A volt csapatorvos lett a súlyemelő szövetség új elnöke

2005.03.19. 21:03
Mezőfi Miklóst választották a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnökévé a szombati tisztújító közgyűlésen. Elődje, Dolovai Tamás a következő olimpiáig terjedő újabb periódusra nem jelöltette magát, ám leköszönő beszédében elárulta, az athénban dopping miatt megbukott sportolóik polgári pert indítanak, hogy tisztázzák magukat.
Mezőfi Miklóst választották a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnökévé a szombati tisztújító közgyűlésen.

A sportág legmagasabb fórumán legerősebb riválisánál kettővel több szavazat megszerzésével lett a válogatott korábbi keretorvosa az MSSZ új első embere. Elődje, Dolovai Tamás a következő olimpiáig terjedő újabb periódusra nem jelöltette magát.

Hosszan beszélt a távozó Dolovai

A leköszönő elnök az általa az elmúlt négy évben vezetett testület beszámolóját kiegészítve az athéni olimpia három magyar súlyemelőt érintő doppingeseteinek fejleményeiről szólva téves információnak nevezte azt, hogy késve adták volna be a fellebbezést Gyurkovics Ferenc és Kovács Zoltán ügyében a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS). A CAS végül is erre hivatkozva állt el attól, hogy tárgyaljon a NOB hivatalos verdiktje szerint a görög fővárosban negatív után pozitív tesztet szolgáltató, és emiatt ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics, illetve az Athénban sérülését követően vizeletmintát nem adó, a játékokról ezért szintén kizárt Kovács jogorvoslati kéréséről.

Polgári pert indítanak az igazukért

Dolovai emellett felpanaszolta, hogy Gyurkovics mind a mai napig nem kapott semmiféle írásos dokumentumot eltiltásáról. A távozó elnök egyszersmind azt is furcsállta, hogy a kölni laboratórium a kezdeti rábólintás után később visszatáncolt, és elutasította, hogy az olimpiáról a nyitónapon pozitív doppingminta miatt kiebrudalt Kecskés Zoltán úgynevezett C mintáját - az olimpián produkált tesztanyag maradékát megvizsgálja.

Dolovai bejelentette, hogy ezek után a sportolók polgári peres úton próbálnak érvényt szerezni igazuknak, de úgy fogalmazott, hogy "ez valószínűleg sok időt fog igénybe venni".

Két szavazattal nyert Mezőfi

Miután a közgyűlés öt tartózkodás mellett elfogadta az elnöki beszámolót, következett az új elnök megválasztása, ami két voksolási körben sikerült a küldötteknek. Először kiesett a korábbi alelnök, civilben jogász Dobos Béla, majd az állva maradt két pályázó közül - az athéni olimpia előtt és alatt a csapatorvosi teendőket ellátó, Athén után tisztéről lemondó - Mezőfi Miklós 24 voksot kapva nyert a 22 támogatót maga mögé állító volt válogatott súlyemelő Molnár Gábor előtt.