Meghalt egy magyar vitorlázó az Adrián

2005.04.26. 18:46
Meghalt egy magyar vitorlázó a horvátországi Adrián zajló VII. Mira Mare Kupa vitorlás túraversenyen. A Kirimi Zoltán irányította hajó az erős szélben, hétfő éjjel borult a tengerbe, a hatfős személyzetből egy negyvenéves férfit már nem tudtak kimenteni. Halálát a vizsgálat szerint feltételezhetően szívinfarktus okozta.
Az egyik résztvevő hajó, amelynek Kirimi Zoltán volt a kormányosa, hétfő éjjel borult fel a rendkívül erős szélben az Adrián zajló VII. Mira Mare Kupa vitorlás versenyen. A mezőny Biograd irányából haladt Vodice felé. A közelben tartózkodó többi vitorlás azonnal a bajba jutottak mentésére sietett, de a hat főből egy ember elveszett, majd kedd délelőtt megtalálták holttestét.

Ütközés vagy anyaghiba

Gál József, a neves földkerülő vitorlázó - az ő cége biztosítja a hajókat a versenyhez - a távirati irodának elmondta, hogy a hajó leszakadt tőkesúllyal úszott a tengeren. Egyelőre nem tudni, a vitorlás nekiütközött-e valaminek, vagy anyaghiba miatt szakadt le a kiel. A rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy a férfi halálát feltételezhetően szívinfarktus okozta.

A zágrábi magyar nagykövetség illetékese, majd Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a rendőrség operatív ügyeletének tájékoztatása szerint az adriai versenyen csakugyan felborult egy hatfős magyar hajó, melynek öt tagját sikerült kimenteni. Nem sokkal később a környéken találtak egy holttestet, melynek azonosítása jelenleg is folyik.

Albert Györgyi, az esemény sajtófőnöke arról számolt be, hogy az eltűnt egy negyven év körüli dunaújvárosi férfi volt, akit azonosítottak. Polgár Viktor hozzátette, hogy az eltűnt családját értesítették.

Kirimi rutinos vitorlázónak számít, a 34-es hajóosztályban ezen a viadalon három éve a második helyen végzett, egy évre rá pedig a harmadik helyen futott be. A Mira Mare Kupán kívül többször versenyezett az Adrián, így nem ismeretlen számára a tenger, jelenleg is az élen álltak.

Szombaton indult a verseny

A szombaton kezdődött Mira Mare Kupán az indulók a Zadar-Kulkjica-Sali-Vodice-Bozava-Zut-Biograd útvonalon összesen 350 tengeri mérföldet (630 km) teljesítenek új, Bavaria Match 42-es típusú vitorlásokkal. A hajókat profi kormányosok irányítják, a legénysége többségében amatőr.

Profi kormányos, amatőr legénység
A Mira MareKupát először 1999-ben rendezte meg a Mira Mare Travel and Yachting nevű cég a horvátországi Adrián. A cél az volt, hogy az amatőrök is élvezhessék a tengeri vitorlázást, ebben profi kormányosok segítették őket.

Az útvonal és a hajóosztály azóta többször változott, a lebonyolítást mindig a Hovanec Zoltán vezette csapat irányította. Több esetben sztárok, neves médiaszemélyiségek is indultak a versenyen, így Koós János, Erős Antónia vagy Barabás Éva.

A 2004-ben kifejlesztett Bavaria Match 42-es egyesíti magában egy versenyvitorlás és a túrahajó előnyeit. A jachtot kényelmes és tágas kabinokkal szerelték fel, ezekben 6 plusz 2 fő elhelyezése biztosított. Mély tőkesúly, nagy sebesség és vitorlafelület jellemzi a típust.