Ágnes
-13 °C
0 °C

Érem nélkül a női csapat az asztalitenisz Eb-n

2005.03.29. 08:41
A magyar női válogatott 3-1-es vereséget szenvedett a negyeddöntőben a horvát együttestől a dániai Aarhusban zajló asztalitenisz Európa-bajnokságon: a csapat egyetlen sikerét a vélhetően utolsó világversenyén szereplő Bátorfi Csilla könyvelhette el. A tornán mind a négy meccsét elbukó Tóth Krisztina az ütőjét dobálta, Tarján András kapitánynak második meccsén is felmutatták a piros lapot. A 17-24. helyért küzdő férfi válogatott ugyanakkor bravúros 3-0-ás győzelmet aratott a legutóbbi vb-harmadik Olaszország ellen.
Nem indult jó előjelekkel útjára az idei Európa-bajnokságra a magyar asztalitenisz-válogatott, hiszen a szövetség vezetői csak kölcsönökből tudták finanszírozni a dániai részvételt. Mintegy hárommillió forintot tett ki az utazás, ám erre sem volt pénze a megszorult pingpongosoknak.

A tartaléksorból előrelépő Bátorfi jól kezdett

A vasárnaphoz képest egyszerre három meglepő húzással próbálta felrázni Tarján András szövetségi kapitány a horvátok elleni negyeddöntőre a válogatottat: kihagyta a szlovákok ellen mindkét mérkőzését megnyerő Póta Georginát, ugyanakkor ismét bizalmat szavazott az előző nap mindkétszer veszítő Tóth Krisztinának, és nevezte a már inkább tartalékszerepre készülő, öt olimpiát megjárt, harminchat éves Bátorfi Csillát. (A szlovákok ellen a vártnál jóval szorosabban, mindössze 3-2-re nyert a társulat.)

Bátorfi csatasorba állítása feltétlenül életképesnek bizonyult, hiszen a horvátok Budapesten élő idegenlégiósa, Boros Tamara nagyon "tisztelte" kilencszeres Európa-bajnok ellenfelét, az okosan játszó Bátorfi pedig ezt remekül kihasználta és 1-2-ről fordítva nyert. Bátorfi a Langweid színeiben is fordított a statisztikás Boros ellen a tavalyi BEK-sorozatban. Ezek után szinte mindenki biztos volt a magyar sikerben.

Tóth mind a négy meccsét elveszítette

Tóth azonban egy biztosan nyert játszma után csak szenvedett a BSE-ben asztaliteniszező horvát Vaida ellen. (A tavalyi olimpián Boros és Vaida verte a Sydneyben negyedik Bátorfit és Tóthot.) Fazekas is hiába támadt fel Paovics ellen, a döntő játszmában már egyre kevesebbszer jutott pörgetéshez. Ekkor már Tarján mester megint nem ülhetett mögötte, mert akárcsak a szlovákok elleni első találkozón, most is piros lappal elküldték az asztaltól.

A veszett fejsze nyelét Tóthnak kellett volna megragadnia, ő azonban inkább az ütőjét csapta a földhöz, már az első szettben a magára találó Boros ellen. Az ötszörös Európa-bajnok mérlege ezzel Aarhusban: négy mérkőzés - négy vereség.

Az ötödik helyet sem lesz könnyű megszerezni

A 3-1-es kudarc egyben azt jelenti, hogy a magyarok a folytatásban csak az 5-8. helyért játszhatnak, igaz, nem akármilyen rangos társaságban: meglepetésre ide került Németország, Ausztria és Oroszország női válogatottja is. Utoljára tizenhárom évvel ezelőtt volt rá példa, hogy a magyar női válogatott nem állhatott fel a dobogóra az Európa-bajnokságon.

Feljuthatnak a férfiak

A férfiak viszont újabb bravúrral ismét nagy lépést tettek annak érdekében, hogy visszakerülhessenek az első osztályba. Az ifjúsági Európa-bajnok Jakab János az olaszok kínai származású játékosának legyőzésével szerzett újabb skalpot, és Harczi Zsolt kapitány együttesének már csak egy győzelem kell a feljutáshoz az első osztályba. A diadal értékét feltétlenül növeli, hogy az olaszok tavaly világbajnoki bronzérmesek voltak, míg a magyar válogatottnak ez a bravúr jó húsz éve nem sikerült.

A mieink hétfő este még a szlovénokat is legyőzték nagy csatában 3-2-re, így kedden a görögök ellen már a divízió legjobb helyezéséért játszhatnak. Újabb siker esetén két év múlva ismét a legjobbak között mérkőzhetnek Pázsyék.

Jegyzőkönyv:
Női csapatverseny, negyeddöntő:
Horvátország-Magyarország 3-1

Boros-Bátorfi Csilla 2-3 (-7, 4, 9, -11, -10)
Vaida-Tóth Krisztina 3-1 (-6, 7, 6, 9)
Paovic-Fazekas Mária 3-2 (7, -12, -10, 8, 8)
Boros-Tóth 3-1 (4, -7, 3, 8)
További negyeddöntők:
Szlovénia-Ausztria 3-2, Románia-Németország 3-1, Olaszország-Oroszország 3-2
A keddi elődöntő párosítása: Románia-Szlovénia, Horvátország-Olaszország
A magyarok az 5-8. helyért kedden tíz órától Oroszországgal mérkőznek.
Férfi challenge-divízió, a 17-24. helyért:
Magyarország-Olaszország 3-0

Pázsy Ferenc-Mondello 3-2
Jakab János-Yang Min 3-2
Fazekas Péter-Giardina 3-1
Magyarország-Szlovénia 3-2
Pázsy Ferenc-Ignjatovic 3-0
Fazekas Péter-Tokic 1-3
Jakab János-Horvat 3-2
Pázsy-Tokic 0-3
Fazekas-Ignjatovic 3-1

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!