Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Forma-1-es időmérő motorokkal és szájhősökkel

2005.05.20. 10:22
A kecskeméti színészek motorosklubja műfajt teremtett: amatőrök köröztek Pünkösd hétvégéjén a gokartpályán, úgy, hogy tíz perc alatt kellett minél jobb időt futniuk. Volt áramszünet, streetfighter show és néhány megfontolt néző, aki csak szóban villantott a motorjával.
Csúszós aszfalt, nyirkos idő és eleinte elenyésző érdeklődés fogadta Pünkösd hétvégéjén, a kecskeméti gokart-pályán az első amatőr nyílt országos motoros körversenyre érkező Yamahákat, Kawasakikat vagy éppen Choppereket.

Majdnem megfürödtek a szervezők

Az Inj-Actor Motorklub - amelynek tagjai motoros színészek - műfajt akart alkotni: a versenyre bárki nevezhetett, és az indulóknak az egy kilométeres, éles kanyarokkal tarkított szakaszon tíz perc alatt kellett minél gyorsabb köröket menniük. A rendszer a Forma-1-es időmérőre emlékeztet a leginkább.

Az időjárás azonban majdnem megpecsételte az eredeti ötlet sorsát, hajnalban elkezdett szakadni az eső és a szervezők annyit tehettek, hogy vártak. A szabadedzések végére azonban kitisztult az ég, és egyre többen gyűltek össze a pálya mentén.

A rotterdami látogató


Nézegessen motorokat
A három kategóriában (robogó, 500 köbcenti alatt és fölött) meghirdetett futamra hatvan, az ország különböző pontjairól érkezett motoros adta le nevezését, de volt érdeklődő, aki Rotterdamból jött - természetesen motorral. A Yamaha R6-ossal utazó elszánt néző csak azért nem szállt versenybe, mert félt, nem lesz mivel hazamennie, ha komolyan gondolja a megmérettetést.

Mikeboy és a hűtőláda

Felvezetésként az országos negyedik Mikeboy streetfighter show-ja zajlott, egy keréken motorozással, néha az ülésen állva, néha menetiránnyal háttal ülve és ahogy kell, gumiégetéssel.

A mutatvány áramszünet miatt késéssel kezdődött: rosszul kötötték be az egyik hűtőládát, a rövidzárlat pedig megbénította számítógépes időmérést és a hangosítást. Az áramkimaradást a párezresre duzzadt nézősereg a legnagyobb megértéssel és együttérzéssel vette tudomásul.

Jobban húzatná

A bemutató után másfél óráig zajlott az időmérő, majd kialakult a döntő mezőnye. "Én biztos jobban húzatnám" - mondja a mellettem álló fiatal srác két csinos lánynak, az állórajtot elemezve. Majd kiderült, Attila - motoros becenevén: Tilu - Aprillia Touaregjét, bármennyire is lehasznált állapotban van, bizony féltette a keskeny nyomvonalú pályától, és persze a vetélytársaktól, ezért csak szakért.

Szigszalagos szervizelés

Van abban valami, amit Tilu mondott, a délelőtt folyamán két motoros közelebbről is megismerkedett az aszfaltburkolattal. Ráadásul a döntőkben egyszerre indították a motorokat, így előzéseket is láthattunk. Ezek a jelenetek újabb két "áldozatot" követeltek, de a sérülések inkább csak a motorokban okoztak károkat, volt olyan kétkerekű, amelyet szigszalaggal összeeszkábálva hoztak működésképes állapotba. Suzuki GSX-R1000, 600; Kawasaki ZX10R, 636R; Yamaha R1, csak hogy párat említsünk a döntő résztvevőiből.

A győztesek
Robogó kategória, fiatalok:
1. Tasi László 2. Bödő Csaba
3. Gréczi Imre
500 köbcenti alatt:
1. Batinkou János 2. Tóth Péter
3. Nagy Viktor
500 köbcenti felett:
1. Kocsis Róbert 2. Ádám Róbert
3. Bárány Tamás
A leggyorsabb kört végül egy hatszáz köbcentis Kawasaki futotta, Kocsis Róbert 44,3 másodperc alatt tette meg az ezerméteres távolságot.

Jövőre újra

Attilához hasonlóan egy másik kilátogató, Zoltán - a motorosok közt csak Pánti - sem vállalta, hogy a Yamaha YZR-400-ast versenyhelyzetnek tegye ki. Nem az ötszáz forintos nevezési díj tartotta vissza, neki kevés a körözgetés, a száguldást élvezi valós szituációban, éles helyzetben.

A rendezvény főszervezője, Tóth Roland eltökélt, bízik a növekvő érdeklődésben, és pontosan egy év múlva ismét megszervezi majd, az akkor már második amatőr nyílt országos motoros körversenyt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.