Három hét múlva döntenek a doppingoló súlyemelőkről

2005.05.07. 19:43
A Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnöke, Mezőfi Miklós előzetesen derűlátóbb volt, mint a bizottsági meghallgatás után. Mezőfi szerint korrekt, de nagyon kemény vizsgálat volt.
Három hét múlva lesz végeredmény a tavalyi athéni olimpián doppingvétségben elmarasztalt magyar súlyemelők ügyében, akiket szombaton hallgatott meg a görög fővárosban a nemzetközi szövetség (IWF) ötfős eseti bizottsága.

Hét esetet vizsgáltak, köztük a három magyarét

A rendkívüli fegyelmi testület az erre a napra Athénba rendelt hét versenyző esetét külön-külön megvizsgálva kerített sort az augusztusi ötkarikás játékokon negatív tesztjét követően - a NOB által akkreditált görög labor verdiktje szerint - pozitív mintát adó, ezért utóbb ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenccel. Illetve a még közvetlenül az olimpiai fellépése előtt pozitív doppingtesztet szolgáltató Kecskés Zoltánnal és a versenyének kezdetén, valamint első szakításgyakorlatánál megsérült Kovács Zoltánnal történtek részletes felidézésére.

"Nagyon szakszerű, felkészült, korrekt, ugyanakkor nagyon kemény bizottsági meghallgatás volt, különösen Kovács Zoli ügyében, aki - mint emlékezetes - sérülése késedelmes ellátása után már hiába próbálkozott mintaadással" - osztotta meg a magyar súlyemelők ügyvédeitől Athénból kapott értesüléseit Mezőfi Miklós az MTI-vel.

Kovács ügyét alaposan kivesézték

A magyar szövetség (MSSZ) elnöke elmondta, hogy az előzetesen a három magyar közül a felmentésre még leginkább esélyesnek gondolt Kovács esetét különösképpen kivesézte az IWF fegyelmi bizottsága, de arra az MSSZ március tizenkilencedike óta hivatalban levő új vezetője nem tudott válaszolni, hogy a rendkívüli alaposság a majdani ítélet szempontjából jót vagy rosszat jelent.

"Előzetesen derűlátóbb voltam, most viszont nem érzem túl jónak az esélyeinket. Igaz, ez csak a pillanatnyi benyomásom, remélem, tévedek, és három hét múlva mégis jó hírrel szolgálhatok" - mondta az elnök.

Dolovai Aján felelősségét emlegeti könyvében

A meghallgatáson nem volt jelen az IWF magyar elnöke, dr. Aján Tamás, akit szombaton választottak meg a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárának.

Ha mindhárom magyar súlyemelőt vétkesnek találják, akkor Magyarország egyéves nemzetközi eltiltásra számíthat, vagyis egyetlen eseményen sem indulhatnak a versenyzők. A mieink az áprilisi bulgáriai Európa-bajnokságot már kihagyták.

A magyarok azt szerették volna, ha esetükben is a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hoz ítéletet, de a lausanne-i testület nem fogadta el a beadványt, jóllehet előzetesen azt jelezte, hogy tárgyalja az ügyet. Az aranyérmétől megfosztott Annust és Fazekast a CAS elítélte.

A héten az MSSZ korábbi elnöke, Dolovai Tamás könyvet jelentetett meg, amelyikben leírta összeesküvés-elméletét, és szerinte nem véletlen, hogy a mintákat nem vizsgálta meg a kölni labor, noha a feladatot elvállalta. Dolovai nem rejtette véka alá Aján Tamás felelősségét sem.