Megfulladt a magyar vitorlás

2005.04.28. 19:36
Továbbra is Vodice város kikötőjében horgonyoznak a VII. Mira Mare Kupa vitorlásverseny hajói, amelyet addig nem is hagyhatnak el, ameddig a halálos vitorlásbaleset miatt indított vizsgálat le nem zárul. A boncolás kiderítette, hogy a magyar vitorlás halálát fulladás okozta.

A boncolás kiderítette, hogy fulladás okozta Budavári Vilmos, a VII. Mira Mare Kupa vitorlásversenyen hétfőn balesetet szenvedett csapat tagjának a halálát, mondta Hovanec Zoltán, a viadal szervezőbizottságának elnöke. A Kirimi Zoltán irányította hajó az erős szélben, hétfő éjjel borult a tengerbe.

A hajó elvesztette a tőkesúlyát és felborult. A közelben tartózkodó többi csapat azonnal a bajba jutottak segítségére sietett, de a viharos tengeren a hat főből csak ötöt tudtak kimenteni. A legénység hatodik tagjának holttestére csak másnap délelőtt bukkantak rá.

A szervezők kedden este felfüggesztették a versenyt, amit csütörtökön hivatalosan is befejezettnek nyilvánítottak. A hajók továbbra is Vodice város kikötőjében horgonyoznak, és a Sibenik megyei kikötői kapitányság rendelkezése értelmében addig nem hagyhatják el, amíg a vizsgálat be nem fejeződik és a baleset okait végérvényesen nem tisztázzák.

A szervezőbizottság ezzel együtt közleményben arról számolt be: a rendelkezésre álló adatok alapján "a tragédia oka a versenyhajó tőkesúlyának kitörése". Egyúttal leszögezte, hogy a balesetet nem navigációs hiba okozta. A tájékoztatás szerint Budavári Vilmos holttestét csütörtökön fia és barátai Sibenikből hazaszállították.