcsapata dobójátékosának, Ugeth Urbinának édesanyjáért. Maura asszonyt Venezuelában ejtették foglyul, de közel kéthónapos huzavona után elengedték.

Az ökölvívó bajnok, Tapia anyja nem élte túl


Klikk a képre!
Mexikóban is mindennaposak az ilyen akciók, a válogatott kapus Jorge Campos édesapját rabolták el, de végül épségben előkerült. Nem járt ilyen szerencsésen az új-mexikói profi légsúlyú bokszvilágbajnok, Johnny Tapia. Az amatőrként is sikeres amerikai klasszis nyolcéves volt, amikor édesanyját a szeme láttára kötözték meg, és tuszkolták be egy autóba. Pár nap múlva az országút mentén találták meg az asszonyt, miután megerőszakolták, meggyilkolták. A most harmincnyolc éves Tapia többször említette, a gyerekkori trauma miatt vált drogfüggővé.

Közép-Amerikában is divat az emberrablás, Guatemala motokrosszbajnoka, Fritz Klimowitz nem élte túl a támadást, bár az is lehet, hogy "egyszerű" rablótámadás volt a tragikus eset. Feltehetően a világ legjobb kosarasának, Michael Jordannek édesapját sem akarták elrabolni, de ellenállt egy rablótámadáskor, ez okozta halálát.

A legjobb grúz futballista öccsét az egyetem elől hurcolták el

Grúziában is a bűnözés egyik kedvelt, egyszersmind hírhedt ágazata az emberrablás. A Milan védőjének, Kaha Kaladzének az öccsét, a húszéves Levant 2001-ben a tbiliszi egyetem elől rabolták el. Állítólag pitiáner összeget, hatezer dollárt követeltek a játékostól, de a BBC tavalyi cikkében arról számolt be: nagy a gyanú arra, hogy a fiatalabb Kaladze már nem él. A Denverben is megfordult kosarast, Nikoloz Ckitisvilit nem érte bántódás, bár ő is komoly és megalapozott fenyegetést kapott.

Veszélyben az oroszok - Popovot megkéselték

Oroszországban is szaporodnak az esetek, de mindeddig - aligha véletlenül - csak az került nyilvánosságra, hogy az Anaheim Mighty Ducks hokisának, Oleg Tvardovszkijnak elrabolták az édesanyját. Hetvenötezer dolláros váltságdíjat követeltek tőle, de a gyors intézkedéseknek köszönhetően az emberrablókat elfogták, épp akkor, amikor a nőt Moszkvából vidékre igyekeztek szállítani. Az orosz szupersztárok közül a nyilvánvaló veszélytől tartva egyre kevesebben élnek hazájukban, az olimpiai bajnok úszót, Alexandr Popovot például megkéselték, így Ausztráliát választotta lakhelyéül. A teniszező modell, Anna Kurnyikova Floridában talált "menedéket", míg a mostani klasszis, Maria Sarapova egy angol lapnak adott interjújában bevallotta: minél gyorsabban lakhelyet akar változtatni, mert ő is rendszeresen kap fenyegetéseket.

Olimpiai túszdráma
A '72-es müncheni olimpián, szeptember ötödikén hajnalban öt palesztin terrorista, a Fekete Szeptember nevű terrorszervezet tagjai, behatoltak az olimpiai faluba, és túszul ejtettek több izraeli sportolót. Közel egynapos alkudozás után a reptéren rohanták meg őket a kommandósok, és kiszabadítottak a sportolók közül néhányat, kilenc tússzal azonban végeztek a terroristák. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezérkara hosszas tanácskozás után úgy döntött, nem szakítják félbe a versenyeket.