Annusék a svájci Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak

2005.05.03. 11:39
A NOB és a Nemzetközi Sportdöntőbíróság is úgy döntött, hogy Annus Adrián és Fazekas Róbert nem kaphatja vissza az athéni olimpián nyeert aranyérmét, melyet doppinggyanú miatt vettek el tőlük. A magyar atléták azonban nem adják fel és a svájci Legfelsőbb Bíróságnál fellebbeznek a Sportdöntőbíróság ítélete ellen.
A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) április elsején helybenhagyta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) augusztusi döntését, vagyis az olimpiai első helyétől doppingvétség miatt megfosztott két magyar atléta, Annus Adrián és Fazekas Róbert nem kapta vissza aranyérmét. Az ítélet ugyan jogerős, de a két Európa-bajnok atléta már korábban jelezte, nem fogadja el a nemzetközi Sportdöntőbíróság, jogerős határozatát, és a svájci legfelső bírósághoz fordul. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára, Gyulai István ugyanakkor jelezte, nincs sok értelme a lépésnek.

Elfogultság, formai és tartalmi hibák

Az athéni olimpián aranyérmétől megfosztott diszkoszvető Fazekas és kalapácsvető Annus azonban már elküldte a nemzetközi Sportdöntőbíróság ítélete elleni fellebbezését a svájci Legfelsőbb Bírósághoz.

A két atléta szóvivője, Pál T. Gábor az MTI-nek elmondta, három pontban indokolták beadványukat. Egyrészt úgy látják, a CAS elfogult volt, hiszen a bíróságot egy olyan alapítvány működteti, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tart fenn, másrészt az április elsején nyilvánosságra hozott ítélet indoklásában több formai hiba is van, és végül tartalmi kifogásokat is megfogalmaztak.

Elsősorban Annus ügyénél nehezményezik, hogy a versenyen kívüli ellenőrzésekre érvényes szabályok szerint az érmet nem vehették volna el, csak eltiltással sújthatták volna a versenyzőt.

Döntés egy-két hónap múlva

A szóvivő hangsúlyozta, a Legfelsőbb Bíróság - amely tárgyalás nélkül hozza meg ítéletét - az érmeket nem adhatja vissza, csupán új eljárásra kötelezheti a CAS-t. Arra pontosan nem tudott válaszolni, hogy mikor születhet döntés, mert - mint elmondta - hasonló beadványra korábban nem nagyon volt példa, ám az atléták ügyvédje, Eva Maria Barki szerint egy-két hónapra lehet számítani.

Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság is számukra kedvezőtlen ítéletet hoz, az atléták az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak.