Felmentésük ellenére is megbüntethetik a görög sztáratlétákat

2005.03.21. 14:59
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kész arra, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) forduljon a görög illetékesek által a doppingvétség vádja alól múlt héten felmentett két atléta, Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu ügyében.
A görög atlétikai szövetség felkérésére létrejött bizottság pénteken helyezkedett arra az álláspontra, hogy a tavaly doppinggyanúba keveredett olimpiai bajnok Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu nem vonható felelősségre. Az öttagú független testület felállítását a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kérte, miután decemberben felfüggesztette az atléták versenyzési jogát, mert bizonyítottnak látta, hogy Kenterisz és Tanu tavaly három doppingellenőrzésen - az olimpia előtt, valamint Chicagóban és Tel-Avivban - szándékosan mulasztotta el a vizsgálatot.

Bukott nemzeti hős

Kenterisz Görögországban nemzeti hősnek számít, miután a 2000-es sydney-i olimpián a 200 m-es síkfutásban aranyérmet nyert. Sokáig úgy tűnt, ő gyújtja meg a lángot az athéni olimpiai stadionban, azonban az ötkarikás játékok rajtja előtti napon Tanuval egyetemben nem jelent meg egy kötelező doppingvizsgálaton. Egy nappal később, a Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke által felállított testület előtt tisztázhatták volna magukat, de "véletlenül" motorbalesetet szenvedtek. Három nappal később, a módosított időpontban sem jelentek meg a tárgyaláson, majd az ötnapos csúszást követő NOB-meghallgatás után bejelentették, hogy nem indulnak a játékokon.

Kitalált volt a baleset

Az egy héttel későbbi kihallgatásuk után a bírák azonban kinyilvánították: nem szenvedtek motorbalesetet, amikor doppingellenőrzésen kellett volna megjelenniük, a történetet csak alibinek találták ki. Mivel az atléták az olimpiai akkreditációikat önként adták vissza, a NOB nem büntethette meg őket.

"A vád, mely szerint a sprinterek magyarázat nélkül megtagadták a doppingvizsgálat elvégzését, nem bizonyítható. Egyiküket sem értesítették, hogy meg kell jelenniük" - indokolta a pénteki határozatot Kosztasz Panagopulosz, a testület vezetője az athéni esetre utalva.

Kenteriszt a chicagói és tel-avivi történettel kapcsolatban is ártatlannak találták, míg a bizottság szerint Tanu Chicagóban vétett a doppingszabályok ellen.

A WADA mindenképp lép az ügyben

Az IAAF már pénteken jelezte: meglepte a görögök határozata. A nemzetközi szövetség honlapjára felkerült közlemény szerint a szervezet "fenntartja magának a jogot, hogy esetleg a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul", amennyiben nem győzik meg a görög illetékesek indokai. Az IAAF az eljárás angol nyelvű dokumentációjára vár, s a részletek ismeretében dönt a továbbiakról.

"Amennyiben a nemzetközi szövetség a Sportdöntőbírósághoz fordul, mi támogatjuk. Ha az IAAF nem fellebbez, magunk lépünk az ügyben" - jelentette ki Párizsban Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke a francia képviselőház sportfegyelmi eljárásokról, illetve a doppingellenes küzdelemről szervezett tanácskozásán.

Az ügyészség szerint bűnösök

A görög ügyészség november közepén vád alá helyezte a doppingvizsgálat szándékos elmulasztásáért a két futót. Dimitrisz Papangelopulosz főügyész akkor kijelentette, három hónapos nyomozás végén jutottak arra az álláspontra, hogy az atléták tudatosan nem vettek részt a vizsgálaton, valamint másnapi motorbalesetüket megrendezték, s ezzel szándékosan megtévesztették a hatóságokat.

A legutóbbi döntés viszont arról tanúskodik, hogy a görög illetékesek szerint csak Hrisztosz Cekosz, az atléták edzője követett el hibát, amikor nem tájékoztatta a versenyzőket. Az ügy érdekessége, hogy Kenterisz és Tanu botránya miatt még tavaly szeptemberben lemondott posztjáról Odisszeasz Papatolisz, a görög atlétikai szövetség főedzője. Az 1997 óta hivatalában lévő Papadolisz többször hangsúlyozta, hogy ő tájékoztatta a két atlétát a szűrés időpontjáról. Az érintettek azonban tagadják ezt.