Felmentették az athéni olimpia görög botrányhőseit

2005.03.18. 21:15
Példátlan döntést hozott a Görög Atlétikai Szövetség által felállított bizottság, amely ártatlannak találta a tavalyi ötkarikás játékok előtt doppingbotrányba keveredett két atlétát, Kosztasz Kenteriszt és Ekaterini Tanut. Tette ezt úgy, hogy a doppinggyanúba keveredett sprinterek, az athéni játékok előtt háromszor is megtagadták a vizsgálatot.
A Görög Atlétikai Szövetség által felállított bizottság ártatlannak találta a tavalyi athéni olimpia előtt doppingbotrányba keveredett két sprintert, Kosztasz Kenteriszt és Ekaterini Tanut. A futókra kétéves eltiltás várt volna, amennyiben bűnösnek ítélik őket.

Nem bizonyítható a vád

Az öttagú független testület felállítását a nemzetközi szövetség (IAAF) kérte, miután decemberben felfüggesztette az atléták versenyzési jogát, mert bizonyítottnak látta, hogy Kenterisz és Tanu tavaly három doppingellenőrzésen - az olimpia előtt, valamint Chicagóban és Tel-Avivban - szándékosan mulasztotta el a vizsgálatot.

A ítélethozók eredetileg február végére ígérték döntésüket, ám a vágtázók az utolsó pillanatokban újabb dokumentumokat juttattak el a bizottsághoz.

"A vád, mely szerint a sprinterek magyarázat nélkül megtagadták a doppingvizsgálat elvégzését, nem bizonyítható. Egyiküket sem értesítették, hogy meg kell jelenniük" - indokolta a pénteki határozatot Kosztasz Panagopulosz, a testület vezetője.

Motorbaleset, visszalépés

Kenteriszt a chicagói és tel-avivi esettel kapcsolatban is ártatlannak találták, míg a bizottság szerint Tanu Chicagóban vétett a doppingszabályok ellen.

A 2000-es olimpián 200 m-en aranyérmes Kenteriszt és a 100 m-en ezüstérmes Tanut az athéni játékok megnyitója előtti napon, az olimpiai faluban szerették volna ellenőrizni, ám ők nem jelentek meg a doppingvizsgálaton. A NOB először az eset másnapján várt magyarázatot a sprinterektől, akik azonban a meghallgatás előtt rejtélyes motorbalesetet szenvedtek, ezért sem akkor, sem a módosított időpontban, három nappal később nem jelentek meg a tárgyaláson. A két atléta végül az ötnapos csúszást követő NOB-meghallgatás után bejelentette, hogy nem indul a játékokon.

Az IAAF kezében a döntés

A görög ügyészség november közepén vád alá helyezte a doppingvizsgálat szándékos elmulasztásáért a két kiválóságot. Dimitrisz Papangelopulosz főügyész akkor kijelentette, három hónapos nyomozás végén jutottak arra az álláspontra, hogy az atléták tudatosan nem vettek részt a vizsgálaton, valamint másnapi motorbalesetüket megrendezték, s ezzel szándékosan megtévesztették a hatóságokat.

A pénteki döntésről tájékoztatják az IAAF-et, amelynek doppingbizottsága újra megvizsgálja az ügyet, és elfogadja vagy elutasítja a görög határozatot.