Janics Natasa dupla vagy semmit játszik

2005.04.15. 11:24
A kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Janics Natasa két számban akar indulni a vb-n, ám ha legyőzik a válogatón, egyben sem vehet részt. Párostársa, Kovács Katalin is vállalta a kihívást, és az új szabályok között is vállalja a megmérettetést.
Csütörtökön tartotta első ülését a Magyar Kajak-Kenu Szövetség újonnan megválasztott elnöksége. A testület Angyal Zoltán szövetségi kapitány előterjesztésére - a megváltozott nemzetközi versenyprogram miatt - elfogadta a válogatási elvek módosítását.

A poznani Európa-bajnokságon védettséget élveznek Janicsék

Az új elv: miután a döntők közötti idő minimálisra csökkent - mindössze húsz perc jut a pihenésre a korábbi egy órával szemben -, egyazon távon egy versenyző csak egy fináléban állhat rajthoz.

A júliusi, poznani Európa-bajnokságig azonban kísérleti jelleggel a fél kilométeres távon mentességet élvez a K-1 500 méteres szám olimpiai bajnoka, Janics Natasa. Ugyancsak "védett" a vele párosban - szintén ötszázon - Athénban győztes Kovács Katalin.

Új időrend szerinti válogatók

Minthogy a két versenyző tavaly is a nemzetközi női mezőny fölé nőtt, Angyal - a versenyzők kifejezett kérésére - kivételt tett a világbajnoki válogatókat illetően is.

Határozottan megszabta ugyanakkor: a két júniusi, hazai válogatón az új időrend szerint kell bebizonyítaniuk felkészültségüket, és hogy a megváltozott körülmények között is képesek a kiemelkedő teljesítményre.

Mi lenne, ha kikapnának?

A kapitány a válogatók és az Eb tapasztalatai alapján dönt majd az augusztusban Zágrábba utazó világbajnoki csapat összeállításáról.

Az új rendszer magában hordozhatja, hogy ha a Janics, Kovács duó alulmarad valamelyik másik párral szemben ötszáz méteren, akkor nem állhat rajthoz, és mivel egyesben csak egyikük indulhat, a két klasszis közül valamelyik versenyszám nélkül maradhat. Az olimpiai bajnok páros ennek tudatában is vállalta a megmérettetést.